Seria dezbaterilor publice inițiate de primarul Romanului, Lucian Micu, a continuat cu un domeniu pe care, alături de educație, acesta îl consideră prioritar: sănătatea. Au fost prezenți, pe lângă conducerea Spitalului Municipal de Urgență, medici, asistente, reprezentanți ai sindicatelor din sănătate, ai Colegiului Medicilor și ai Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din Romania.
În preambul, primarul Micu a spus: ”Știu că sunt probleme în spital, ca peste tot de altfel, dar eu cred că, pe calea dialogului, putem soluționa cât mai multe din aceste probleme, astfel încât, în principal, calitatea actului medical să fie cât mai ridicată. Știu că, la această oră, spitalul romașcan a evoluat foarte mult, că aici se fac intervenții care se mai pot face doar în clinici universitare și vă felicit pentru performanțele la care ați ajuns. Apreciez foarte mult activitatea dvs. și sunt conștient că reprezentați o elită în comunitatea noastră. Am invitat și mass-media la această discuție, pentru mai multă transparență și pentru o mai bună comunicare cu cetățenii. Și asta pentru că, în ultima vreme, pentru lucruri care se întâmplă oriunde în lume, în orice spital, s-a ajuns ca, la Roman, să fie învinovățiți medici și personalul spitalului în general. De aceea, consider că este cu atât mai important să comunicăm corespunzător”.
Înainte de a asculta doleanțele invitaților, Lucian Micu a promis că, în bugetul local din acest an, va fi prevăzută suma necesară pentru a finaliza izolația termică la spital, care n-a fost finalizată fiindcă o parte din banii prevăzuți pentru ea au achitat tranșa a II-a pentru aparatul de radiologie, intens disputat și mediatizat în anul 2016.
La dezbaterea în sine, s-au discutat diverse. Șefii de secție au spus că echipa de conducere a spitalului este informată asupra necesităților și toți și-au exprimat încrederea că problemele le vor fi rezolvate. Dr. Maria Căescu, șefa laboratorului clinic, a pomenit că ar fi necesar un analizor automat de imunologie, pentru o mai mare operativitate a realizării analizelor.
Dr. Dan Arvătescu, șeful Secției de Chirurgie, a spus că, acum, există în spitalul municipal o echipă de chirurgi foarte buni, specializați în endoscopie și laparoscopie și, cu un supliment de dotare, spitalul romașcan ar putea deveni un centru de endoscopie pe Moldova. Tot dr. Arvătescu a dat și semnalul apelului către mass-media, pentru verificare la fața locului a zvonurilor și informațiilor venite din cine știe ce surse. El a propus chiar organizarea unor ”zile ale porților deschise, să vină lumea să vadă ce facem noi aici, cum acționăm, cum tratăm noi pacienții, cât așteaptă aceștia…” În același timp, dr. Arvătescu a tras un semnal de alarmă asupra cazurilor ”sociale”, internate mai ales în timpul iernii. ”Din 60 de paturi, cât are secția, la ora aceasta, 8 sunt ocupate de cazuri sociale; fie oameni fără adăpost, care vin cu degerături, fie persoane care au o locuință, dar sunt singure și nu se îngrijesc, nu are cine să-i îngrijească… Aceste persoane ar trebui internate într-o secție de paleație”.
Dr. Popescu, șefa Secției de Anestezie și Terapie Intensivă, care răspunde și de transfuzii, a spus că stocurile de sânge sunt limitate și, la nevoie, se prioritizează transfuziile. Cu acest prilej, medicul a făcut și un apel către populație să vină să doneze sânge.
Dr. Maria Tălmăcel, coordonatorul Centrului de Primiri Urgențe, a descris cu amărăciune activitatea centrului: ”Centrul de Primiri Urgențe a devenit, mai nou, un dispensar oarecare. Se vine la urgență până și pentru o bătătură la degetul 5 de la picior, cum am avut recent… și pacientul insistă să i se rezolve problema neapărat în urgență… Ori, dacă ne ocupăm de astfel de intervenții, ca și de cele cronice – cum am tot spus de atâtea ori și care nu fac parte din zona urgențelor -, putem pierde din vedere urgențe reale. Vreau să vă spun că, în urma discuțiilor, postărilor pe net și a noroiului împroșcat, mi-e din ce în ce mai greu să păstrez colectivul. Am colegi care sunt din Iași, care fac gărzi pe elicopter și care nu mai sunt atât de dispuși să vină. Stau în dubii dacă să mai vină la Roman sau nu… Niște profesioniști, de altfel. Din 2010, de când am venit, am tot încercat să aduc colegi tineri, profesioniști… Și am acum colegi care fac naveta de la Iași și care vin, tocmai pentru că aici e un centru de urgențe modern și un colectiv bun. Vin ca să lucreze la Roman, fiindcă aici se simt utili, își fac meseria… nu vin fiindcă e mai ușor, dimpotrivă. De exemplu numărul de prezentări în urgență la Pașcani este jumătate din numărul de la Roman; la Huși, unde acești colegi ai mei au oferte insistente, numărul urgențelor este aproape o treime față de Roman. Vă spun că mi-e din ce în ce mai greu să-i țin… am tot venit la serviciu din timpul meu liber ca să-i încurajez, fiindcă sunt niște oameni care își dau interesul pentru tot ce fac, care sunt foarte buni profesioniști și care au fost puși într-un con de umbră, le-a fost terfelită munca pe nedrept...”
O necesitate care s-a desprins din discuții e secția de paleație. După cum a explicat dr. Andrici, există perspective și aprobarea ministerului pentru înființarea unui compartiment, care va avea 10 paturi, insuficient pentru ce e la Spitalul Roman. (D.A.)