În ultima vreme, SC Cupru Min SA, societate de interes național, aflată în subordinea Ministerului Economiei, condus de ministrul Constantin Niță, începe să devină o obișnuită a mediei locale. Recent, într-un cotidian local, s-a vorbit despre legături la vârful acestei societăți, via consilierul ministrului, dl. Dan Andrușcă, spre Ionel Arsene (cel care l-a promovat pe Andrușcă), spre cercuri de interese din zona Târgu Neamț. Duetul respectiv este suspectat de legături nepotrivite, în sensul că Dan Andrușcă ar fi cel care află informația, după care ea este filtrată în biroul șefului filialei PSD Neamț, după care firme din zona Târgu Neamț ar intra pe fir și ar câștiga licitația respectivă. Bănuielile par să se întemeieze pe un precedent de anul trecut, când o firmă din Târgu Neamț a câștigat, fără contracandidați, o licitație pentru benzi transportoare de cauciuc, cu o valoare undeva în jurul cifrei de 10 miliarde de lei vechi.
Precedentul Rointerclim SRL Târgu Neamț
Anul trecut, societatea aflată în subordinea Ministerului Economiei scotea la licitație, contra sumei de 1.243.457 RON, achiziția de benzi transportoare de cauciuc. La licitația respectivă s-a prezentat o singură firmă, din Târgu Neamț, care a avut și singura ofertă admisibilă. Suma la care s-a atribuit contractul este fără TVA. Societatea din Târgu Neamț are doi asociați, Mimi și Costel Climinte, s-a înființat în 2012, pe 6 iunie, exact cu 4 zile înainte de alegerile locale. Precizarea este importantă, deoarece folclorul local din Târgu Neamț vorbește despre o relație nu foarte prietenoasă a lui Costel Climinte, un important jucător local pe piața termopanelor, cu Decebal Arnăutu, primar la acea vreme. Cearta ar fi plecat de la o licitație, la un obiectiv de investiții plin de termopane, pierdută de Climinte în dauna unei alte firme importante, numită Izotec. Evident că, în campania electorală, Climinte nu a făcut parte din cei care l-au sprijinit pe Arnăutu. Ba chiar există voci care susțin că s-a implicat, la nivel de susținere, pentru cealaltă tabără, care îl propunea candidat pe Daniel Harpa, omul adus pe lista PSD tot de Ionel Arsene.
Dincolo de folclor, firma născută în 2012 are un parcurs fulminant și reușește în primul an o cifră de afaceri de 474.366 lei, fără a avea vreun angajat. În 2013, cifra de afaceri, obținută cu doi angajați, a explodat și a ajuns la 3.615.357 lei, cu un profit pe măsură, de 478.654 lei. Cert este și că, din întreaga cifră de afaceri, o treime este ocupată doar cu contractul de la Cupru Min SA. Dacă firma mai are și alte contracte cu entități aflate în zona Ministerului Economiei, atunci supoziția de la care a plecat articolul ar fi și mai credibilă.
Aceași licitație, același câștigător?
Anul acesta, Cupru Min a scos din nou la licitație achiziția de benzi transportoare din cauciuc. Suma este un pic mai mică decât anul trecut, de 1.184.448 lei și are în vedere cam același tip de benzi. Costel Climinte și firma sa nu produc respectivele benzi, fiind doar un intermediar, dar care poate vinde la preț de producător, având un discount de aproximativ 5%. Cum zona Vânători Neamț este cunoscută pentru producătorii de asemenea benzi, care au avut epoca lor de glorie pe vremea Combinatului de la Galați, nu este greu de crezut că omul de afaceri de la Târgu Neamț poate obține prețuri bune de la aceștia, mai ales dacă are bani să plătească înainte și mai ales dacă are siguranța desfacerii la un client care plătește sau unde există posibilitatea de a-l face să nu uite de plata facturii. Rămâne de văzut dacă pe data de 8 august va câștiga firma din Târgu Neamț sau altă firmă din zonă. Sau dacă, de data aceasta, vor participa la licitație și alte firme producătoare mari, cum este, de exemplu, Artego SRL din Târgu Jiu, societate care a câștigat majoritatea licitațiilor de acest tip diin țară, dar care, poate, nu a știut de respectiva oportunitate. Cu atât mai mult cu cât firma Artego a câștigat două licitații pentru benzi transportoate la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, aceeași regie condusă până în primăvară, de dl. Dan Andrușcă.
Nota redacției: Facem precizarea că în această etapă a achizițiilor, dacă nu există înregistrări specifice între persoanele mai sus-numite, există prezumția că licitația a fost pe bune.
Dana OSTAHIE