0:00

Dezastrul de la Piața Centrală – varianta oficială, ZCH NEWS - sursa ta de informații

După o noapte cruntă, autoritățile s-au reunit în ședință de urgență la prefectură, pentru a pune cap la cap informațiile și pentru a stabili măsurile care se impun, atât pe linie de degajare a zonei, de curățenie, cât și pentru reluarea cât mai rapidă a activității. La două ceasuri după ședință, prefectura a organizat o conferință de presă.

Gheorghe Neculae, subprefect: ”E necesar să spunem că este foarte important că nu am avut victime și nici răniți din partea forțelor de intervenție. Mobilizarea forțelor de ordine o apreciem ca fiind foarte bună. Când s-a sunat la 112, o autospecială a pompierilor era deja acolo (!? – nr), pentru că, după cum știți, detașamentul de pompieri este foarte aproape de piață și s-a văzut fum. Deci mașina a ajuns foarte repede acolo, vorbim de câteva secunde spre 1 minut. Sunt 180 de contracte cu firme pentru spațiile din hală, deci este o dimensiune importantă pentru toată lumea, atât în ce privește activitatea de comerț, cât și la nivelul miilor de cumpărători care se aprovizionau din piață. Un prim aspect este asigurarea de urgență a unor spații potrivite pentru ca toate lucrurile din hală să fie duse pentru reluarea activității. În acest sens, am discutat cu reprezentanții Primăriei și vor fi puse la dispoziție spații în mall-ul din vecinătate, în celelalte piețe, plus, începând din luna august, în bazarul nou care se va inaugura. Piața Centrală este asigurată. Nu știu dacă firmele care aveau spații închiriate aveau asigurare pentru mărfurile lor, deși, prin contractul de închiriere, le era impus acest lucru. Comisia de cercetări și-a intrat deja în atribuții și va prezenta un raport. Eu pot să vă spun că am solicitat să nu existe niciun fel de dubiu cu privire la cauzele acestui incendiu. O să vedem și care este motivația pentru extinderea foarte rapidă a incendiului”.

Col. Ionel Pârvu, adjunctul ISU Neamț: ”Incendiul a fost anunțat la 112 la ora 23.40 și 32 de secunde, de către o persoană care era la piață, Iosif Simó, care are un stand unde comercializează produse de artizanat și care a fost trezit de paznic când a observat incendiul. Au încercat să stingă focul cu două stingătoare, n-au reușit, au încercat cu hidranții interiori, dar n-au mai putut sta în mediul de ardere. Apelul la noi a ajuns în forma aceasta: «Arde o tonetă». Autospeciala a ajuns la fața locului și s-a procedat la asigurarea dispozitivului, în principal pe întreruperea energiei electrice, care nu era întreruptă. Incendiul era deja de amploare așa că s-au chemat ajutoare. Per total, s-a intervenit cu 6 ofițeri, 82 de subofițeri, 7 autospeciale, 1 mașină de intervenție și salvare la înălțime, și 1 ambulanță. La ora 0.12 am solicitat sprijin de la Roman și Târgu Neamț, au venit două mașini. Grija principală a fost limitarea propagării la celelalte unități din perimetrul halei, pentru că ne-am dat seama că la hală nu se mai putea face nimic. Alimentarea cu apă a fost continuă, n-am avut disfuncționalități”.

Comisar-șef Paul Tablan, șeful IPJ Neamț: ”Intervenția noastră a fost la nivelul asigurării măsurilor de ordine și siguranță publică, împreună cu Jandarmii și Poliția Locală, în zona pieței. Au fost 13 jandarmi, noi, pe ordine publică și rutier, am avut 12 polițiști, plus Serviciul de Intervenție Rapidă. De dimineață, a început cercetarea la fața locului, cei de la Judiciar împreună cu ISU sunt acolo și acum”.

Dezastrul de la Piața Centrală – varianta oficială, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Aurelia Simionică, viceprimar de Piatra Neamț: ”Sunt două aspecte ale aceleiași probleme. În primul rând, important și vital este reorganizarea activității. Am stabilit măsuri pentru fluidizarea circulației și o nouă amenajare, un traseu pentru aprovizionarea comercianților care rămân acolo, care nu au fost afectați. Am stabilit un perimetru pentru vânzarea de legume-fructe, iar de mâine (astăzi, n.r.), pe solicitări directe, punctuale, vom amenaja la parterul mall-ului spații pentru comercianții care au dispozitive frigorifice și frigorifere. Pentru mărfurile industriale, începând cu 15 august sperăm noi, vom pune la dispoziție spații în bazarul nou. Pentru perioada rece – pentru că în mod sigur o investiție nouă sau reparațiile se vor întinde până anul viitor – vom avea în vedere relocarea comercianților, poate chiar la bazar. Cetățenii municipiului trebuie să știe că Piața Centrală funcționează și vom face totul ca activitatea să se reia cât mai repede.

Cauzele vor fi stabilite după expertiza tehnică, noi am luat legătura și cu firma asiguratoare. Comercianții, în mare parte, nu aveau asigurare pe mărfurile și dispozitivele lor, dar nu avem în acest moment o estimare a pierderilor, vom face o evaluare. Noi sperăm să putem recupera mare parte din clădire, dar asta o vor spune experții. Doar hala este prăbușită, așa că este posibil ca să păstrăm parte din structură și să refacem piața. Nu neapărat ca pe o investiție nouă, dar putem gândi un concept nou, o altă aranjare. Contractul de asigurare acoperă integral valoarea investiției”.

Ioan Fiterău, directorul CMI Urban SA: ”Piața Centrală este asigurată, polița este la Astra, iar valoarea este de 10,6 milioane de lei noi, 106 miliarde de lei vechi. Prima lunară este de 7.227 RON, ultima plată făcută a fost pe 26 iunie, când s-a achitat cash, există chitanță. Următoarea plată este cu data de 26 iulie. Polița are în vedere suprafața de 3.947 mp desfășurată. Un alt aspect este că Urban are încheiată, în afara poliței de asigurare, și o asigurare de răspundere civilă, de 100.000 de lei, pentru care îi felicit pe predecesorii mei că au avut această inițiativă. Această asigurare poate fi folosită la despăgubirea celor care ar putea să primească ajutor de urgență din partea municipalității. Paza este asigurată de compania Urban, cu angajați proprii. Eventuala vinovăție, având în vedere fișa postului, pot să vă spun că va fi trasă la răspundere, dar toate acestea vor fi după ce vom avea concluziile comisiei. Pentru cei care au contracte cu noi – pe care eu nu îi văd ca pe niște chiriași, ci ca pe niște parteneri – vom face tot ce e posibil să diminuăm pierderile mari suferite. Este foarte bine că avem polița de răspundere civilă, ne gândim să le acordăm niște facilități, chiria în spațiile unde vor fi mutați nu va fi în niciun caz mai mare decât o aveau în hală”. (D. OSTAHIE)

Potrivit celor de la Prevenire, din cadrul ISU Neamț, ultima verificare din punct de vedere PSI la Piața Centrală a avut loc în octombrie 2013. Și atunci a ieșit conformă cu toate normele în vigoare, inclusiv la nivelul celor 12 hidranți interiori. Câți hidranți sunt la exteriorul pieței, specialiștii de la Pompieri n-au putut să aprecieze.

”Există riscul prăbușirii de sus. Nu intră înăuntru decât cei cu treabă serioasă” – Gheorghe Neculae

”Refuz să cred că a fost o mână criminală. Poate fi neglijență, poate fi accident, dar nu pot să concep că a fost mână criminală. Cauzele vor fi stabilite prin expertiză” – Aurelia Simionică.

Ajutoare pentru comercianții păgubiți

”Putem gândi, punctual, un eventual ajutor pe care să-l acordăm celor care au avut de suferit din acest incendiu. Fac precizarea, totuși, că nici Compania Urban, nici Primăria Piatra Neamț nu-și pot asuma despăgubirea 100% a celor care și-au pierdut mărfurile. Contractul de închiriere avea clauză clară că ei sunt obligați să-și asigure mărfurile și stocurile, iar această obligativitate nu a fost impusă doar ca măsură de prevedere pentru compania Urban, ci și pentru comercianți. De ce nu și-au făcut, nu știu. Probabil costurile sunt prea mari ori s-au gândit că nu li se poate întâmpla lor”, a declarat viceprimarul Aurelia Simionică.

Articolul precedentFocul distruge, focul curăță
Articolul următorPăgubiţii incendiului: „Nu ne-a mai rămas nici de scobitori”

1 COMENTARIU

  1. Unde este primarul Gheorghe Stefan? Nici macar controlul judiciar nu-l mai tine acasa,sau este din nou la Nisa,pe Coasta de Azur? Ce urmeaza dupa asasinate la comanda,impuscaturi in strada in plina zi,bombe la interlopi,distrugerea pietei prin incendiu? sa ia foc orasul? Mai avem primar sau este un iresponsabil care ne-a indatorat pe cca 30 de ani,iar acum nu-l mai intereseaza nimic? Daca nu vrea sa demisioneze,ar trebui fortat s-o faca.nu avem nevoie sa ne conduca interlopii si penalii ca Penalti!

Comentariile sunt închise.