0:00

Cum se vor desfășura slujbele de Florii, Înviere și Izvorul Tămăduirii, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPe seama regulilor sanitare, Biserica Ortodoxă Română a transmis o serie de recomandări pentru desfășurarea slujbelor care vor avea loc în perioada 24 aprilie – 7 mai 2021. „Cancelaria Sfântului Sinod a elaborat prezentele îndrumări, adresate tuturor unităților de cult din România ale Bisericii Ortodoxe Române, privind sfintele slujbe care vor fi săvârșite în perioada dintre sâmbăta Floriilor și sărbătoarea Izvorului Tămăduirii (24 aprilie – 7 mai 2021). Sfintele slujbe vor fi săvârșite potrivit prevederilor liturgice și tipiconale specifice perioadei, cu respectarea actelor normative privind starea de alertă pe teritoriul României. Sfintele slujbe pot fi oficiate în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară prevăzute de Ordinul comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Afacerilor Interne nr. 1.103/95/2020”, se arată în comunicat.

Pe lângă distanță și purtarea măștii, preoții parohi se vor îngriji să pregătească voluntari care să ajute la buna desfășurarea a sfintelor slujbe și a activităților specifice perioadei prepascale și pascale. Procesiunile de Florii se recomandă să fie restrânse „cu proprii credincioși, prin înconjurarea lăcașului de cult. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în Sâmbăta lui Lazăr, 24 aprilie 2021, după Vecernie, dacă se organizează procesiune în jurul lăcașului de cult, sau în Duminica Floriilor, 25 aprilie 2021. Ramurile binecuvântate vor fi distribuite de către preoți și voluntari în exteriorul lăcașului de cult, iar credincioșii vor fi îndemnați să aștepte pe locurile marcate până când vor primi ramurile. Pe tot parcursul slujbei și al procesiunii se va respecta distanța fizică prevăzută de reglementările legale”.

Cum se vor desfășura slujbele de Florii, Înviere și Izvorul Tămăduirii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În Săptămâna Patimilor, slujbele vor fi făcute în interior sau și în exteriorul bisericilor „potrivit rânduielilor liturgice și tipiconale, cu respectarea regulilor de protecție sanitară. Ținând cont că circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22,00-5,00, iar în localitățile cu rată mare de incidență a cazurilor de persoane infectate circulația în afara locuinței/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 20,00-5,00 (art. 2 alin. 1 pct. 2-4 din Anexa 3 a HG nr. 432/8 aprilie 2021), sfintele slujbe săvârșite seara vor fi programate, după caz, într-un interval orar care să permită revenirea credincioșilor la casele lor, astfel încât să fie respectate prevederile legale în vigoare”.

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în ziua de sâmbătă, 1 mai 2021, spre seară, şi va fi oferită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni. Ulterior, centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui, în timp util, Sfânta Lumină fiecărei parohii. Slujba Învierii Domnului din noaptea de sâmbătă spre duminică, 2 mai 2021, va fi săvârșită în prezența credincioșilor, potrivit rânduielii liturgice a Bisericii Ortodoxe. În prima zi de Paşti, slujba Vecerniei sau A doua Înviere, se săvârşeşte în biserici, începând cu ora 12.00, cu participarea credincioşilor mireni, respectându-se regulile sanitare în vigoare.

Vineri, 7 mai, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, slujba de sfințire a apei va fi săvârșită în exteriorul bisericii, după rugăciunea amvonului de la Sfânta Liturghie. După sfințirea apei, aceasta va fi oferită credincioșilor în afara lăcașului de cult de către voluntari, credincioșii păstrând în mers distanța de 1,5 m și purtând mască de protecție, potrivit BOR.

C.I.

Articolul precedent7 localități din Neamț au 0 cazuri Covid, incidența continuă să scadă
Articolul următorStilul Orlando lovește din nou: Un băiat de 16 ani a atacat o bătrână în Piatra-Neamț