0:00

Culiţă Tărâţă – un an de preşedinţie la CJ Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Președintele Consiliului Judeţean Neamț, Culiță Tărâță, a prezentat oficial, miercuri, 3 iulie, raportul de activitate pentru primul an de mandat. Potrivit acestuia, în cele 12 luni de la învestire, s-au realizat lucrări și acțiuni importante în viața economico-socială a județului Neamț, prin efortul propriu al consiliului, cât și cu participarea comunităților locale. Drumurile județene administrate de către CJ sunt nominalizate prin Hotărârea Guvernului nr. 540/2000 privind aprobarea încadrării în categorii funcționale a drumurilor publice. Rețeaua cuprinde 44 drumuri județene cu o lungime totală de 726 kilometri, un număr de 246 poduri cu o deschidere mai mare de 5 metri, construcțiile și amenajările aferente. „Preocuparea esențială în acest domeniu a fost aceea de menținere a stării de viabilitate a rețelei de drumuri prin măsuri de întreținere și reparații, precum și programul de reabilitare a ei,  atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă, aceasta devenind o adevărată problemă având în vedere iernile deosebit de grele cu care ne confruntăm în această perioadă. În ultimii ani, așa cum se poate vedea din recensământul circulației efectuat în anul 2008, asistăm la o creștere a traficului rutier de mărfuri, căruia i se alătură treptat și traficul de călători. În aceste condiții, se impune, desigur, asigurarea unei infrastructuri corespunzătoare care să fie receptivă solicitărilor actuale și de viitor. Pornind de la importanța traseelor de drumuri din punct de vedere economic, administrativ și turistic, starea de viabilitate și mai ales volumul de fonduri alocate, s-au elaborat programe de lucrări anuale și strategii pe durate mai lungi, bine fundamentate, dar care nu întotdeauna au putut fi realizate, sumele aprobate fiind insuficiente în raport  cu volumul mare al lucrărilor necesare”, se precizează în Raportul de activitate al preşedintelui CJ Neamţ.

Culiţă Tărâţă – un an de preşedinţie la CJ Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Perdele forestiere

„O altă latură importantă, la care mi-am adus contribuția prin coordonarea acțiunii a fost realizarea în premieră pentru județul Neamț  a primelor perdele de protecție forestieră. Cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, care a asigurat, în mod gratuit, circa 500.000 puieți de salcâm, s-au realizat perdele de protecție în lungul unor drumuri județene și comunale sau combaterea efectelor alunecărilor de teren în localitățile Văleni, Dulcești, Valea Ursului, Drăgănești și orașul Bicaz. Acțiunea va continua și în sezonul următor de plantare, cu specificația că se intenționează a se înființa o pepinieră a Consiliului Județean Neamţ, care va asigura necesarul de puieti pentru tot județul”, a precizat preşedintele CJ Neamţ, Culiţă  Tărâţă.

Proiecte sociale de peste 25 de milioane de euro

Serviciile sociale au constituit o prioritate a Consiliului Judeţean Neamţ şi a preşedintelui Culiţă Tărâţă. În acest domeniu au fost iniţiate următoarele proiecte: „1. reabilitarea, modernizarea și extinderea Centrului de Îngrijire și Asistență Roman, proiectul s-a finalizat în luna februarie 2013, iar valoarea totală este de 812.275 euro; 2. reabilitarea, modernizarea și extinderea Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni, proiectul s-a finalizat în luna noiembrie 2012, iar valoarea totală este de 838.000 euro; 3. modernizarea pavilioanelor de cazare și centrală termică pentru Centrul de Îngrijire și Asistență Tîrgu Neamț, proiectul s-a finalizat în luna martie 2013, iar valoarea totală este de 856.160 euro; 4. reabilitare, modernizare și extindere Centrul școlar pentru Educație Incluzivă Alexandru Roșca, proiectul s-a finalizat în luna februarie 2013, iar valoarea totală a acestuia este de 6.348.875 euro; 5. reabilitare, modernizare și extindere Centrul școlar pentru Educație Incluzivă Roman, proiectul s-a finalizat în luna mai 2013, iar valoarea totală a acestuia este de 5.912.440 euro; 6. reabilitare, modernizare și extindere Centrul școlar pentru Educație Incluzivă Tîrgu Neamț, proiectul s-a finalizat în luna iunie 2013, iar valoarea totală a acestuia este de 5.877.171 euro; 7. reabilitare și modernizare Centrul școlar pentru Educație Incluzivă Ştefan cel Mare: urmează să se semneze contractul de finanțare în cursul anului 2013. Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni, iar valoarea totală a acestuia este de 6 milioane de euro” – conform raportului de activitate al şefului CJ.

Culiţă Tărâţă – un an de preşedinţie la CJ Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Programe pentru sănătate

Conducerea CJ Neamţ nu a omis din planurile sale nici infrastructură din domeniul sănătăţii publice. În cadrul Programului Operațional Regional 2007 – 2013, Axa Prioritară 3 – Îmbunătățirea infrastructurii sociale, DMI 3.1. – Reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate, Consiliul Județean Neamț a semnat în luna aprilie 2013 contractul de finantare pentru proiectele: 1. reabilitarea, modernizarea și echiparea Ambulatoriului  Integrat  – corp A  –  al Spitalului  Județean de  Urgență Piatra Neamț, cu o valoare  totală de 4.622.284 lei; 2. amenajare bloc operator etaj II Nefromed și reabilitare bloc operator din Spitalul Județean de Urgența Piatra Neamț, cu o valoare totală de 26.581.873 lei cu finanțare dintr-o donație de la SC NEFROMED, bugetul Consiliului Județean Neamţ și cel al Ministerului Sănătații”, se mai precizează în raportul preşedintelui CJ Neamţ.

Marcel CONSTANTINESCU

Articolul precedentPersonalitatea săptămânii: Ionel Miron, biologul care a învăţat peştii să crească
Articolul următorAugustin Doinaş şi Irinel Liciu, o iubire ca-n filme: “O prea mare dragoste ucide”