liviu-timus

Decizia executivă a conducerii Teatrului Tineretului privind renunţarea la ediţia din acest a festivalului de teatru, decizie cunoscută neoficial de câteva săptămâni, a căpătat de ieri girul Consiliului de administraţie al instituţiei. Iniţial, reluarea festivalului, după pauza de un an, fusese anunţată pentru perioada 15-25 octombrie. Înţelegerea şi entuziasmul din mediul teatral, al prietenilor şi sponsorilor tradiţionali erau maxime. Trupe importante din România îşi modificaseră programul stagiunii proprii şi al deplasărilor pentru a fi prezente la Piatra Neamţ. Cunoscuta aventură a scaunelor aduse din China, fără a mai vorbi despre rezolvarea acusticii şi alte dezastre, l-au determinat pe Liviu Timiş, directorul teatrului, să încerce o mutare a festivalului în noiembrie, asumându-şi riscurile legate de reducerea numărului de teatre participante. Susţinerea financiară iniţială pe care conta însemna bani de la Consiliul judeţean Neamţ (100.000 lei), Ministerul Culturii (35.000 lei) şi UNITER (12.000 lei). Neoficial, se constituise deja un comitet de sprijin care căuta resurse financiare suplimentare în afara judeţului, contând direct şi indirect pe oameni de afaceri şi un politician, pasionaţi de teatru, cu origini pietrene.

Inevitabilul s-a produs: festivalul nu se poate ţine. Orizontul de timp în care teatrul ar putea fi redat destinaţiei sale este cu totul incert. Liviu Timuş speră să poată organiza măcar o redeschidere fastuoasă, cu un eveniment de trei zile, cuprinzând spectacole ale TT, invitaţi şi omagierea lui Nicu Alifantis. Când? Ne spune Timuş, aproape resemnat: „Întrebaţi la primărie!”

Altfel, spectacolele TT pot fi vizionate prin ţară, la diverse festivaluri. Este ştiut că ultima premieră oficială – „O… ladă”, creaţie colectivă după Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija – a avut loc pe 11 octombrie, la Teatrul „Luceafărul” din Iaşi, cu ocazia Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii şi Tineret.

Viorel COSMA

1 COMENTARIU

  1. Să nădăjduim că Festivalul de la TT n-a decedat, ci se află doar într-o comă generată de prostia și indiferența actualilor edili nemțeni. E halucinant să vezi că – dacă Festivalul a supravețuit politicii ceaușiste de a impune existența unui singur festival național – Cântarea României – astăzi îl omorâm cu propriile noastre mânuțe democratice.Indicația lui Timuș „să întrebăm la primărie” nu e bună; primăria nu trebuie întrebată ci împachetată frumos (cu tot personalul aferent), legată cu o fundiță roșie și trimisă în Bora-Bora, ca să le reabiliteze acolo centrul istoric.Drum bun!!!

Comments are closed.