Polițiștii de prevenire și cei de proximitate au organizat ședințe în mai multe școli din județul Neamț, în zilele de 29 și 30 martie, tema fiind „Fenomenul Balena Albastră”. Polițiștii au discutat nu doar cu elevii, ci și cu profesorii, pe care i-au sfătuit să fie atenți la schimbările de comportament și, mai ales, la tendințele de izolare ale copiilor. Adolescenților li s-a explicat să nu ofere niciun fel de informații persoanelor pe care le „cunosc” pe internet și în niciun caz date despre familie, adresă, școala la care învață, vârsta, numărul de telefon sau CNP-ul. Prietenii din mediul online trebuie să fie doar persoanele cunoscute și în realitate.
Recomandări pentru adolescenți
- În cazul în care persoanele cu care comunicați pe internet vă jignesc, vă ameninţă, vă transmit mesaje cu tentă sexuală sau poze cu conţinut pornografic, vă îndeamnă să consumați alcool ori droguri, ori vă provoacă să vă faceți rău, anunţați apropiații și faceți o sesizare la Poliție!
- Nu acceptați niciodată să vă întâlniți direct cu o persoană cunoscută pe internet – oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt şi astfel puteți deveni victima traficului de persoane sau a altor întâmplări tragice”
- Nu spuneți parola de la e-mail altor persoane, deoarece acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru sau pot intra pe site-uri interzise!
- Manifestați atenţie în utilizarea reţelelor de socializare. Este de preferat să restricţionați accesul la acestea, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni! Evitați postarea pe internet a fotografiilor personale! (C.M.)