andone sanatatea

“Mă bucur că am ajuns la această vârstă, și nu oricum, ci menţinându-mi capacităţile intelectuale intacte. Sigur, din punct de vedere fizic, e mai greu, am unele probleme specifice vârstei, dar nu mă las. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru fiecare zi pe care mi-o dăruie. La ora actuală, s-a creat un gol în generaţia mea, fiind printre puţinii supravieţuitori. Mai păstrez legătura cu prof. Dorin Sarafoleanu, cu prof. Romeo Călărașu. Din păcate, recent a plecat dintre noi, un excelent specialist ORL, colegul Vasile Costinescu de la Iași”. – dr. Costache ANDONE

Conversaţia cu doctorul ORL Costache Andone este întotdeauna plăcută, plină de farmec și lumină. Personalitate medicală, știinţifică, sportivă și culturală de anvergură naţională, medicul s-a născut de Ziua Crucii, pe 14 septembrie 1919, dar pentru că, în acel an, calendarul iulian a fost înlocuit cu cel gregorian (13 zile decalaj), data oficială din actul de naștere a devenit 27 septembrie. Sosit la Piatra Neamţ, la 29 de ani, Costache Andone a înnobilat mai bine de 6 decenii toate domeniile în care a activat cu mult profesionalism și dorinţă de a lăsa ceva trainic în urmă. La 95 de ani, onorat și respectat de contemporani, medicul rămâne cel mai important Om al Cetăţii.

În urmă cu 30 de ani, naţionala de fotbal a venit la Piatra Neamţ graţie implicării dv…

– Era cu ocazia sărbătoririi a 65 de ani de la înfiinţarea echipei, în 1984. Tricolorii, antrenaţi pe atunci de Mircea Lucescu, au venit din respect pentru tradiţia clubului. Pentru prima dată stadionul a fost plin. Au fost 10.000 de spectatori, o atmosferă de entuziasm și satisfacţie.

În luna mai 2014 am trăit cu toţii un moment aniversar excepţional: împlinirea a 50 de ani de existenţă a clubului feminin de volei Unic. Sunteţi “părintele adoptiv “ al grupări semicentenare.

– A fost într-adevăr un eveniment de marcă pentru voleiul pietrean. Mi-a plăcut nespus această reîntâlnire cu jucătoarele, antrenorii, suporterii și oamenii de sport care au ajutat de-a lungul celor 5 decenii unul dintre cluburile etalon ale României. M-am simţit minunat, a fost o zi de neuitat.

costache andone parc

La spital aţi pus bazele Asociaţiei Sportive “Sănătatea” și aţi dezvoltat foarte mult și componenta culturală.

– Am organizat brigăzi artistice, coruri, dansuri populare, orchestră de muzică ușoară. Dr. Octavian Huianu ne-a încântat cu vocea sa frumoasă, inconfundabilă. Brigada artistică îi cuprindea pe medicii Micșa, Caisân, Weinberg, Constantin, Vexler, iar orchestra era condusă de dr. stomatolog Brașoveanu.

Vă rog pentru câteva clipe să vă amintiţi de copilărie.

– Am avut o copilărie modestă cu multe privaţiuni, mama mi-a murit la 45 de ani, fratele avea probleme neuropsihice, tatăl era mai mereu plecat în deplasare, iar eu a trebuit să am grijă de tot. Am avut sarcina grea de a contribui la bunul mers al gospodăriei. Pentru a ne asigura existenţa, am luat în gazdă doi colegi de liceu și am preparat copii pentru școala primară. Toată această situaţie a influenţat mersul pregătirii mele școlare, rezultatele înregistrate fiind de nivel mediu.

Cine v-a îndrumat pentru a urma o carieră medicală?

– Unchiul meu, prof. dr. Gheorghe Năstase. A fost ca far luminos, m-a încurajat cu dragoste, un om cu o pregătirea profesională desăvârșită. Era foarte exigent.

Datorită soţiei v-aţi bucurat de un climat familial deosebit.

– Soţia mea, Mariana, absolventă a Facultăţii de Litere, m-a sprijinit din toată inima în activitatea profesională și familială. În fiecare clipă mi-e dor de ea. Au trecut 10 ani de când a plecat dintre noi. Fiul nostru, Adrian, de profesie inginer electronist, este om de afaceri în domeniul construcţiilor, iar nepotul, Constantin Virgiliu, lucrează la o companie britanică de publicitate. Între mine și tatăl meu era o diferenţă de 30 de ani și tot așa între mine și băiatul meu este o diferenţă de trei decenii.

Să știţi că oamenii au în continuare nevoie de sfaturile dv. medicale competente și vă simt nespus lipsa.

– Ştiu, foarte mulţi oameni îmi solicită prin telefon asistenţă medicală. Vă rog să mă credeţi, consider suficienţi cei 65 de ani de practicarea meseriei. Consider că mi-am făcut datoria cu prisosinţă, am asigurat asistenţă medicală de înaltă ţinută, n-am abuzat prin pretenţii pecuniare, mi-am manifestat atașamentul și dragostea faţă de cei în suferinţă și n-am înregistrat eșecuri profesionale având bucuria de a fi îmbrăţisat cu drag și respect de foști pacienţi.

lucescu andone

Aţi avut vreun viciu? De exemplu aţi fumat?

– N-am fumat niciodată. Sunt un dușman al fumatului și drogurilor. Foarte mulţi tineri încearcă drogurile din teribilism și spirit de imitaţie.

Ce ne trebuie pentru a avea o viaţă lungă și frumoasă ca a dv.?

– Echilibru moral și psihic, o viaţă cumpătată și bine organizată, o alimentaţie raţională lipsită de excese, fără pasiuni colaterale (fumat, băut), echilibru familial. Am mers cu bicicleta până la 75 de ani, am șofat timp îndelungat, mi-am menţinut vigoarea fizică. Am făcut băi de soare și nămol, mi-a plăcut să trăiesc în aer liber, să fac ieșiri în natură.

V-ar fi plăcut să trăiţi într-o altă ţară?

– În nici un caz. Iubesc cu tot sufletul meu această glie strămoșească și mi-am închinat întreaga carieră sprijinirii omului în suferinţă.

Politica v-a pasionat?

–  Nu m-a pasionat, pentru că timpul și preocupările mele atât de diverse, nu mi-au permis. Nu manifest dezinteres, urmăresc evoluţia politică încercând să înţeleg mersul istoric al ţării noastre.

Ana MOISE

Doctorul Costache Andone despre…

Dr. Jan Costescu: “Am fost foarte apropiat și legat sufletește de Jan Costescu, până când a părăsit această lume. Un om sobru, un bun specialist chirurg, un intelectual de clasă, jucător de rugby de performanţă, antrenor al echipei Relonul”.

Dr. Gheorghe “Iorgu” Iacomi: “Pentru doctorul Iacomi am avut în permanenţă un cult. De-o înaltă pregătire profesională, Gheorghe Iacomi era foarte atașat de bolnavi și avea un respect deosebit pentru confraţi”.

Despre dr. Costache Andone

“… Tu mi-ai fost cel mai apropiat moldovean, fapt pentru care îţi păstrez o veșnică amintire”. (prof. dr. Ştefan Gârbea)

“un suflet mare, un mare patriot, un umanist convins si un îndrăgostit, în sensul cel mai curat, de viaţă, de oameni și, îndeosebi, de relaţiile sănătoase dintre oameni”. (academician Valeriu D. Cotea)

“Pe doctorul Andone l-am cunoscut încă de la venirea mea la Piatra Neamţ (e cineva care nu-l cunoaște?). De o simultaneitate înrudită cu magia, prezent în punctele fierbinţi ale Secţiei ORL, pe care a înfiinţat-o și condus-o cu dibăcie, abnegaţie si talent, prezent în mai toate activităţile spitalului, de la un capăt la celălalt al orașului, îl întâlnești și acum, la Policlinica cu Plată, a cărei director este, la USŞM, la Academia Oamenilor de Ştiinţă, la Consiliul de Educaţie Fizică și Sport, la organizaţia de veterani, pe toate terenurile sportive, într-o activitate fără răgaz. Trebuie să ai picioare bune ca să-l poţi însoţi”. (Eduard Covali, scriitor, Informaţia Primăriei, 1997)

Articolul precedentȘeful PMP Târgu-Neamț, socru mare
Articolul următorHCM Roman – Corona Braşov (22.09, ora 18:00)