pietricica turism

Un tânăr, de 29 de ani, din București, s-a trezit cu polițiștii din Piatra Neamț și cu mascații la ușa lui. Polițiștii de investigații criminale de la Poliția municipiului Piatra Neamț, cu sprijinul mascaților din trupele Serviciului de Acțiuni Speciale București au derulat ieri o percheziție la cel suspectat de fraude cu anunțuri online. Descinderea s-a făcut în dosarul instrumentat după ce un bărbat de 42 de ani, din Piatra Neamț, a reclamat faptul că a fost păcălit după ce a comandat online un telefon mobil. Pietreanul le-a explicat polițiștilor că a respectat întocmai indicațiile primite și, după ce a deschis un cont bancar în care a depus 2.600 lei, nu a mai primit nici un telefon.

Cercetările făcute de polițiștii pietreni au dus la demascarea modului în care tânărul din București a reușit să păcălească și pe cei care căutau job-uri și aplicau online. Practic, oamenii acceptau să-i dea individului ID-ul și parola de internet banking, de unde acesta transfera sumele depuse ca avans de cei care voiau să cumpere bunurile comandate: „În urma documentării activității infracționale, polițiștii au stabilit faptul că acesta ar fi postat anunţuri de angajare on-line pentru job-uri part-time și ar fi determinat persoanele care îl contactează în vederea angajării, să îşi deschidă conturi bancare, oferindu-le numere de telefon, pe care să le folosească, la rândul lor, în momentul deschiderii conturilor ca număr de utilizator al contului. Apoi, fiind deja în posesia numărului de contact pentru utilizarea contului bancar prin internet banking, tânărul le-ar fi solicitat celor în cauză datele de internet banking, respectiv ID-ul şi parola. În continuarea activității infracționale, acesta ar fi postat anunțuri pe un site de vânzări on-line privind diverse produse, la prețuri atractive, pentru achiziţionarea cărora era contactat de potențiali cumpărători, pe care i-ar fi determinat să transfere sumele de bani, în avans, în conturile bancare obţinute conform modului de operare menționat. Ulterior, cel în cauză ar fi transferat banii obținuți de la persoanele vătămate în terțe conturi bancare. În final, tânărul ar fi intrat în posesia banilor prin contactarea persoanelor pe contul cărora au fost transferați banii proveniţi din infracţiuni, solicitându-le să retragă şi să remită personal banii transferaţi în conturile lor”, a declarat Georgiana Moșu, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț.

Suspectul a fost reținut și cazat în arest, iar astăzi urmează să fie dus la Parchetul Piatra Neamț cu propunere de arestare preventivă. El este cercetat pentru înșelăciune și efectuarea de operațiuni financiare frauduloase.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române. În activităţi au fost angrenaţi poliţişti din cadrul Secţiei 1 și 18 Poliţie Bucureşti și luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale București. (C.I.)