Delgaz Grid a scos la licitație pe SICAP un contract de 130 de milioane de lei pentru lucrări de contorizare inteligentă a rețelei din municipiul Bacău și a unor sate din județul Neamț. Proiectul este „Extindere contorizare inteligentă cu automatizare retea Medie Tensiune şi integrare SCADA din zona urbană, judet Bacău”– conform Documentaţiei SF Nr. 84/2019, Lot 2 – „Implementarea distribuţiei inteligente într-o zonă omogenă de consumatori preponderent casnici de energie electrică, din zona rurală a judeţului Neamţ, prin montarea de contoare inteligente şi modernizare LEA 0,4kV“, potrivit descrierii licitației.

Contorizare inteligentă a energiei electrice pentru 11.000 de nemţeni, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn Neamț, ar beneficia de implementarea acestui proiect peste 11.000 de utilizatori, beneficiul cel mai important fiind reducerea pierderilor de natură tehnică şi comercială. Alte beneficii ar fi îmbunătăţirea serviciului de distribuţie, monitorizarea alimentării cu energie la nivelul consumatorului şi posibilitatea intervenirii rapide, de la distanţă, pentru remedierea unor situaţii neplăcute pentru consumator, inclusiv privind întreruperea furnizării de energie şi repunerea acesteia în stare normal de funcţiune. Financiar vorbind va exista oportunitatea tarifării diferenţiate şi „atragerea consumatorului într-o strategie de educare spre reducerea consumului, pentru îndeplinirea pe termen lung a ţintelor privind scăderea amprentei locale de bioxid de carbon şi redistribuirea consumului spre surse regenerabile”.

Termenul de deschidere al licitaţiei este luni, 10 iulie, iar departajarea se face în funcție de preț, de garanția oferită și de experiența echipei de proiect. Contorizarea inteligentă permite autocitirea de către consumator și gestionarea cu mai multă uşurinţă a consumurilor. Contoarele inteligente trebuie să fie integrate într-un sistem de măsurare inteligentă – împreună cu alte contoare, care transmit informații către un concentrator de date ce le comunică în mod securizat sistemului central. Datele transmise sunt legate de consumul de energie electrică, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice, prin sistemul de comunicații PLC (power-line communication) – cablurile de alimentare cu energie. Contorul inteligent comunică și cu distribuitorul, și cu consumatorul, iar informațiile despre consumul propriu pot fi accesate  de pe calculator sau alte device-uri mobile.

Angela Croitoru

Articolul precedentNicolae Ciucă anunță că memorandumul va încheia greva din Educație. 20000 de sindicaliști protestează vineri la București
Articolul următorÎn atenţia furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale care urmează să intre în relație contractuală cu CAS Neamţ
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.