revolutie-piata-operei-1

Piața Tricolorului din Piatra Neamț a răsunat duminică dimineață în acordurile imnului național, cântat de militari, autorități locale și județene, parlamentari și trecători, în memoria eroilor martiri, căzuți în Revoluția din decembrie 1989. Comemorarea Revoluției din 22 Decembrie a debutat cu oficierea unei slujbe religiose, urmată de un ceremonial de depunere a coroanelor de flori la monumentul din Piața Tricolorului. La eveniment au fost prezenți, alături de prefectul George Lazăr și de președintele Consiliului Județean Culiță Tărâță, numeroși parlamentari și reprezentanți ai partidelor politice.

”În fiecare an, finalul lunii decembrie are o semnificaţie aparte pentru noi, românii. Ne aminteşte de curajul, devotamentul și credința pe care le-au avut revoluționarii români, cei care au adus libertatea, democrația și demnitatea pentru noi toți, chiar cu prețul vieții lor. Cei care şi-au pierdut viaţa acum 24 de ani şi s-au implicat în revoluţie cu tot entuziasmul şi tinereţea lor – pentru că majoritatea participanţilor au fost tineri – au dorit o schimbare, au luptat pentru o societate democratică, deschisă, care să asigure libertatea tuturor cetăţenilor. Evenimentele din decembrie 1989 au însemnat despărțirea de un regim impus cu forța și menținut timp de peste patru decenii în țara noastră şi ne-au arătat cât de mare poate fi preţul libertăţii şi cât de mult ar trebui să o preţuim. Trebuie să îi omagiem pe toți cei ce au avut curajul să înfrunte regimul și să păstrăm vie amintirea lor în sufletele noastre. Ei au dat dovadă de patriotism şi au făcut din lupta pentru libertate un crez al vieţii lor. Astăzi, pentru cei ce au fost implicaţi în evenimentele din decembrie 1989, cea mai mare răsplată este să vadă că libertatea conştiinţei, libertatea de exprimare, dreptul la informaţie, accesul la cultură, dreptul de asociere, dreptul la iniţiativă, toate idealurile pentru care au luptat sunt o realitate. Pentru toate acestea, trebuie să le fim recunoscători,  iar prin tot ceea ce facem să împlinim visul pentru care ei au luptat, să apărăm valorile ce i-au ghidat: libertate, egalitate, democraţie”, a spus prefectul județului George Lazăr.

Primii care au depus coroane de flori și au ținut un moment de reculegere în memoria martirilor Revoluției din 1989 au fost reprezentanții Asociației Revoluționarilor, care, de altfel, au ieșit din tipicul oficial al ritualului acestei zile și au înghenuncheat în fața momenumetului și a coroanelor de flori.

Irina CĂLIN

Articolul precedentUna caldă, alta rece
Articolul următorDe sărbători: Dr. Morenciu îndeamnă la cumpătare

2 COMENTARII

Comments are closed.