0:00

De sărbători: Dr. Morenciu îndeamnă la cumpătare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• ”Mâncați încet și mestecați mult”, recomandă șeful Sănătății Publice

• Beți multă apă, că umple stomacul și vă taie pofta de mâncare, adaugă el

În prag de sărbători, Direcția de Sănătate Publică Neamț ne descoperă secretul tinereții fără bătrânețe și al vieții fără de moarte. Fără șorici, sărmăluțe, cozonac, raw vegan, sfaturi de la Ratatouille sau influențe á la Ispirescu. Textul semnat de dr. Dan Morenciu, director executiv al DSP Neamț, urmărește aceeași linie melodică potrivită pentru coloana sonoră a filmului „Fă ce zice popa, nu ce face popa” sau, în adaptarea DSP, ”Fă ce spune șeful, nu ce face el”.

Pachetul promoțional a fost numit, sugestiv, „Recomandări pentru sărbătorile de iarnă” și este adresat tuturor persoanelor, indiferent de etnie, vârstă, sex, tranzit intestinal sau traistă: „Iată că am ajuns în ultimele zile din postul Crăciunului şi urmează mult aşteptatele sărbători de iarnă, sărbători care ne aduc bucurie în suflet tuturor, indiferent de vârstă.  Foarte mulţi oameni au reuşit să ţină întreg postul, au făcut o dezintoxicare a organismului şi acum aşteaptă cu nerăbdare venirea Crăciunului, când mesele copioase nu ne ocolesc. Perioada de după post este de obicei o perioadă dificilă şi trebuie făcută o trecere treptată la alimentaţia obişnuită.

Fără prea multe adaosuri, ne vom rezuma doar la a spune că „Postul Bucuriei” este unul dintre cele mai ușoare posturi de peste an, fiind presărat cu dezlegări la pește din belșug.

Mesele copioase sunt foarte periculoase deoarece stomacul şi ficatul sunt afectate brusc şi pot să apară crize biliare, tulburări de tranzit intestinal, disconfort digestiv, consecinţele fiind uneori deosebit de grave.” La capitolul mese copioase, «șeful știe cel mai bine».

Pentru a vă bucura împreună cu familia şi prietenii de sărbătorile de iarnă vă oferim câteva recomandări: evitaţi excesele alimentare şi abuzul de alcool mai ales atunci când aveţi boli digestive (ulcer gastro-duodenal, dischinezie biliară, hepatită cronică, ciroză hepatică) şi boli cardiace”. Dacă nu aveți, «mai ales», boli digestive sau cardiace puțin exces nu strică. Consumaţi cu moderaţie alimentele grase (slănină, maioneză, smântână, frişcă) – este interzisă utilizarea ouălor de raţă la prepararea cremelor şi maionezelor”, mai aflăm din bucătăria (internă) a DSP-ului.

În continuare, în deplină armonie cu politicile guvernamentale în general, pe sănătate în special, DSP ne dezvăluie secretul unor sărbători ieftine și bune:

Mâncaţi încet şi mestecaţi mâncarea cât mai mult timp pentru a uşura activitatea stomacului; beţi lichide (apa plată, apă minerală) deoarece ele umplu stomacul şi diminuează dorinţa de a mânca”. Așadar, celebrul rahat servit cu apă nu mai este recomandat. Dacă această cură „light” nu ajută, adresați-vă de urgență DSP-ului.

Serviţi dulciurile la sfârşitul mesei şi încercaţi să mâncaţi cât mai puţine; după o masă copioasă beţi seara, la culcare, un ceai din plante (ceai verde, ceai de sunătoare, păpădie sau muşeţel) cu o felie de lămâie”. Ideal ar fi în noaptea de Revelion în loc de șampanie.

Cu următoarea recomandare, DSP-ul sare pârleazul în curtea DSV-ului, sporindu-și competențele și intrând cu bocancii în domeniul veterinar de activitate și control: „Aprovizionarea cu carne de porc trebuie făcută de la comercianţii autorizaţi, care pot certifica controlul sanitar-veterinar al produselor, pentru a evita contractarea trichinelozei”. În cazul în care DSV-ul a scăpat trichineloza la „contract”, DSP-ul știe cum puteți folosi carnea infestată: „Carnea de porc trebuie prelucrată corect (fierbere, coacere sau frigere cel puţin 15 minute la o temperatură de peste 75°C) pentru a distruge larvele de Trichinella spiralis”.

Pentru cei care vor să-i întâmpine live pe Irina Loghin, Mihai Trăistariu și alți interpreți invitați în aerul liber din Piatra, DSP-ul are una… mică: „În ceea ce priveşte expunerea la frig, în special a persoanelor care vor participa la evenimentele organizate în aer liber, se recomandă folosirea mijloacelor de protecţie adecvate (căciuli, mănuşi, fulare, îmbrăcăminte corespunzătoare). De asemenea, este bine ca aceste persoane să se deplaseze, periodic, în locuri încălzite. Hidratarea trebuie făcută cu lichide calde, fără conţinut de alcool.

Ne-am fi așteptat din partea unei instituții precum DSP la sănătate, transparență, obiectivitate și consecvență, ba, într-o aroganță, chiar la profesionalism și eficiență. Dar e bine și cu sfaturi practice și îndrumări culinare. Fie primit. De sărbători vom închina cu un pahar de apă în cinstea instituției care, cu onor, veghează pentru bună-starea nostră, a tuturor, în vecii vecilor. Amin.

Marian TEODOROF

Articolul precedentAduceri aminte: Eroii lui Decembrie ’89, comemorați la Piatra Neamț
Articolul următor2014 – anul scumpirilor

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.