reclama autocenter

Anotimpul rece este asociat, în fiecare an, cu probleme de sănătate în rândul diabeticilor. Mai mult, în perioada sărbătorilor de iarnă, crește și numărul diabeticilor care ajung la spital, din cauza propriei neglijențe. Vorbim despre acei oameni care, deși perfect conștienți că nu au voie să se atingă de anumite mâncăruri și de băutură, nu pot rezista tentației.

„Sunt cazuri în care au consumat băuturi alcoolice, sau au mâncat alimente care nu au absolut nicio legătură cu regimul pe care sunt obligați să îl urmeze. Mai avem și cazuri în care pacienții nu-și iau deloc tratamentul, sau, dacă îl iau, nu o fac în mod corect. Fie că vorbim de cei cărora li se prescriu tablete, sau de insulino-dependenți, nerespectarea cu strictețe a modului de administrare a medicației produce dezechilibre metabolice, care duc la creșterea nivelului glicemiei”, punctează dr. Pricope. De aici și până la necesitatea internării nu mai este decât un pas. Aproape jumătate din numărul internărilor apare din cauza nerespectării tratamentului.

În momentul de față, toate cele 15 locuri din saloanele existente sunt ocupate. „Nu ni se dă voie să facem mai multe internări. Cu siguranță că numărul pacienților ar fi cu mult mai mare, dat fiind faptul că, în fiecare zi, se prezintă la consultații peste 50 de pacienți”, precizează dr. Pricope, care adaugă faptul că majoritatea se tratează în ambulatoriu, adică vin, își iau tratamentul, și apoi se întorc acasă.

În cazurile urgente, în care internarea rămâne ultima șansă, pacienții sunt nevoiți să stea câte doi în pat. Soluția găsită, bineînțeles, de avarie, este, totuși, temporară. „Nu avem altă variantă decât să apelăm la dublură – doi la un pat, până la prima externare. Chiar ieri (joi, n.r.) am avut o asemenea situație, care s-a rezolvat a doua zi dimineață”, spune medicul, care mai adaugă faptul că aproape jumătate din pacienții care ajung la spital vin pe baza trimiterii de la medicul de familie, restul fiind aduși prin Unitatea de Primire Urgențe. (A. SÎRBU)

Articolul precedentDin neatenție, aproape de tragedie
Articolul următorVotăm bugetu ori el pe noi?