Un copil în vârstă de 8 ani, din comuna Valea Ursului, a murit la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Sf. Maria” din Iași, în ziua de 5 februarie, unde a fost adus în comă, insuficiență respiratorie și deshidratare severă. Copilul fusese adus în comă duminică, 4 februarie, la Centrul de Primire a Urgențelor de la Spitalul Municipal Roman și de aici transferat în aceeași zi la Iași. Suspiciunea de gripă în cazul copilașului a fost confirmată astăzi, 8 februarie, iar potrivit medicilor el era în tratament pentru epilepsie și era diagnosticat cu paralizie cerebrală.
„În cadrul supravegherii infecțiilor respiratorii grave, s-a recoltat exsudat pentru gripă, acesta fiind pozitiv pentru virusul gripal AH1 în cazul acestui copil, A.M., de 8 ani, din localitatea Valea Ursului, astăzi am primit confirmarea. Copilul s-a prezental la CPU Roman în data de 04.02.2018, în urma unor convulsii tonico-clonice, în stare comatoasă, cu insuficiență respiratorie acuta. Datorită stării grave, cât și comorbidităților existente (epilepsie în tratament, sindrom Down plurimalformativ, encefalopatie infantilă cronică), copilul este transferat la Spitalul de Pediatrie Iași unde este internat cu: «Observație SEPSIS, comă grad II, insuficiență respiratorie acută, deshidratare severă». Se instituie tratament, dar evoluția este nefavorabilă, soldându-se în după-amiaza zilei de 05.02.2018 cu deces”, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Neamț.
Este primul deces din acest sezon, iar DSP Neamț a făcut o anchetă epidemiologică prin care s-a stabilit că în familia copilului nu mai sunt bolnavi cu gripă, posibil ca sursa să fi fost o persoană venită în vizită.
De astăzi, 8 februarie, spitalele din Neamț au fost avertizate de DSP Neamț să ia măsuri sporite pentru prevenirea creșterii îmbolnăvirilor cu gripă. „Ancheta epidemiologică s-a făcut și la CPU Roman, sursa infectării copilului nu a fost depistată nici în familie. S-a trimis o adresă, astăzi, la toate spitalele din județ prin care se recomandă să se ia măsuri pentru prevenirea răspândirii acestei afecțiuni”, a mai spus dr. Mirela Grădinaru. Măsurile ce trebuie aplicate sunt: restricționarea internărilor, prioritate au doar urgențele, interzicerea accesului vizitatorilor cu afecțiuni respiratorii, restricționarea accesului vizitatorilor în secțiile cu risc (ATI, infecțioase, obstetrică-ginecologie, oncologie, îngrijiri paleative), efectuarea zilnică a triajului epidemiologic pentru personalul spitalicesc și a pacienților la internare, iar angajații cu simptome respiratorii vor fi scoși temporar din activitate (dacă nu sunt în concediu medical), asigurarea echipamentului individual de protecție pentru fiecare angajat din spitale și în cantitate suficientă, asigurarea necesarului de medicamente în farmaciile spitalelor. Epidemiologii mai recomandă izolarea bolnavilor suspecți de infecții respiratorii și gripă în saloane separate pe secțiile de boli infecțioase.
La Pediatria Spitalului Județean de Urgență Neamț nu a fost înregistrat nici un caz de gripă până acum, copiii internați fiind diagnosticați cu viroze și pneumonii. În secția pediatrie este și problema spațiului mult redus, de 30-35 de paturi (jumătate) disponibile în singurul corp care funcționează, Urgența, celelalte două corpuri ale secției fiind în reabilitare. (C.I.)