tigari contrabanda 01Piața neagră a țigaretelor a scăzut ușor, în septembrie 2015, până la 14,8%, comparativ cu 15,3% în iulie, conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research. Contrabanda continuă să se situeze, însă, peste media ultimilor 4 ani, de 14,7%.

„În septembrie 2015, comerțul ilegal cu țigarete a înregistrat cea mai mare creștere în regiunea de nord-vest: până la 24,9%, comparativ cu luna iulie. Nord-est rămâne mai departe regiunea cea mai afectată de piața neagră, cu un nivel al comerțului ilicit de 31,4%, cu toate că se află în scădere față de iulie. Ponderea produselor provenite din Moldova (19,9%) și Serbia (3,3%) este relativ constantă în septembrie, iar Ucraina se află în scădere (5,1%)”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

tigari contrabanda 05 „JTI va continua să sprijine campaniile regionale anti-contrabandă derulate de autorități, inclusiv în județele de graniță din nord-vest unde se înregistrează cea mai mare creștere a comerțului ilegal. Acțiunile de acest tip au, însă, rezultate exclusiv în perioadele și în regiunile în care se desfășoară. Așadar, este nevoie de o Strategie Națională de combatere a contrabandei, cerută public de autoritățile de aplicare a legii, precum și de Consiliul Concurenței”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria.

„În cel mai recent raport făcut public, Serviciul Român de Informații (SRI) menționează printre amenințările la adresa securității naționale, dificultățile economice, generate și de economia subterană. În condițiile în care și restul țărilor Uniunii Europene iau măsuri de securizare a frontierelor, chestiunea contrabandei cu țigarete ar trebui să fie tratată cu maximă seriozitate, în vederea protejării veniturilor la buget, dar și a securității țării”, a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

iasi contrabanda 05“Scăderea nivelului contrabandei cu țigarete în România are drept consecință imediată creșterea veniturilor la bugetul de stat. Îngrijorarea industriei este generată de lipsa de dialog instituțional prin care să putem să asigurăm cadrul de care avem nevoie pentru a funcționa în anii următori”, a declarat Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania.

“Contrabanda a scăzut cu doar 0,5%, în ciuda eforturilor depuse de autoritățile de aplicare a legii. Și în această perioadă au fost capturate mașini ticsite cu zeci de mii de pachete ilegale, peste tot în țară, începând cu regiunile de frontieră și terminând cu centura Capitalei. Au fost destructurate grupări infracționale, iar Garda de Coastă împreună cu lucrătorii vamali au descoperit la Constanța aproape cinci milioane de tuburi pentru țigarete cu filtru, destinate fabricării de produse ilegale”, a declarat Adrian Pirau, Market Development Manager, Imperial Tobacco Romania.

“Țigaretele sunt cele mai traficate produse accizabile. Activitatea este profitabilă pentru infractori, din cauza ponderii de 80% pe care taxele o au în prețul unui pachet de țigarete. În cel de-al treilea trimestru al anului, structurile de la nivel central, regional și local ale Directiei Generale a Vămilor au confiscat cca 3 milioane de țigarete, precum și mijloace de transport, a declarat Claudiu Ardeleanu, Director General, Direcția Generală a Vămilor.

Un infografic Novel Reserch:

https://zch.ro/wp-content/uploads/2015/11/infografic-contrabanda.pdf

Soluţia: campanii preventive

visual landscapeJoi, 5 noiembrie, a fost lansat, în cel mai important punct de trecere a frontierei din estul Uniunii Europene (Albiţa), al doilea val al campaniei publice de conştientizare a efectelor negative ale contrabandei cu ţigarete “Aparențele înșală”, inițiată de Euromonitor Business Consulting Services, prin www.faracontrabanda.ro, în parteneriat cu Direcţia Generală a Vămilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală şi Poliţia Română, cu sprijinul JTI.

Derulată în prima parte a anului în 16 judeţe din apropierea graniţelor de vest, sud-vest, nord şi nord-est, campania s-a relansat în regiunea nord-est, cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete.  În nord-est, traficul ilegal cu ţigarete se situa în septembrie la 31,4%, cel mai ridicat nivel comparativ cu restul regiunilor țării, și de peste două ori mai mare decât media naţională, de 14,8%.

„Afişul noii campanii păstrează ideea de dualitate, de ipocrizie si înșelăciune. Oamenii amărâți, care vând ţigarete de contrabandă, par să aparțină aceleiași categorii sociale ca si cumpărătorii, aflați în căutarea celui  mai mic preț. De fapt, vânzătorii  reprezintă ultima verigă a unor rețele de criminalitate organizată care fac profituri ilegale uriașe pe seama naivității consumatorilor. Cei care cumpără de contrabandă trebuie să fie conştienţi că, astfel, contribuie la creșterea infracționalității. În acelaşi timp, produsele achiziționate nu prezintă nici o garanție legată de fabricație sau calitate. Țigaretele de contrabandă sunt transportate în anvelope, lipite pe corp cu scotch, în pantofi, în lenjeria intimă, în rezervoare de benzină și depozitate în grajduri, garaje, canale sau alte spații  improprii”, a declarat Cristina Vasiloiu, director general Euromonitor Business Consulting Services. (ZCH NEWS)

Articolul precedentFetele de la UNIC, mai RAPIDe decât adversarele!
Articolul următorAcţiuni preventive ale poliţiei pentru studenţi şi elevi
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.