Luată în vizor de Inspecţia Judiciară, după ce-a cerut public demisia Liviei Stanciu din fruntea Înaltei Curţi, Gabriela Baltag, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, a fost „judecată” de CSM în şedinţa din 8 decembrie, dar fără a se lua o decizie. Judecata a venit la capătul unei „anchete interne” a Inspecţiei Judiciare, care s-a sesizat din oficiu şi apoi a constatat că Gabriela Baltag a încălcat art. 18 alin. 2 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor, care prevede: „Judecătorii şi procurorii nu îşi pot exprima părerea cu privire la probitatea profesională şi morală a colegilor lor”. După ce-au luat act de abţinerea unui membru al Secţiei pentru judecători, ceilalţi 8 au votat, fiecare cum a crezut de cuviinţă, în două runde pe fiecare şedinţă. De fiecare dată, și în şedinţa din noiembrie, şi în cea din decembrie, s-a ajuns la paritate: 4 la 4. Situaţie în care regulamentul nu mai stabileşte cum anume se procedează, aşa că decizia a fost amânată, din nou, pentru 17 decembrie, poate se răzgândește cineva până atunci.

Gabriela BaltagOricum, indiferent de „verdictul” Secţiei pentru judecători, Gabriela Baltag nu riscă absolut nimic care s-o afecteze din punct de vedere profesional, pentru că se discută despre o eventuală încălcare a Codului deontologic, nu despre o chestiune disciplinară.

De aproape 10 ani, am grad de judecător de curte de apel, după ce-am dat examen, pentru că n-am promovat niciodată în condiţii «oculte», iar la ÎCCJ n-am de gând să mă duc, ca să poată avea vreun efect o eventuală decizie împotriva mea”, a declarat Gabriela Baltag. „Îl am ca avocat pe domnul Corneliu Liviu Popescu, un profesionist spacializat în drepturile omului, profesor universitar şi sunt pregătită să ajung până la CEDO, indiferent cât va dura. Însă ceea ce mi se întâmplă mie este nimic pe lângă faptul că judecătorii care au pronunţat achitarea în cazul Rarinca vor intra în procedura disciplinară săptămâna viitoare şi abia acest lucru este foarte grav. Eu regret doar că am făcut declaraţiile la adresa d-nei Livia Stanciu la o săptămână după achitare şi nu a doua zi”.

După achitarea Marianei Rarinca, soluţie care a venit după 6 luni de detenţie a femeii, judecatoarea Baltag a afirmat că prezenţa Liviei Stanciu în fruntea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pune în pericol credibilitatea magistraţilor: Muntele de moralitate, până mai ieri victimă, se ascunde astăzi după o altă victimă care a plătit, în schimb, spre deosebire de cea dintâi, cu o privare de libertatea usturătoare, timp de 6 luni”. (C. MIRCEA)

Articolul precedentMoldova sub asalt: Percheziții în cinci județe!
Articolul următorPreședintele CJ Neamț încheie ”săptămâna sănătății”
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.