0:00

Pentru început, 800 de lei pentru funcția de director de școală, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Casa Corpului Didactic Neamț anunță, via Inspectoratul Școlar județean Neamț că, începând de sâmbătă, 4 octombrie, se desfășoară programul de formare continuă acreditat: Pro Management Educațional. Se menționează, de asemenea, că respectivul program este obligatoriu pentru admiterea în Corpul Național al Experților în Managementul Educațional (CNEME). Acest corp de experți, fără prea multă polologhie, nu reprezintă altceva decât un pas premergător organizării concursurilor de selecție a directorilor (managerilor) din învățământul preuniversitar.

Miza este un importantă, mai ales dacă privim în informarea CCD Neamț prin care se arată că parcurgerea programului are legătură cu «descentralizarea sistemului de învățământ», ceea ce ar putea însemna depolitizarea numirilor directorilor de școli. Conform Legii Educației, selecția directorilor (managerilor) se va face de către o comisie numită de Consiliul de Administrație al școlii și nu prin intervenția inspectoratelor care au în frunte un inspector numit de Ministerul Educației numit după criterii mai mult sau mai puțin obiective.

Dar ca să poți fi declarat admis în corpul național de experți în management educațional, așa cum aminteam, trebuie mai întâi de toate să te școlești printr-un astfel de program propus de CCD Neamț. Și nu, nu este gratuit. Cursul, chipurile la un preț promoțional, este de 800 de lei de căciulă. Programul este oferit de Asociația Egomundi, din Călărași, o ofertantă care pare să se fi asociat cu mai multe Case ale Corpului Didactic din țară.

La concursul de selecție pentru dobândirea calității de membru al corpului național de experți, pe lângă parcurgerea acestui curs, candidatul trebuie să facă dovada că este titular în învăţământul preuniversitar şi are cel puţin gradul didactic II, că a obţinut calificativul “foarte bine” în ultimii 4 ani şi nu a fost sancţionat disciplinar în anul şcolar curent, că nu a fost lipsit de dreptul de a ocupa o funcţie de conducere sau de îndrumare şi control în învăţământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală și că nu a fost exclus, conform prevederilor art. 21, din Registrul naţional al experţilor în management educaţional. După evaluarea dosarelor celor care tânjesc să ajungă în corpul de experți se face trierea. Potrivit registrului, în județul Neamț sunt nu mai puțin de 469 de experți în management educațional.

De râsu-plânsu este faptul că în momentul de față certificatele nu pot fi folosite, deoarece nimeni nu s-a grăbit să le dea vreo valoare. Ele vor putea fi folosite de pretendenții la o funcție de conducere doar când va exista un concurs. Deocamdată numirile directorilor se fac după principiul culoare, detașare, mandat. Când se va produce marea descentralizare, nici cei care organizează cursuri de formare nu știu. Dar afacerea pare să nu ducă lipsă de clientelă. (M. TEODOROF)

Articolul precedentDeputatul Cătălin Drăguşanu a condus delegaţia Parlamentului României în Danemarca
Articolul următorRomașcani învinşi dramatic