ironim andrici

• primarul Ironim Andrici vrea să mute comuna Tămășeni de la compania județeană din Neamț la Apa Vital Iași

• ”Totul pornește de la preț și mai ales de la faptul că, în situații de avarii, Apa Serv uită de noi”, explică primarul

• este a treia comună care se rupe de Apa Serv, după Timișești și Doljești

• directorul Cătălin Dughir e plecat din Piatra și nu poate comenta

O nouă despărțire se profilează la orizontul companiei județene Apa Serv. Comuna Tămășeni vrea să se rupă de operatorul regional de apă-canal din Neamț și să înceapă o nouă relație, contractuală, cu operatorul similar din Iași, Apa Vital. Primarul Ironim Andrici a explicat că vrea să mute localitatea și, cu ea, cei peste 2.000 de abonați din comună, sub tutela și serviciile celor din Iași pur și simplu pentru că acolo e mai ieftin.

”Am primit o ofertă avantajoasă de la Apa Vital Iași și îi vom da curs pentru că este mai convenabilă și acceptabilă ca preț. Oamenii nu au posibilități financiare. În următoarea ședință a consiliului local, voi propune rezilierea contractului cu Apa Serv și încheierea unuia nou cu societatea Apa Vital pentru servicii de apă-canal. Totul pornește de la prețurile mari practicate de Apa Serv și mai ales de la faptul că, în situații de avarii, Apa Serv uită de noi”, a explicat primarul de Tămășeni.

Comuna avea și până acum parte din apă furnizată direct de Apa Vital, iar parte trecea prin facturarea Apa Serv. Nu este un caz singular, mai multe localități nemțene limitrofe județului Iași se află în aceeași situație. Diferența o face participarea la marele proiect de extindere și reabilitare, cel de 107 milioane de euro, structurat pe componente care au în centru câte-un pol urban. De aici și criteriul de prioritate pe care pare să-l aibă conducerea Apa Serv: dacă e în proiect, localitatea se poate rupe de compania județeană, dar suportă costurile; dacă nu e în proiect, se poate duce liniștită la concurența de la Iași. Despre interesele firmei ieșene am scris și vom reveni cu alte ocazii. Rămâne constantă atitudinea managerială a Apa Serv. Directorul Cătălin Dughir nu a formulat niciun punct de vedere în legătură cu faptul că-i mai pleacă un client, așa mic, cu doar vreo două mii de abonați, cum este Tămășeni. Contactat telefonic, acesta a precizat că se află la volan și că de preferat ar fi să i se adreseze întrebări în scris. La care va răspunde în termenul prevăzut de lege, dar după ce se întoarce în localitate, adică de luni încolo.

Dacă se parafează divorțul Tămășenilor de Apa Serv, este al treilea caz în care clienții companiei preferă să se mute la Iași cu apa și canalizarea, după ce au procedat la fel Timișești și Doljești. Și în cazul lor, pasivitatea Apa Serv a fost aproape de limita nepăsării. Asta nu poate fi decât în avantajul Apa Vital care, deși spunea, prin vocea lui Răzvan Manolache, că nu încearcă să ajungă în Neamț, recunoștea că județul nostru e plin cu potențiali clienți pentru ea: Noi oferim servicii către câțiva agenți economici din zona Romanului și câteva comune. Rețeau nu este a Apa Vital, este a comunităților. Nu se pot încheia contracte individuale. Trebuie ca, prin hotărâre de Consiliu Local, să se predea sistemul pentru gestionare către Apa Vital. Toți ne dorim să facem performanță. Un operator mai puternic va avea costuri mai mici”, declara inginerul Manolache, șeful Relațiilor cu Publicul din cadrul Apa Vital Iași, consemnat de Mesagerul de Neamț.

ionut dughir

apa serv roman dughir

Dana OSTAHIE

Claudia MATEI