* verdictul sună sec: ”Sesizarea în Comisia de Disciplină a Ministerului Sănătății a domnului dr. Dan Dorin Morenciu, având în vedere deficiențele constatate în prezentul raport de control și exercitarea unor activități manageriale neconforme cu atribuțiile de director executiv al Direcției de Sănătate publică Neamț”
Cinci zile au fost suficiente pentru membrii corpului de control al Ministerului Sănătății, pentru a găsi suficiente nereguli cât să-l pună în discuția Comisiei de Disciplină a ministerului pe Dan Morenciu, directorul DSP Neamț. Discuție care este echivalentă în proporție de 99% cu demiterea sa. Verdictul sună sec: ”Sesizarea în Comisia de Disciplină a Ministerului Sănătății a domnului dr. Dan Dorin Morenciu, având în vedere deficiențele constatate în prezentul raport de control și exercitarea unor activități manageriale neconforme cu atribuțiile de director executiv al Direcției de Sănătate publică Neamț”.
Dincolo de aspectele sesizate, toate de suprafață, fără a se intra în amănunte care s-ar fi putut dovedi jenante pentru sistemul sanitar nemțean, apare imaginea unui instituții care a respectat legea formal, s-a ocupat la fel de formal de supravegherea stării de sănătate a populației, iar Dan Morenciu apare ca un personaj care nu a putut stăpâni fenomenul. Dacă această imagine este reală sau nu, vom vedea pe măsură ce vor apărea date suplimentare cu privire la DSP Neamț. Directorul DSP are imaginea unui om care a acceptat presiuni asupra instituției, a acceptat angajări care par a fi nelegale, nu a fost ferm în privința eliberării autorizațiilor fără de care nu pot funcționa legal școli sau alte instituții, nu a supravegheat atent banii alocați instituției. Dincolo de aceste aspecte, mai apar și altele, care par a avea conotații penale. Aproape sigur, Dan Morenciu se face vinovat de acceptarea unei funcții de conducere pe bază de compromisuri, dar el nu face decât ce fac toți cei numiți pe bază de concursuri cu recomandare de la partid. Este drept că Dan Morenciu a ridicat la nivel de artă felul în care a încercat să slujească șefii zilei.
Metodă de cheltuit banii în sănătate: consilierea externă
Metoda brevetată cu succes la Spitalul Județean Neamț, a contractelor cu firme de consiliere pentru orice, a ajuns și la DSP Neamț. În urma controlului, s-a consemnat în procesul verbal de control că ”domnul Dan Dorin Morenciu, directorul executiv al DSP Neamț, nu a realizat o eficientă utilizare a fondurilor publice (…) privind controlul intern managerial și controlul financiar – preventiv”. În urma unui referat făcut de un auditor de la DSP Neamț, care spunea că este necesară angajarea unei firme de specialitate pentru realizarea procedurilor de lucru specifice prevăzute de legislația în vigoare, având în vedere volumul mare de muncă al angajaților instituției. Domnul Morenciu și comitetul director au fost de acord și au semnat contract cu o firmă din… Pitești. Cum la DSP Neamț era personal angajat pentru acest gen de activitate, rămâne întrebarea de ce s-a încheiat contract cu firma SC Lucas Consulting Partener Services SRL.
Blestemul apei și la DSP
Unul din aspectele cele mai importante privind activitatea de igiena mediului din cadrul DSP Neamț este cel privind supravegherea apei potabile. În anul 2012 au fost recoltate 1.245 probe de apă pentru analiză bacteriologică, din care peste 11,32% !!!, adică 141 au fost neconfome, toate fiind prelevate din fântâni publice. De asemenea, au fost recoltate 1.124 probe de apă pentru analiză fizico-chimică, din care 357 probe, adică 31,76 % au fost neconforme. Din acestea, 17 au prezentat depășiri la nitrați și nitriți.
Interesant este că Direcția de Sănătate Publică Neamț nu a notificat pe cei care foloseau sursele locale, nu au fost informați medicii de familie din localitățile în care apa recoltată a fost necorespunzătoare. Aceeași nepăsare cu privire la informarea despre rezultatele unor analize la apa potabilă s-a constatat și în cazul a celor 79 de probe prelevate din diferite unități de învățământ, din care 18 au fost necorespunzătoare. Recomandările au fost făcute doar pe buletinul de analiză emis de laboratorul DSP, lipsind notificarea către școli. Altfel spus, noi am constatat, voi beți în continuare apă cu nitrați!
Diplomă lipsă pe filiera „Spiru Haret”
Cinci persoane din DSP Neamț au fost promovate în instituție pe baza unor adeverințe eliberate de Universitatea „Spiru Haret”, toate emise în anul 2009. Este vorba despre Ioan Mihăilescu, inspector superior, specialitatea psihologie, Maria Mihăilescu, consilier superior, specialitatea administrație publică, Mariana Crăescu, psiholog, specialitatea psihologie, Elisabeta Gabriela Gherasim (Sava), psiholog, specialitatea psihologie și Maria Cristina Nistor (Sandu), cu aceeași specialitate. Faptul că, după mai mult de 12 luni, nu au fost prezentate diplomele de absolvire ridică semne de întrebare asupra legalității în privința respectivelor promovări. Cei 5 se judecă cu Universitatea Spiru Haret, dar conducerea compartimentului este pasibilă de sancțiuni, la fel și managerul instituției.
Studii teologice pentru asistent medical și moașă
Dan Dorin Morenciu a trebuit să răspundă și pentru că a tolerat și promovat angajarea pe funcția de asistent comunitar a unei doamne din comuna Botești, care nu avea decât pregătirea oferită de Facultatea de Teologie Romano-Catolică. Directorul Morenciu a aruncat răspunderea în curtea Primăriei Botești, care ar fi angajat-o pe Mihaela Lupu în perioada ianuarie – iulie 2012, motivând că domnia sa a semnat precum primarul. În urma controlului Mihaela Lupu a fost nevoită să returneze suma de 6.479 lei și se va alege cu o perioadă albă de vechime pentru o activitate pe care chiar a prestat-o. Cum a prestat activitatea de moașă, dacă nu avea calificare și dacă au existat probleme, este o altă problemă care ridică discuția la un alt nivel, acela al pregătirii profesionale a celor ce lucrează pe asemenea posturi greu controlabile, dar de mare responsabilitate. De obicei, neregulile apar în momentul unei nenorociri.
Morenciu, BRD și grădinița 9
Directorului DSP i se impută faptul că nu a pus în operă măsurile dispuse de Institutul Național de Sănătate Publică și DSP Iași cu privire la grădinița nr. 9 din Piatra Neamț, care s-a trezit cu un mastodont lângă ea, în speță sediul BRD Neamț. Morenciu a avizat în 2011 că sunt îndeplinite condițiile sanitare și pe baza acestui aviz, dar și a multor altora, de exemplu din Primăria Piatra Neamț, s-a construit sediul băncii. După scandalul izbucnit, s-a dispus, de formă, efectuarea unui studiu de însorire și de impact asupra… sănătății copiilor! De menționat în acest context este că grădinița are autorizație de funcționare în baza declarației pe propria răspundere, eliberată în 30.09.2011 și semnată de… Dan Dorin Morenciu. Nici măcar aceste recomandări făcute doar pentru a acoperi scandalul nu s-au pus în practică, lucru imputat acum directorului, care semna aproape orice i se cerea. Culmea cinismului: acum se recomandă conduceriii școlii să schimbe destinația încăperilor afectate din punctul de vedere al însoririi și să mute clasele în alte săli. Evident că între timp numărul clasele respective a crescut și că ele funcționează cu efective supradimensionate. Bătaia de joc apare chiar și în actul de control: ”S-a recomandat unității de învățământ să-și depună documentația necesară pentru obținerea unei noi autorizații sanitate de funcționare corespunzătoare pentru noua structură funcțională, asigurarea unui luminat artificial corespunzător și orientarea pupitrelor astfel încât lumina naturală să vină din partea stângă”.
Valentin BĂLĂNESCU
Uneori li se mai infunda……. prea si-au batut joc…… ; intrebarea este: pe cand si astfel asemenea personaje date jos??????
ALT „SFANT” CARE POZEAZA IN FATA MARE!!! NU VA SUPARATI DLE MORENCIU, DAR PE CEI DE AMBULANTA CINE II PROTEJA?!!
Oare ce va face d-na Tapu-Rusu Crina de acum????? sau…, poate ca va urma si ea….. cine stie???? si asa taie frunze la caine si sta de barfe la cafea si tigara acolo………..
As dori sa fie audiat si in legatura cu situatia spitalului din Bicaz.