0:00

Suntem pregătiţi de cutremur?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Vrancea “coace” un seism major, avertizează seismologii

Începând cu luna septembrie, România a fost lovită de o serie de cutremure care pare a nu se mai termina. Totul a început în satul Izvoarele din judeţul Galaţi, care a fost lovit la începutul toamnei de mai multe cutremure de suprafaţă, pe care specialiştii români nu au putut să le explice şi de aceea au promis să apeleze la seismologi japonezi şi chilieni. De asemenea, începând cu 6 octombrie, zona seismică Vrancea s-a trezit la viaţă printr-o mişcare tectonică de 5,5 grade, urmată de replici aproape zilnice. Seismologul Vasile Purcaru a avertizat că în România trebuie să ne aşteptăm la “un cutremur de 7,2 grade până la finele anului 2013”, iar astfel de evenimente seismice multiple apar înaintea unor seisme majore, cum au fost cele din 1940 şi 1977. În rândurile care urmează, detaliem modul în care autorităţile nemţene spun că s-au pregătit pentru un astfel de eveniment catastrofal. (Ceahlăul)

Piatra Neamţ: locuinţe şi monumente istorice în zona de risc

32 de blocuri din Piatra Neamț sunt încadrate în clasa a doua și a treia de risc seismic. Printre clădirile ”de locuit” sau cu alte destinații, sunt încadrate în clasa a doua de risc seismic sala de sport de pe strada Obor și două blocuri cu 4 nivele din Piața 22 Decembrie construite în 1960. Lista poate continua și cu alte imobile, majoritatea cu destinația de locuință, construite între anii 1969-1986 dar care sunt încadrate în clasa a treia de risc seismic, inclusiv fostul Cinematograf Cozla, construit în 1979, care deja este o ruină. O altă categorie de blocuri avute în vedere la întocmirea planului pentru intervenție în caz de cutremur ar fi cele ridicate între anii 1960-1965, imobile care sunt considerate ca fiind cele mai vechi din Piatra Neamț. Acestea însă nu au fost încadrate în vreo clasă de risc seismic deși, ca vechime, sunt considerate printre primele blocuri ridicate în Piatra Neamț. Cele mai vechi sunt cele construite în 1960 și care sunt situate pe Aleea Trandafirilor, Aleea Caișilor și  Aleea Margaretelor, străzi ce fac parte din Cartierul Nemțesc.  Urmează, tot ca vechime, blocul turn E1, clădire care ani la rând a fost considerată cea mai înaltă din oraș, construită în 1961 și blocurile vechi, așa cum sunt ele denumite de localnici de pe străzile Mihai Eminescu, lt. Drăghescu, bd. Decebal. Blocurile de locuințe nu sunt singurele vizate de încadrarea într-o clasă de risc seismic. Spitalul Vechi, sau corpul B al SJU Neamț, imobil ridicat în 1929, este catalogat, pe lângă secțiile Oncologie și Dermatologie, ca făcând parte din clasa a doua de risc seismic. Aceste clădiri au fost însă expertizate, și după părerea specialiștilor, nu pot cădea la un cutremur de magnitudine mai mare de 5 grade. Și alte clădiri declarate monumente istorice, din Piatra Neamț au fost expertizate și considerate ca prezentând risc seismic de nivel 2 sau 3: beciul şi turnul clopotniţă din Curtea Domnească, fostul spital în care acum funcţionează Fundaţia de Îngrijiri Comunitare, TT-ul, Gara, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Artă sau Biserica Buna Vestire.

Roman: autorităţile pregătite, cetăţenii nu prea

În Roman, planurile pentru exercițiile de simulare a cutremurelor nu există doar pe hârtie, spun autoritățile. Din 2 în 2 ani se testează modul în care oamenii și utilajele fac față unui eventual dezastru. În urmă cu un an, s-a simulat un cutremur de 7,4 grade, cu o durată de 20 de secunde, care a presupus și evacuarea a 120 de persoane din Casa de Cultură. „Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Roman desfășoară campanii de informare continue, în funcție de planurile de la nivel național. În plus, în unitățile de învățământ unde sunt invitați se prezintă nu numai informații, ci se fac și exerciții de alarmare. Periodic sirenele care anunță cutremurul sunt verificate. Simulările de cutremur se fac, conform legii, din doi în doi ani”, a declarat Constantin Cudalb, consilier personal al primarului Romanului. Chiar și cu aceste simulări, primarul Laurențiu Leoreanu recunoaște că o bună parte din populație nu știe exact ce trebuie să facă în cazului unui seism: “Oamenii trebuie să fie pregătiți în caz că se va întâmpla un astfel de cutremur. Vom organiza întâlniri cu astfel de experți. Mă voi întâlni inclusiv cu directorii unităților de învățământ, pentru ca la orele de dirigenție să facă astfel de instruiri, să le prezinte elevilor măsuri pentru protejarea vieții și pentru acordarea primului ajutor imediat”. În cazul unui seism puternic și care va duce la deteriorarea multor imobile, la nivelul municipiului sunt pregătite 13 spații pentru adăpostirea sinistraților, în special în sălile de sport ale unităților de învățământ, și care au o capacitate de circa 20.000 de oameni.

Târgu Neamț: simulări

Autoritățile din Târgu-Neamț spun că sunt pregătite să intervină prompt în cazul unui cutremur. În acest sens, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei are întocmit și un Plan de Urgență în cazul unui cutremur. Totodată, în sprijinul planului de apărare în cazul producerii unei situații de urgență, SVSU din cadrul primăriei a desfășurat mai multe exerciții de alarmă în perioada 2007-2012, având ca scop informarea, educarea și conștientizarea populației. La Primăria Târgu-Neamț există un “Plan de apărare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă specifice provocate de cutremure şi/sau alunecări de teren” ce are ca scop prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă produse de seisme şi/sau alunecări sau prăbuşiri de teren, iar ca obiective are gestionarea situaţiilor de urgenţă specifice prin acţiunile şi măsurile pentru prevenire şi pregătire pentru intervenţie, înainte de declanşarea fenomenelor cauzale; intervenţie operativă, după producerea situaţiei de urgenţă, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor acesteia; intervenţie ulterioară, pentru recuperare şi reabilitare. „SVSU din cadrul Primăriei Târgu-Neamț s-a pregătit intens în eventualitatea producerii unui cutremur, desfășurând în perioada 2007-2012 mai multe exerciții de alarmă cu verificarea viabilității Planului de analiză și acoperire a riscurilor, a Planurilor de gestionare și intervenție la cutremur și alunecări de teren, a Planului de evacuare precum și a Comitetului Local pentru Situații de Urgență în conducerea acțiunii de intervenție și evacuare a populației în caz de cutremur. De asemenea, în timpul acestor exerciții s-a urmărit verificarea încadrării forțelor de intervenție în criteriile de performanță operaționale și antrenarea acestora în aplicarea procedurilor pentru limitarea și înlăturarea unui cutremur. Totodată, am urmărit îmbunătățirea realizării cooperării dintre SVSU și ISU, Poliție, Jandarmerie, Poliție Locală și Serviciul de Gospodărire a Apelor, pentru punerea în aplicare a măsurilor de protecție civilă”, a declarat Daniel Cucuș, șeful SVSU din cadrul Primăriei Târgu-Neamț.

Bicaz: plan reactualizat

„Există un plan de seism pentru orașul Bicaz care a fost reactualizat anul acesta și a fost trimis la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț. Este un dosar complex în care au fost analizate toate situațiile care implică un seism. Vorbim și despre efectele dezastruoase pe care le are un cutremur asupra comunității: incendii, inundații, alunecări de teren”, a declarat Nicolae Sălăgean, primarul orașului Bicaz.

Articolul precedentAccident cu opt victime la Zănești
Articolul următorDoliu la TT: A decedat festivalul de teatru