Concursul cu tematică montană “Cupa Dr. Gheorghe Iacomi”, aflat la a XXIV-a ediţie, s-a desfăşurat, în acest an, în staţiunea Durău, în perioada 8 – 10 iulie. Participanţi au fost oameni de munte, veniţi de la cluburile „Albatros” Galaţi, „Gioni Baboş” Bucureşti, „Veniţi cu Noi” Bacău, „Şandru” Oneşti, „Călăuza 3+1” şi „Remember Ofelia” din Braşov şi, nu în ultimul rând, „Creasta Cocoşului” din Baia Mare, alături de prietenii de la CET „Crucea Talienilor” din Borca şi „Focul Viu” din Focşani. Împreună cu toţi membrii CET „Dr. Gheorghe Iacomi” şi tinerii înscrişi în Programul Award s-au reunit pentru a cânta Imnul prieteniei, lângă focul de tabără.
„Gazdele s-au pregătit cu probe de concurs pe măsura participanţilor. Pentru alpinişti, stâncile de lângă Cascada Duruitoarea s-au lăsat cucerite, dar numai cu ceva efort. Pentru ajutor le mulţumim prietenilor de la Serviciul Salvamont Neamţ. Pentru amatorii de drumeţii la pas mai lent, Ceahlăul şi-a pus mantia sa verde de cetinaşi în toată măreţia. Nu au lipsit nici testele teoretice cu întrebari legate de fauna şi flora masivului, despre acordarea primului ajutor pe munte, toponimia stâncilor din Ceahlău şi mulţi au aflat abia acum că frumoasa mănăstire din Durău a fost pictată de Nicolae Tonitza”, relatează organizatorii.
Ca la orice acţiune organizată de CET “Dr. Gh. Iacomi”, nu a putut lipsi proba ecologică, desfăşurată pe traseul de regularitate: „Cu ajutorul prietenilor noştri vechi de la Administraţia Parcului Naţional Ceahlău, care au dotat participanţii cu saci menajeri şi mănuşi, am strâns din nou o cantitate considerabilă de gunoaie. Au fost adunate de către participanţii la concurs zeci de pungi pline cu gunoi şi, sincer, nu ne-am bucurat”.
Întorşi din traseul destul de solicitant, montaniarzii au fost întâmpinaţi cu tradiţionala cină moldovenească oferita de organizatori, cină cu care s-au obişnuit de câţiva ani. „În aşteptarea înserării, pentru ca focul de tabără să devină rege, s-a desfăşurat proba surpriză, o serie de jocuri distractive care au făcut deliciul celor mici, dar şi al celor mari. Si ca surpriza să fie totală, ca o confirmare din partea Cerului că această întâlnire a fost binecuvântată, după o ploaie foarte scurtă de vară, un curcubeu splendid avea să capteze atenţia tuturor, cunună de culoare peste stâncile Ceahlăului”, mai povestesc organizatorii.
Evenimentul s-a încheiat duminică, 10 iulie, o dată cu acordarea premiilor pentru echipele câştigătoare la probele de orientare turistică, alpinism, teorie şi măiestrie artistică, dar si cu promisiunea revederii pe cărările Ceahlăului ori de câte ori timpul va permite. (ZCH NEWS; FOTO: CET “Dr. Gh. Iacomi”)