0:00

Deputatul Cătălin Drăguşanu a condus delegaţia Parlamentului României în Danemarca, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În perioada 2-3 octombrie, o delegație a Comisiilor pentru afaceri europene din Camera Deputaților și din Senatul României au efectuat o vizită în Danemarca. Vizita a fost organizată avându-se în vedere sistemul performant de examinare parlamentară din Danemarca, rolul important al parlamentului național în participarea țării la adoptarea deciziilor Uniunii Europene, precum și nivelul ridicat de implicare a Comisiei pentru afaceri europene în dezbaterea legitimității democratice și creșterii rolului parlamentelor naționale în procesul decizional din Uniune. Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor a fost reprezentată de domnul deputat Vasile-Cătălin DRĂGUȘANU, Vicepreşedintele comisiei. Din delegație au mai făcut parte: Mihaela POPA, Vicepreședinte Comisia Afaceri Europene din Senatul României, deputat Radu Bogdan ȚIMPĂU, senator Marius COSTE, senator Dorin-Mircea DOBRA.

La reuniuni a participat și E.S. domnul Viorel Ardeleanu, Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Danemarcei şi Republica Islanda. La Parlamentul danez, delegația română a purtat convorbiri cu domnul Troels RAVN, președintele Comisiei pentru Imigrație și Integrare, cu doamna Eva KJER HANSEN, preşedinta Comisiei pentru Afaceri Europene și cu membri ai celor două comisii. La Ministerul afacerilor externe danez, parlamentarii români s-au întâlnit cu domnul Jens August KISLING, subsecretar de stat, responsabil pe Europa și America de Nord. În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte privind consolidarea rolului Parlamentelor naționale la nivel UE, inclusiv cele 23 de recomandări ale Parlamentului danez privind consolidarea rolului parlamentelor naționale și a cooperării cu Parlamentul European, cele 5 priorități cheie din Agenda strategică adoptată la Consiliul European din iunie 2014, modul de funcționare a Comisiei de afaceri europene din parlamentul danez și relaționarea cu factorii decizionali la nivel guvernamental, măsurile legislative destinate gestiunii imigrației, securitatea europeană, în contextul crizei din Ucraina, asigurarea resurselor energetice, etc. De asemenea, a fost relevată dinamica accelerată a relațiilor economice bilaterale înregistrate în ultima perioadă, precum și necesitatea intensificării cooperării în domeniile de interes comun, în special cele privind siguranța energetică în spațiul european.

“În Parlamentul danez, Comisia pentru Afaceri Europene este cea mai importantă comisie. Avem ce învăţa de la ei, îndeosebi când vine vorba de cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene. De fiecare dată când un ministru danez se prezintă la Consiliul European, acesta duce cu el mandatul aprobat de Parlament. De multe ori miniştrii sunt audiaţi de comisie câteva ore până când se cade de acord cu formularea mandatului şi care reprezintă poziţia Danemarcei pe un anumit subiect. În România, abia în decembrie 2013, după un îndelungat proces de conciliere a poziţiilor principalelor instituţii ale administraţiei centrale şi după epuizarea tuturor procedurilor constituţionale de contestare, a fost votată Legea privind cooperarea dintre Guvern şi Parlament în domeniul afacerilor europene. Însă este nevoie de multă muncă şi voinţă politică pentru a aduce Parlamentul naţional acolo unde îi este locul, când vine vorba de colaborarea cu Guvernul”, a declarat deputatul Cătălin Drăguşanu. (Z.C.H.)

Articolul precedentLa Roman, continuă programul “Stop fumat!”
Articolul următorPentru început, 800 de lei pentru funcția de director de școală