Eugen Tapu

Întâlnirea de lucru de sâmbătă a membrilor Delegației Permanente a PNL Neamț cu fruntașii de la Centru – anunțată pentru ora 12 și începută cu circa 30 de minute întârziere – era să debuteze cu o busculadă în toată regula, parcă pe măsura tensiunii vizibile pe fețele multor participanți. S-a încercat filtrarea accesului în sala mare a Palatului Administrativ, invocându-se un tabel cu numele, prenumele și calitatea politică a invitaților. Filtrarea s-a dovedit un eșec. Liberalii au observat repede că se putea intra lejer pe ușa din spate.

Până la 14:45 din sală au răzbătut de toate, de la aplauze și vociferări, la declarații și acuzații, formulate la o țigară, de adepții fiecăreia dintre cele două tabere, a senatorului Eugen Țapu, respectiv a deputatului Dorinel Ursărescu. În sală, nimeni nu a solicitat în clar demisia deputatului-președinte, în schimb acesta a fost întrebat de Marian Petrache dacă se pregătește să plece la alt partid, aluzia fiind spre Partidul Liberal Reformator. (Un lider național avea să afirme puțin mai târziu că „e gata plecat”.)

Majoritatea liberalilor păreau resemnați cu dizolvarea Biroului Politic Teritorial, astăzi, la București, la ședința Biroului Politic Național, și cu desemnarea unui președinte interimar din afara județului. Ironic, Iulian Luca, interimarul de la Piatra Neamț, le-a amintit colegilor că și Romeo Stavarache de la Bacău, în prezent arestat, a condus o vreme liberalii nemțeni.

Votul de incredere

Dincolo de patimi și intervenții interminabile, spre final s-a conturat propunerea acordării unui vot de încredere pentru Dorinel Ursărescu, mai curând ca un gest de simpatie, fără vreo relevanță statutară. A fost momentul când un grup important, animat de senator și adepții săi, plus musafirii de rang național, a părăsit sala. Anterior, cel puțin o duzină de liberali n-a avut răbdare să aștepte finanlul unei întâlniri care a fost urmărită doar de doi gazetari din județ.

Pe convocatorul oficial-neoficial figurau 165 de persoane, 93 au semnat de participare (cel puțin vreo 10 au refuzat s-o facă), 74 au votat. Toți l-au susținut pe Ursărescu.

Cu ocazia acestei ședințe s-au auzit tot mai multe voci care afirmă că lista cu 65 de semnături adunate de Eugen Țapu pentru schimbarea Biroului Politic Teritorial este o făcătură. Sunt indicate persoane care n-ar fi semnat și altele care au legături discutabile cu partidul. Peste toate, se reclamă colajul făcut, între capul de pagină și tabelul de semnături fiind nepotriviri vizibile de tehnoredactare.

Mihai Turcanu

Odată ce lumea a început să se împrăștie, pe trotuarul de lângă telefoane, consilierul local Ecaterina Iliesi a cedat nervos și a avut o ieșire verbală violentă, din registrul de mahala. Senatorul și deputatul s-au retras, alături de echipele apropiate, pe o terasă din apropiere. Nu au fost semnalate altercații.

În câteva minute, au prins a se încinge telefoanele spre București. Mihai Țurcanu, cel indicat a avea cele mai mari șanse să preia organizația județeană, a negat ipoteza, deși nu părea foarte hotărât.

Viorel COSMA

Feriți-vă de Țapu!

Sub presiunea timpului şi a sumelor uriaşe investite în politică, dominat de afaceri importante și obligaţii oculte, senatorul Eugen Ţapu îşi pierde din ce în mai des cumpătul. A dovedit-o și sâmbătă, în două rânduri, de față cu martori. Mai întâi a încercat să îl incite pe candidatul la europarlamentare Mihai Țurcanu (secretar regional al PNL), indicându-i într-un limbaj jenant cine a amintit în cotidianul nostru că fratele său (Florin Țurcanu, președintele CJ Botoșani, vicepreședinte al partidului și responsabil regional) este condamnat și l-a prezentat pe Marian Petrache (președintele CJ Ilfov, secretar general al partidului) drept client al DNA. Om civilizat, fostul președinte al ANSVSA a preferat să nu dea curs provocării, preferând să recunoască altceva: „N-a fost Delegaţie Permanentă, a fost o întâlnire cu membrii Delegaţiei Permanente. Știam situația de la Neamț și, din păcate, am tolerat-o. Sunt orgolii mari. În celelalte județe nu sunt așa”.

marian petrache

La finalul întâlnirii liberalilor, când era normal să soliciți declarații șefilor PNL, a avut loc următorul schimb de replici:

Reporter (către Petrache): Ce-aţi decis?

Petrache: Păi ce, decid acuma?

Ţapu (încruntat şi agresiv, către reporter): Bă, hai, pleacă, pleacă!

Reporter (amuzat): Da?

Ţapu (către Petrache, scârbit, despre reporter): Ăsta te-a „făcut” clientul DNA-aului!

Reporter: Şi?…

Ţapu (violent): Bă, nu ţi-i ruşine?

Reporter (către Petrache): Care au fost concluziile întâlnirii?

Petrache (arogant, către reporter): Acuma, apropo, ai mata vreo dovadă că sunt clientul DNA-ului?

Reporter: Dacă ăsta-i răspunsul dv., pentru mine e în regulă.

Petrache (și mai arogant): Da, ăsta-i răspunsul meu.

Reporter: Mulţumesc. (Redacția)

Articolul precedentOglindă, oglinjoară, cine-i mai Petrache-n țară?!…
Articolul următorPrimăria îl caută pe tiristul ghinionist de la pasaj