* în urma sesizărilor lui Ioan Pârţog, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a decis să verifice „aspectele semnalate” cu privire la evoluţia lui Vasile Ţăranu în carieră
* şeful Biroului de Ordine Publică are studii metalurgice
* „În lege spune că are nevoie de studii juridice sau militare pentru această funcţie, dar comisia a constatat că îndeplineşte condiţiile”, a declarat Eugen Pancu
Conflictul dintre Ioan Toader Pârţog, poliţist local pasionat de legislaţie, şi actualul său şef direct Vasile Ţăranu, ajuns în atenţia Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, aduce un control la Poliţia Locală Piatra Neamţ. Acum două zile, Ioan Pârţog a primit o adresă de la ANFP, prin care este înştiinţat: „Faţă de informaţiile prezentate de Poliţia Locală a Municipiului Piatra Neamţ vă informăm că în temeiul dispoziţiilor art. 22 alin. 1 lit. C din Legea 188/1999, cu modificările şi completările ulterioare, Agenţia va efectua un control la nivelul Poliţiei Locale a Municipiului Piatra Neamţ pentru verificarea aspectelor semnalate, urmând că vă comunicăm ulterior rezultatele controlului”.
Concursul prin care Vasile Ţăranu a câştigat funcţia de şef de birou s-a ţinut în ziua de 27 mai 2013, pe vremea altei conduceri. Totuşi, Eugen Pancu, actualul director al Poliţiei Locale, a verificat modul în care s-a organizat examenul, la cererea ANFP şi a constatat – lucru pe care l-a comunicat şi la Bucureşti – că Vasile Ţăranu are studii superioare, profilul metalurgic.
„Comisia care s-a constituit atunci a stabilit că dumnealui îndeplineşte condiţiile de participare la concurs”, ne-a declarat Eugen Pancu. „Eu ştiam că legea stabileşte ca pentru o astfel de funcţie candidatul să fi absolvit ori Academia Militară, ori Facultatea de drept. Din comisia respectivă au făcut parte şi doi reprezentanţi ai ANFP. Acum, dacă va fi control, aşteptăm controlul şi vedem pe urmă ce măsuri se vor dispune”.
Ioan Pârţog, cel care a provocat toată „furtuna” din instituţie, susţine că nu doar Vasile Ţăranu a ajuns şef fără să îndeplinească toate condiţiile necesare, ci şi Maria Roşu, care conduce Biroul de Siguranţă Rutieră. La rândul lui, directorul Pancu susţine că Ioan Pârţog are ceva de împărţit cu toată lumea şi mai ales cu şefii, indiferent că au studii metalurgice sau sunt specialişti în „perle”: „Din 89 de oameni el este singurul nemulţumit. Tocmai el, care are activitate zero. Să vii din teren fără nicio constatare, după atâtea ore de serviciu, doar aşa ca să ai de unde veni şi să contribui la consumul de benzină şi la uzura maşinii, nu este deloc în regulă. Iar când face câte un proces verbal, îl face greşit, fără să completeze toate rubricile, care sunt obligatorii şi fără de care acel proces verbal nu valorează nimic dacă se ajunge în instanţă. Dumnealui a dat o explicaţie halucinantă. A declarat, în scris, că nu a completat toate datele intenţionat, dar din «motive obiective» nu poate specifica «motivele». Asta aşa, ca să vedeţi cât de coerent se exprimă. Mi-a făcut reclamaţie că l-am mutat la Ordine Publică, fără să înţeleagă problema de fond. Iar problema de fond este că suntem puţini şi am mai «rupt» câte un om de pe unde am putut, ca să mai constituim nişte patrule. A început şcoala, vrem să nu avem incidente în stradă. Iar, conform legii, pentru o detaşarea temporară de 6 luni, cum este cazul dumnealui, dar şi al altora, nu este necesar acordul angajatului. Doar nu l-am mutat pentru totdeauna. A venit cu o adeverinţă cu recomandări de la medic, că i-a spus doctorul să nu stea mult în picioare. Şi mie mi-a recomandat să mă feresc de stres. Asta înseamnă să nu mai vin la serviciu?”.
Până la urmă, atmosfera „colegială” de la Poliţia Locală Piatra Neamţ şi relaţiile de (in)subordonare angajat-şef, mai că ar cere o mână de fier, cu studii metalurgice şi practică în prelucrarea prin aşchiere. Cu acordul ANFP, desigur.
Cristina MIRCEA
Poate domnul dir.ex.Pancu Eugen sa garanteze integritatea comisiei care a analizat documentele cu privire la promovarea in clasa a d-lui Taranu Vasile sau a concursului?in mod cert nu.Domnilor traim in Romania ,unde zilnic apar in presa si la televiziuni astfel de fapte ilegale.Dar se pare ca nu exista alta varianta plauzibila,asa ca ne agatam tot timpul de aceasta comisie pe care dam vina,pentru a ne scuza si a acoperii ilegalitatile. Asta mai tine pana vin cei de la Bucuresti,dupa aceea nu prea vad o alta scuza.Era simplu d-le Pancu,la sesizarea mea trebuia sa solicitati un audit,asa era normal,dar ati preferat sa incercati musamalizarea acestor ilegalitati.Cat priveste activitatea,de care spuneti ca e zero,exista rapoartele de activitate si procesele verbale intocmite de mine care va contrazic.
P.S.Si daca la toate acestea as adauga un nume………..totul ar fi foarte limpede.
Uitasem….cat priveste faptul ca sunt singurul nemultumit din 89 de lucratori va aduc la cunostita ca am in spate cel putin 70 de nemultumiti,dar care de frica nu vorbesc……inca.
Poate domnul Pancu are o explicatie si la faptul ca in locul meu la Biroul Siguranta Rutieră la dat pe agentul Enache …….bineinteles fara dispozitie de mutare,si fara sa fie trecut in buletinul posturilor.Toate aceste justificări sunt cusute cu ata alba……dar partea frumoasa a lucrurilor e ca pot dovedi acest lucru.Vorbele zboară scrisul ramane.