Focarul de pestă porcină africană de la Agapia, declarat pe 10 octombrie, când a fost confirmată boala la doi porci din gospodăria unui localnic, ar urma să fie închis. Singurii porci care au fost sacrificați au fost cei doi bolnavi. Autoritatea veterinară a făcut o anchetă amănunțită, la finalul căreia, însă, n-a fost găsit o sursă clară care să explice modul în care s-au îmbolnăvit doar cei doi porci dintr-o singură gospodărie. „În cursul anchetei efectuate, nu s-a găsit exact care a fost sursa de îmbolnăvire. Este posibil ca, Agapia fiind într-o zonă turistică, cineva să fi aruncat mizerii. N-a fost altă cauză, porcii s-au îmbolnăvit numai prin consum de deșeuri. Nici n-au mai fost alte cazuri, până astăzi, din probele de sânge recoltate și analizate în laborator și din evaluarea clinică făcută de medicul concesionar. Singurii porci sacrificați sunt cei doi la care s-a confirmat boala”, a declarat dr. Sorin Ulea, șeful Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț. În urma recensământului, au fost contabilizați 787 de porci crescuți de localnici, în comuna Agapia fiind doar două-trei gospodării care au în jur de 20 de porci, a mai adăugat dr. Sorin Ulea. pesta porcina africana

Perioada de embargo în zonă se apropie de sfârșit, la capătul celor 45 de zile urmând să se preleveze, din nou, probe de sânge. Dacă laboratorul confirmă că porcii din zonă sunt sănătoși, restricțiile vor fi ridicate. Zona în care este valabilă interdicția în privința transportului și comerțului cu porci este Agapia – Filioara și perimetrul de 10 km în jur, ce cuprinde 18 localități, care începe cu Văratec, Valea Seacă, Valea Arini, Bălțătești, Ghindăoani, Crăcăoani, Magazia, Grumăzești, Netezi, Topolița, Oglinzi, Humuleștii Noi, Humulești, orașul Târgu Neamț, Vânători-Neamț, Lunca, Nemțișor și se oprește la Leghin (comuna Pipirig).

O altă zonă afectată de pesta porcină africană este în zona Roman, pe fondul focarului de boală de la Butea (județul Iași). Nici aici interdicția nu a fost, încă, ridicată de autoritatea veterinară Iași. Înainte de focarul de la Agapia, pe 20 septembrie fusese declarat focar la câțiva kilometri de județul Neamț. Comuna Doljești a fost declarată zonă de protecție și comunele Tămășeni, Săbăoani, Gherăești, Bâra au intrat în zonă de supraveghere. (C.I.)

Articolul precedentEscroc prin conturi bancare, reținut de polițiștii din Piatra Neamț după o percheziție în București
Articolul următorHandbal: Legendarul antrenor Liviu Paraschiv s-a stins din viață