Delgaz Grid (fostul E.ON GAZ) atrage atenţia că, de la începutul anului, monoxidul de carbon a făcut 23 de victime, 8 dintre acestea neputând fi salvate. Accidentele respective s-au produs din cauza utilizării unor aparate alimentate cu gaze naturale racordate necorespunzător la coșurile de evacuare (neetanșe sau înfundate), precum și a folosirii aragazului ca sursă de încălzire.
„Delgaz Grid (fostul E.ON GAZ) îşi manifestă îngrijorarea privind aceste evenimente nefericite, care ar fi putut fi evitate cu uşurinţă, dacă se respectau regulile de siguranţă. Trebuie să conştientizăm cât este de importantă siguranţa şi că nu putem să ne punem în pericol viaţa noastră şi a celor din jur. Orice se poate reface sau recupera, mai puţin viaţa care trebuie preţuită şi tratată cu responsabilitate”, a declarat Torsten Roeglin, directorul general Delgaz Grid.
Specialiştii recomandă curăţarea coşurilor de fum de două ori pe an şi neutilizarea aragazurilor ca sursă de încălzire. Montarea detectoarelor poate semnala prezenţa gazului sau a monoxidului de carbon şi de aceea este recomandată atât la instalaţiile noi, cât şi la cele vechi. Sistemele de evacuare a gazelor arse trebuie să fie verificate în fiecare an, pentru asigurarea unei ventilații corespunzătoare în încăperile unde funcționează aparate care sunt alimentate cu gaze naturale. De asemenea, consumatorii de gaze naturale trebuie să supravegheze aparatele neautomatizate care funcționează cu flacără deschisă și să nu le folosească în scopul încălzirii locuinței. În privinţa detectoarelor de gaz este bine să ştim că acestea sunt obligatorii pentru instalaţiile noi în care se montează aparate consumatoare de combustibili gazoşi, în încăperi care au ferestre cu geamuri cu grosime mai mare de 4 mm sau care sunt din geam securizat sau termopan, însă este recomandabil ca acestea să fie montate şi la instalaţiile vechi. (Gianina BUFTEA)