Poziția sindicatelor din educație și cea a guvernanților pentru rezolvarea grevei care a paralizat sistemul și pune în pericol examenele naționale pare, cel puțin deocamdată, ireconciliabilă.

Pe de o parte, sindicaliștii se pregătesc pentru un nou protest major la București. Sunt așteptate în jur de 20.000 de persoane care își vor exprima din nou nemulțumirile deja cunoscute în spațiul public și, probabil, și de către guvernanți.

Nicolae Ciucă anunță că memorandumul va încheia greva din Educație. 20000 de sindicaliști protestează vineri la București, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă declara astăzi că profesorii se vor întoarce la catedră. Soluția „magică” pentru rezolvarea grevei este memorandumul anunțat ieri și care ar trebui să joace rol de garanție a coaliției pentru respectarea promisiunilor. „Am stabilit de asemenea cu domnul Marcel Ciolacu să ne asumăm împreună, ca lideri ai celor două partide, PNL şi PSD, să semnăm un angajament politic tocmai pentru a oferi acele garanţii prin care în final să determinăm educatorii, profesorii, învăţătorii, toţi cei care lucrează în învăţământ, să reia procesul de învăţământ, pentru că aici nu este vorba doar de relaţia dintre membrii sindicatelor şi guvern ci este vorba despre impactul şi consecinţele acestor decizii asupra a milioane de copii, părinţi şi cel mai important, asupra a sute de mii de copii care urmează să susţină e Evaluarea naţională şi Bacalaureatul. Toate aceste chestiuni sunt convins că dascălii noştri le înţeleg şi înţeleg de asemenea apelul la încredere şi raţiune pe care îl fac de la masa Guvernului pentru a înceta această grevă şi a putea să finalizăm anul de învăţământ”, a declarat premierul citat de news.ro.

Certitudinea manifestată de premier a fost confirmată și de colegul de coaliție și viitor premier, Marcel Ciolacu care a declarat: „Îmi pare rău că actualul Guvern și actuala coaliție trebuie să răspundă pentru lucruri pe care trebuiau să le facă alții în 30 de ani, dar în acest moment avem un angajament politic că aceste lucruri se vor întâmpla și se vor întâmpla. (…)”. Reacția liderului PSD la întrebarea dacă greva nu se va încheia a fost categorică: „Eu sunt ferm convins rațiunea întotdeauna va fi pe primul loc”.

Nicolae Ciucă anunță că memorandumul va încheia greva din Educație. 20000 de sindicaliști protestează vineri la București, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMinistra Educației, Ligia Deca, a oferit un nou element de motivare pentru profesori de a se întoarce la catedră: un program de recuperare a orelor pierdute pentru a nu se mai pierde banii pentru perioada când s-au aflat în grevă. „Încă de la începutul săptămânii, am organizat întâlniri împreună cu inspectorii școlari de la nivel județean care, la rândul lor organizează întâlniri cu directorii școlilor, pentru a organiza un program de recuperare, în așa fel încât cadrele didactice și personalul care revin în unitățile de învățământ să aibă posibilitatea să recupereze aceste zile în care nu au lucrat, pentru că au fost în mișcarea aceasta de protest.

Există toate premisele și toată disponibilitatea pentru a putea recupera până la finele anului școlar și noi avem toată disponibilitatea în a găsi cele mai bune soluții”, a declarat Ligia Deca.

Întrebarea rămâne: dacă aceste măsuri sunt deja anunțate de 12 ore și protestul profesorilor de vineri este încă în curs de desfășurare, de unde există această siguranță a guvernanților că sindicaliștii vor renunța și se vor întoarce la activitatea obișnuită? Presiunea este mare, mai ales că în cazul în care greva nu se încheie până luni examenele naționale vor fi afectate.

Vlad B.

Articolul precedentUn deceniu de închisoare pentru omor
Articolul următorContorizare inteligentă a energiei electrice pentru 11.000 de nemţeni
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.