Gabriela Gherbali, contabila cunoscutei firme bucureştene Scorseze Security a fost eliberată din Arestul Poliţiei Neamţ, în seara de 27 februarie, aşa cum a decis Curtea de Apel Bacău, care i-a admis cererea de control judiciar pe cauţiune, pentru 60 de zile. În acest interval, contabila nu are voie să părăsească ţara fără permisiunea procurorului, nu are voie să comunice în niciun fel cu inculpaţii şi martorii din cauză şi îi este interzis să “exercite profesia în exercitarea căreia a săvârşit faptele”, după cum sună formularea instanţei. Bineînţeles, prin sentinţă i s-a atras atenţia că “în cazul încălcării cu rea-credinţă a măsurii preventive a controlului judiciar pe cauţiune sau a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se va înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive”.
Gabriela Gherbali a fost singura eliberată. Oamenii de afaceri nemţeni Liviu Ioan Ciobanu şi Mihai Marin, care au cerut şi ei înlocuirea arestului preventiv, au rămas după gratii. Şi trebuie să plătească pentru asta, câte 100 de lei de căciulă, cheltuieli judiciare. Patronul Scorseze, Lucian Mursez, omul ai cărui angajaţi au păzit vreme de 8 ani metroul bucureştean pe bani frumoşi, nici măcar n-a mai cerut eliberarea după ce primele solicitări i-au fost respinse. Motive ar fi avut, iar cel mai important este faptul că firma sa a cerut falimentul la Tribunalul Bucureşti.
Procurorii DIICOT Neamţ îi acuză pe cei patru inculpaţi din dosar de o evaziune fiscală de 8 milioane de euro şi susţin că firmele „Starlet Wood” SRL şi „Domexim Team”, controlate de cei doi nemţeni, au emis facturi fictive către Scorseze Security International pentru mărfuri în valoare totală de 145.585.993 lei. Afacerea a picat la începutul lunii decembrie 2014, când anchetatorii au făcut percheziţii la toate firmele implicate şi i-au dus la arestare pe patronii implicaţi şi pe contabilă. (C. MIRCEA)