0:00

Pregătiri de valul 5 Covid: Centre de evaluare în spitalele din Piatra-Neamț și Târgu Neamț, Romanul refuză, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCa să nu mai aglomereze spitalele și pacienții cu Covid să poată fi tratați și acasă, autoritățile vor să înființeze centre de evaluare. Acestea vor funcționa pe lângă UPU, în spitalele care tratează pacienți infectați.

În județul Neamț, astfel de centre se pregătesc la Piatra-Neamț și la Târgu Neamț. Doar la Roman nu, după ce managerul dr. Maria Andrici a transmis Direcției de Sănătate Publică Neamț un refuz detaliat în 7 argumente. Refuz cel puțin ciudat, în condițiile în care la acest spital s-au administrat cele mai multe tratamente cu anticorpi monoclonali.

De cealaltă parte, Radu Firăstrău, șeful DSP Neamț, declară că sunt mai puternice argumentele pro și speră la o reconsiderare a poziției managerului de la Roman. „Din motive obiective, la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani nu va putea fi organizat un astfel de centru. Din partea Spitalului Municipal de Urgență Roman am primit un răspuns în 7 puncte, prin care ne este comunicată imposibilitatea organizării, în acest moment, a unui centru de evaluare in cadrul spitalului. Argumentele au fost de natură financiară, organizatorică și chiar medicală. Cu toate că modalitatea de înființare, organizare și finanțare a acestor centre urmează să fie reglementată de Ministerul Sănătății de comun acord cu CNAS, deși protocolul de tratament al COVID-19 este cunoscut și aplicat în toate unitățile medicale, iar rolul acestor centre a fost bine definit în cadrul videoconferinței. De altfel, protocolul de tratament al pacienților COVID-19 a fost adaptat cu includerea medicamentelor antivirale și a anticorpilor monoclonali în tratamentul ambulatoriu, inclusiv cu medicamentele inovative: Paxlovid, Molnupiravir”, susține șeful DSP Neamț.

Pregătiri de valul 5 Covid: Centre de evaluare în spitalele din Piatra-Neamț și Târgu Neamț, Romanul refuză, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn aceste centre va fi prescris și tratamentul antiviral, pentru ca pacienții infectați care n-au nevoie de spitalizare să-l ia acasă. Diferența dintre viață și moarte o face tratamentul primit chiar din primele zile de boală. „În condițiile în care peste 25% din cazurile de infectare cu SARS-Cov2 și din decesele de COVID-19 din județul Neamț au fost în zona Roman, este foarte importantă organizarea unui centru de evaluare a bolnavilor de COVID-19 în cadrul Spitalului Roman, care tratează mai mult de o treime din populația județului. Sper ca managerul unității, dna. dr. Maria Andrici să înțeleagă beneficiile creării acestui centru de evaluare care va salva vieți și să identifice soluții pentru înființarea acestuia în cadrul spitalului”, afirmă șeful DSP Neamț.

C. IORDACHE

 

Articolul precedentNeamț: Motociclist prins cu 178 km/oră în localitate și alți trei vitezomani sub influența cocainei pe DN2
Articolul următorTaxele și impozitele locale se pot achita începând cu 5 ianuarie