adrrian director

* dialog cu scriitorul Adrian Alui Gheorghe, director al Bibliotecii Judeţene “G. T. Kirileanu”

– O întrebare firească: de ce ai părăsit postul de reprezentant al Ministerului Culturii în judeţ pentru cel de director al Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”?

– E o provocare pe care mi-am asumat-o cu gândul că în bibliotecă actul cultural e mai concret şi mai aproape de public, că biblioteca e locul ideal în care se pot întâlni cititorul şi autorul pe teritoriul magic al cărţii. Desigur, nu merg în bibliotecă nici în calitate de cititor, nici în calitate de scriitor, ci în aceea de diriguitor al treburilor concrete dintr-o instituţie de o importanţă vitală pentru comunitatea nemţeană. Am o experienţă îndelungată în administraţia culturală, ştiu că e un domeniu sensibil, extrem de vulnerabil în faţa provocărilor materiale din lumea contemporană. Aş putea încerca şi un altfel de răspuns: pe vremuri îmi doream să am la îndemână toate cărţile din lume, celebra bibliotecă infinită a lui Borges, dacă ar fi fost posibil. Acum am acea bibliotecă în preajmă, trăiesc în inima ei, însă adevărul latinului ne ajunge din urmă şi sună implacabil: Vita brevis, ars longa…!

– Spune-mi primul lucru pe care îl vei face la începutul prezenţei tale în această funcţie…

– E foarte important să ştii cu cine lucrezi, în bibliotecă sînt peste 50 de oameni care trudesc aproape neştiuţi, cu salarii mici, dar care şi-au făcut din profesie o misiune. De asta e necesară o evaluare a potenţialului uman, ca să folosesc o sintagmă învechită, dar necesară, să găsim puncte de comunicare pentru a duce la capăt proiectul de management pe care l-am propus Consiliului Judeţean Neamţ. Plec de la premisa că biblioteca nu e un depozit de cărţi, din care toată lumea se împrumută, ci că biblioteca e un ferment cultural pentru comunitate, pentru societate.

– Cum îi vei convinge pe cei care nu se întâlnesc cu cartea decât accidental să intre în bibliotecă?

– Vom încheia un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar de la nivelul judeţului, cu un generic aproximativ, sugestiv, „Drumul spre societatea de mâine trece obligatoriu prin bibliotecă”. Consecinţă a acestui parteneriat ar fi înscrierea tuturor elevilor, indiferent de nivelul de şcolarizare, între cititorii bibliotecii. Vor intra toţi în bibliotecă, în final vor rămâne probabil puţini, important e ca fiecare să ştie că există cărţi pe lume care te ajută să îi cunoşti pe ceilalţi, să te cunoşti pe tine însuţi. Ignoranţa omoară frumuseţea şi misterul vieţii, spunea latinul. Mai am şi alte puncte în proiectul meu care ţintesc spre promovarea culturii de calitate, împotriva tabloidizării societăţii româneşti, împotriva superficialităţii şi prostiei care au devenit norme de comportament.

– De ce ai nevoie pentru ca ambiţioasele tale proiecte, enunţate la ceremonia de instalare pe funcţie, să prindă contur?

– Voi răspunde precum Caragiale altădată, după o vizită la şcolile din Neamţ, unde era revizor. În raportul său către ministru spunea aproximativ: „Pentru îndreptarea situaţiei dezastruoase din Neamţ e nevoie de trei lucruri: bani, bani, bani…”. Pare să nu se fi schimbat prea mult de atunci.

– Romanul tău „Urma”, abia apărut la Editura „Cartea Românească”, se bucură de o primire spectaculoasă din partea criticii literare din România şi din partea cititorilor. Eşti pregătit să suporţi succesul în postura de prozator?

– Mă bucură că sunt citit, că sunt comentat. Aceasta e şi miza oricărei cărţi, în definitiv. Mă bucură şi faptul că toţi comentatorii din presa literară şi de pe internet au citit cartea cu bucuria şi cu plăcerea cu care am scris-o. Cartea se găseşte în mai toate librăriile din ţară, cei care nu o vor citi, – spun şi eu un clişeu publicitar -, nici nu ştiu ce pierd…!

A consemnat Nicolae SAVA

Articolul precedentNoi bilete de tratament la Casa de Pensii Neamţ
Articolul următorPrimăria Târgului, grațiată

1 COMENTARIU

  1. ASISTAM CU STUPOARE LA TOT FELUL DE RASTURNARI DE SITUATII: O TARA IN DERIVA CU PRESEDINTI IN DERIVA..IAR ACUM UN OM DE CULTURA IN DERIVA.. CE RESPECT ARE FATA DE EL INSUSI IN PRIMIREA UNEI ASTFEL DE FUNCTII? CHIAR IL ONOREAZA??? SCRIITURA LUI ADRIAN ALUI GHEORGHE ARE NOTA BENE IN LITERATURA DAR PRETENTIOASA SI BURUIENOASA PENTRU CITITOR. CUM VA REUSI SA DEFRISA BUNURILE DIN INSTITUTIILE SUBORDONATE BIBLIOTECII JUDETENE UNDE INCOMPETENTA NULITATEA PROSTIA OBRAZNICIA PILELE SI CARNETELE DE PARTID PE LANGA SICTIRUL STAU IN FRUNTEA UNOR BIBLIOECI CA CELE DIN BOTESTI, TG. NEAMT, ROMAN, SAGNA SI MULTE ALTELE UNDE PERSONAJE CU MAI SUS AMINTITELE ,,CALITATI” CARE SUNT INOCENTI IN LUMEA CULTURALA AU FOST NUMITE POLITIC PE POSTURI DE RASPUNDERE??? MA INDOIESC DE ACEST LUCRU! II URAM MULTE SUCCESURI INTR-UN NOU DOMENIU CACI LA DIRECTIA JUDETEANA DE CULTURA FALIMENTUL URMEAZA IN CURAND A FI DECLARAT…

Comments are closed.