0:00

 

  • Consilierul Ioan Uleia a primit „canon de îndreptare” de la ANI, ZCH NEWS - sursa ta de informațiidr. Uleia și reprezentanții Primăriei Bicaz au aflat de la ziarul „Ceahlăul”, marcă înregistrată, concluzia la care a ajuns Agenția Națională de Integritate (ANI)
  • „Nu pot să vă spun nimic. Nu știu ce decizie a luat ANI. Nu bănuiesc nimic. Acum aflu de la dumneavoastră. Dar n-ar fi trebuit să fiu și eu anunțat sau să-mi spună și mie prefectul. Sau poate Consiliul Local, dacă a fost înștiințat, n-ar fi trebuit să-mi comunice?”, a declarat dr. Ioan Uleia, consilier local

Reprezentanții Primăriei Bicaz au rămas surprinși de vestea că dr. Ioan Uleia, consilier local de Bicaz și fost manager al spitalului Bicaz, a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate. Teoretic, deoarece consilierii locali știau că ANI a cerut mai multe acte justificative legate de activitatea lui Uleia, încă din luna decembrie a anului trecut.

„Ion Uleia s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada deținerii funcției de Manager al Spitalului Orășenesc Bicaz (22 decembrie 2010 – 20 decembrie 2013), a deținut, simultan, și funcția de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Orașului Bicaz, Judeţul Neamț (mandatele 2008 – 2012 și 2012 – 2016). Astfel, ULEIA ION a încălcat dispozițiile art. 180, alin. (1), lit. a) și alin. (4) din Legea nr. 95/2006, potrivit cărora «Funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu […] exercitarea oricăror alte funcții salarizate, nesalarizate sau / și indemnizate cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical în aceeași unitate sanitară a activităților didactice, de cercetare ștințifică și de creație literar-artistică; Dacă managerul selectat prin concurs se află în stare de incompatibilitate sau în conflict de interese, acesta este obligat să înlăture motivele de incompatibilitate ori conflict de interese în termen de 30 zile de la apariția acestora»”.

În practică, printr-o pură coincidență sau nu, Uleia se retrăgea în aceiași lună (n.r. – decembrie) din funcția de manager. Acesta și-a motivat retragerea ca urmare a timpului scurt până la expirarea mandatului de manager la spitalul Bicaz, negând că ar fi avut vreo legătură cu faptul că ANI este pe urmele lui. Vestea despre incompatibilitate l-a surprins pe dr. Uleia, care a aflat ultimele „noutăți” de la ziarul „Ceahlăul”, chiar pe holurile Spitalului Județean Neamț.

Nu pot să vă spun nimic. Nu știu ce decizie a luat ANI. Nu bănuiesc nimic. Acum aflu de la dumneavoastră. Dar n-ar fi trebuit să fiu și eu anunțat sau să-mi spună și mie prefectul. Sau poate Consiliul Local, dacă a fost înștiințat, n-ar fi trebuit să-mi comunice?”

Primarul de Bicaz nu a putut comenta decizia ANI deoarece se află în capitală pentru investigații medicale legate de starea sa de sănătate. Viceprimarul a recunoscut că nu știa nimic de decizie și că responsabilul pe această temă este secretarul Primăriei Bicaz, Ioan Spiridon. La rândul lui, secretarul a spus că decizia ANI poate fi contestată de consilierul Uleia, iar în urma unei decizii judecătorești se pot aplica sancțiunile impuse de lege.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, se arată într-un comunicat al ANI.

Cel mai probabil, dr. Ioan Uleia nu va contesta decizia ANI, urmând ca în cel mai scurt timp acesta să părăsească rândurile consilierilor locali din Bicaz.

Marian TEODOROF

Articolul precedentPrimarul de Agapia, în conflict de interese administrative
Articolul următorProtest al chiriaşilor la Primăria Piatra Neamţ