0:00

Copiii au scăpat de viroze / Vin intoxicațiile și alergiile, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* medicii atrag atenția asupra numărului de îmbolnăviri în creștere din cauza intoxicațiilor și alergiilor
* cele mai recomandate „medicamente” sunt apa și săpunul

Nici nu a trecut bine sezonul virozelor respiratorii și digestive și medicii de la secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Piatra Neamț avertizează că, în ultimul timp, a crescut numărul copiilor internați din cauza intoxicațiilor și alergiilor.

„Încă mai avem cazuri de viroze, dar numărul lor a scăzut semnificativ. În schimb, a început sezonul alergiilor, în special la praf și polen. Un lucru care poate fi prevenit la copii îl reprezintă intoxicațiile. Părinții trebui să aibă mare grijă unde lasă detergenții și produsele pentru curățat. O atenție mai mare trebuie să vină din partea celor care locuiesc la casă. Ar trebui să țină departe de vederea copiilor otrăvurile pentru rozătoare pe care le folosesc și alte substanțe chimice folosite pentru stropit. Există cazuri de intoxicații care sunt cauzate exclusiv din neglijența părinților”, a declarat dr. Suzana Constantinescu, șefa secției Pediatrie, din cadrul SJU din Piatra Neamț.

Măsuri de prevenire pentru o vară lipsită de griji

Medicii de la Serviciul Programe Boli Netransmisibile, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț, avertizează că sosirea verii aduce cu ea și o creștere a frecvenței bolilor infecțioase cu transmitere digestive. Toxiinfecțiile alimentare sunt îmbolnăviri acute de cauză toxică sau infecțioasă, apărute la maximum 72 de ore după consumul unor alimente contaminate cu microorganisme sau toxine microbiene. Acestea se manifestă prin grețuri, vărsături, dureri abdominale, diaree, cu sau fără febră, amețeli, stare de șoc. O altă boală frecvent întâlnită în sezonul cald este boala diareică. Medicii spun că prin scaunele diareice se pierd apă și săruri minerale (deshidratare) ajungându-se la epuizarea bolnavului sau la deces în cazul sugarilor și copiilor mici. Boala diareică acută poate fi cauzată de bacterii, virusuri sau paraziți care pătrund în organism prin apă și alimente. Tot în acest sezon crește și frecvența meningitelor virale. Boli cu transmitere directă (fecal-orală sau respiratorie) cât și indirectă prin intermediul apei (de băut, de scăldat, irigații), alimentelor, insectelor, rozătoarelor. Prima regulă pe care medicii o recomandă este spălarea cu apă și săpun a mâinilor cât se poate de des.

Marian TEODOROF

Alte măsuri preventive:

* spălarea atentă a fructelor și legumelor
* spălarea atentă a recipientelor în care se prepară și se păstrează alimentele
* o atenție deosebită trebuie acordată apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii
* evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă: înghețată, prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburgeri
* fierberea laptelui în cazul în care acesta nu este pasteurizat

Articolul precedentEvaluarea Națională: 25 de minute de Matematică
Articolul următorColţii Înaltei Porţi de la Bruxelles