0:00

Dorel Rusu: “Steaua blestemată”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* un manual, cutremurător, de istorie recentă

Profesorul Dorel Rusu, un vechi documentarist în istoria recentă a Neamţului, vechi publicist şi autor al câtorva cărţi, a dat tiparului prima carte din trilogia „Genţiana” (care cuprinde volumele „Steaua blestemată”, „Octogonul speranţelor” şi „Freamătul Bistriţei”), o lucrare documentară foarte vastă ce va ilustra cu informaţii şi mărturii tragediile prin care au trecut locuitorii de pe Valea Muntelui în ultimul veac.De altfel, autorul, chiar pe prima pagină a cărţii, face precizarea că închină această carte „tuturor muntenilor din comunele Izvorul Alb, Buhalniţa, Hangu, Ceahlău, Bistricioara, Grinţieş, Poiana teiului, Farcaşa, Borca – din judeţul Neamţ, Broşteni şi Crucea din judeţul Suceava”.

Lucrarea se vrea „un pios omagiu tuturor gospodarilor de pe această Vale care au luptat sau au căzut eroic în lupta împotriva acţiunilor sistemului diabolic comunist sovietic şi românesc, tuturor preoţilor, călugăriţelor şi călugărilor ortodocşi de pe Valea Muntelui care au fost prigoniţi pentru că s-au luptat pentru păstrarea neamului românesc”.

Cartea lui Dorel Rusu este cutremurătoare. Doar răsfoind capitolele ei principale îţi dai seama prin câte tragedii au trecut locuitorii acestei părţi de ţară românească: Şi-au adus contribuţia la distrugerea Statului Naţional Român, Liga Antirevizionistă Română – secţia Borca, Al Doilea Război Mondial, Sfârşitul Mişcării Legionare, Mişcarea Naţională de Rezistenţă împotriva ocupantului sovietic, împotriva comunismului românesc, împotriva Securităţii române, Rezistenţă şi teroare pe Valea Muntelui, Alte specte din timpul dictatorilor Carol al II-lea, Ion Antonescu, Petru Groza, Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu pe Valea Muntelui.

În carte sunt amintite mii de nume de prigoniţi prigonitori, din toate perioadele prin care a trecut ţara. Ilustrată cu facsimile ale unor documente sugestive şi fotografii de epocă, cartea lui Dorel Rusu, care cuprinde sute de informaţii (unele inedite, mai ales pentru cei tineri, care nu au cunoscut aceste perioade din istoria ţării), readuce în memoria celor care au trăit aceste vremuri de coşmar evenimente, nume, mărturii zguduitoare din istoria acestor locuri.

Este impresionantă bogata documentare a autorului pentru a-şi susţine multe din afirmaţiile din carte, multe dintre ele foarte curajoase. Doar un exemplu: aflăm din carte, la pagina 113, că „Mănăstirea Pângăraţi, în perioada 1950-1956, a fost preluată de securitate şi trasformată în punct conspirativ. Înscrisurile de pe pereţii chiliilor, descoperite după 1989 de cercetători avizaţi, au dovedit că aici au fost aduşi de către securitate oameni pentru a fi omorâţi, printre ei şi deţinuţi politici de la lagărul de exterminare de la Bicaz sau cel de la Bistriţa – Neamţ. S-au găsit schelete umane în canalizarea mănăstirii, canalizare făcută după anul 1950”.

Bine scrisă, cu o bogată bibliografie, cartea lui Dorel Rusu poate fi un manual alternativ de istorie, cel puţin pentru elevii judeţului Neamţ. Doar cunoscând istoria recentă, viitorii cetăţeni ai acestui judeţ vor avea capacitatea de a judeca istoria pe care o trăiesc şi vor avea discernământul necesar pentru a-şi decide soarta viitoare. Cred că ISJ Neamţ ar trebui să facă un demers în acest sens.

Autorul volumului , aflăm dintr-un colofon din finalul cărţii, este născut la 13 ianuarie 1944 în satul Poiana Borcii. Aşadar, astăzi împlineşte o vârstă rotundă. Să-i urăm La Mulţi Ani! (N. SAVA)

Articolul precedentPietonalul 22 Decembrie, readus în prim plan
Articolul următorNepăsare criminală în Neamţ / Școli fără asigurare