WhatsApp Image 2024 11 19 at 09.19.48 1Muzeul de Artă Piatra Neamț găzduiește conferința cu tema „Arheologia experimentală: unealtă activă pentru înțelegerea trecutului”, susținută de dr. Felix-Adrian Tencariu. Manifestarea are loc pe 21 noiembrie, cu începere de la ora 13:00. „Arheologia experimentală reprezintă o metodă științifică de cercetare arheologică care își propune să imite comportamente tehnice documentate arheologic sau presupuse din trecut. Experimentele oferă informații inaccesibile prin metode tradiționale pe baza cărora pot fi interpretate situații arheologice care nu au analogii în comportamentul uman documentat prin surse scrise sau etnografice. Arheologia experimentală permite o mai bună popularizare și comprehensiune a unor descoperiri și cunoștințe arheologice. Prin simulări, demonstrații și experimente publice, publicul larg poate înțelege mai bine trecutul și semnificația descoperirilor arheologice”, se arată într-un comunicat al Complexului Muzeal Național Neamț.

Dr. Felix-Adrian Tencariu este cercetător științific II în cadrul Institutului de Cercetări Interdisciplinare – Departamentul de Științe Exacte și Științe ale Naturii, Centrul Arheoinvest de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași. A coordonat sau a fost membru în colectivul de cercetare a numeroase săpături în situri preistorice, în care obiectivul principal a fost studierea manifestărilor culturale aparținând civilizației Precucuteni-Cucuteni-Tripolie. Cele mai reprezentative situri arheologice în care a adus la lumină vestigii ale lumii neo-eneolitice se află la Cucuteni-Cetățuie, Ruginoasa-Dealul Ruginii, Isaiia-Balta Popii și Târgu Frumos-Baza Pătule (județul Iași), Poduri-Dealul Ghindaru, Fulgeriș – La trei cireși (județul Bacău). A fost membru în comitetul științific de organizare a primelor trei congrese Arheoinvest (2011, 2012, 2013), precum și în comitetul de organizare al First Internnational Congress on the Anthropology of Salt (2015).

A fost implicat ca responsabil sau membru în numeroase proiecte de cercetare care au avut ca subiecte etnoarheologia sării, cercetarea interdisciplinară prin metode noninvazive și arheologia experimentală. Lucrarea de doctorat a avut ca subiect instalațiile de ardere a ceramicii la civilizațiile pre și protoistorice de pe teritoriul României, fiind publicată în 2015 sub egida Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Ultima apariție coordonată de Felix-Adrian Tencariu, „Despre artefacte și oameni: arheologia experimentală și înțelegerea trecutului”, publicată în acest an, prezintă paradigmele și istoricul arheologiei experimentale și o parte dintre cele mai elocvente experimente la care a participat.

(G. S.)

Articolul precedentNeamț. Buldoexcavator cuprins de flăcări
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.