0:00

* magistraţii au judecat ieri contestaţia la arestare, dar se vor pronunţa astăzi

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat, ieri, contestaţia formulată de cei 4 arestaţi din dosarul Microsoft împotriva deciziei de a fi privaţi de libertate până pe 27 noiembrie. Iniţial, pe lista de şedinţe, procesul apărea programat la ora 9. „O greşeală”, ne-a lămurit cineva de la biroul de comunicare. „De fapt şedinţa începe la ora 16”. Şi a început la ora stabilită, însă cei 5 magistraţi din complet – ultimul care se poate pronunţa în cauză – au decis să amâne verdictul pentru astăzi.

Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gabriel Sandu au fost reţinuţi pe 28 octombrie, sub acuzaţiile de trafic de influenţă şi spălare de bani în cazul primilor 3, şi pentru luare de mită în formă continuată şi spălare de bani în cazul fostului ministru. După ce Completul de 3 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis să emită mandatele de arestare, avocaţii celor 4 inculpaţi din dosar au contestat măsura, invocând lipsa de pericol social a clienţilor lor. Procurorii DNA au fost de altă părere când au cerut arestarea.

În comunicatul instituţiei făcut public în ziua reţinerii celor 4 se preciza: „Omul de afaceri Dorin Cocoş a pretins în cadrul procedurii de achiziţie a licenţelor IT, pentru a asigura unui grup de firme atribuirea contractului, foloase necuvenite de 17,5 milioane euro pentru el, pentru Gheorghe Ştefan şi pentru Gabriel Sandu”. Potrivit aceluiaşi comunicat, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plată unor comisioane către persoanele implicate.

În cazul lui Gheorghe Ştefan este posibil ca avocaţii să fi invocat nu doar lipsa de pericol social, ci şi starea de sănătate, care nu-i permite să suporte condiţiile de detenţie. În momentul în care a fost arestat, primarul de Piatra Neamţ se afla sub control judiciar într-un alt dosar, instrumentat tot de procurorii DNA, în care este acuzat de folosirea influenţei pentru a determina primarii din 3 comune din judeţ să facă lucrări de alimentare cu apă prin firma Strong Montaj, administrată în acte de diverse persoane apropiate edilului, dar în fapt de Gheorghe Ştefan însuşi. (C. MIRCEA)

Articolul precedentDupă inaugurarea din 2013, Nereguli la Maternitatea Piatra Neamţ
Articolul următorPonta îl vrea premier pe Tăriceanu

1 COMENTARIU

  1. Sa-l elibereze.Sunt altii care au furat sanatatea si mancarea poporului si sunt judecati in stare de libertate!