0:00

În cadrul conferinței „România regală”, care se va desfășura sâmbătă, 18 mai, începând cu ora 17.00, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, vor fi evocate momente semnificative din istoria regalității române. Evenimentul prilejuit de Ziua Internațională a Muzeelor oferă comunității pietrene ocazia unei întâlniri cu doamna academician Georgeta Filitti, unul dintre cei mai îndrăgiți istorici români, cunoscută pentru pregătirea sa excepțională, farmecul personal, „dimensiunea ludică” a discursului și originalitatea în abordarea temelor istorice.

Sărbătoarea Zilei Internaționale a Muzeelor la Piatra-Neamț: Întâlnire cu Acad. Georgeta Filitti, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDoamna Georgeta Filitti a fost recompensată pentru meritele sale științifice cu premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române (1983) și Premiul Național de Istorie „Nicolae Iorga” (2014). În octombrie 2012, Majestatea Sa, Regele Mihai I, i-a conferit Medalia „Crucea Casei Regale a României” pentru activitatea sa prodigioasă ca istoric al societății, moravurilor și tradițiilor intelectuale românești. Această distincție recunoaște și eforturile doamnei Filitti de a promova integrarea culturii și societății române în spațiul european prin redescoperirea legăturilor permanente, umane, comerciale și juridice dintre estul și vestul european. În 2019, i-a fost conferit și Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

Ziua Internațională a Muzeelor, sărbătorită anual pe 18 mai, este un eveniment global care celebrează rolul muzeelor în societate. La Piatra-Neamț, această zi oferă ocazia de a celebra cultura și istoria națională printr-o conferință deosebită, susținută de un istoric remarcabil. Participanții vor avea ocazia să descopere și să aprofundeze cunoștințele despre regalitatea română, într-o atmosferă academică și plină de farmec, oferită de prezența doamnei Georgeta Filitti. Organizatorul acestui eveniment este Complexul Muzeal Național Neamț.

Denisa POPA

Articolul precedentFOTO Rezultatele competiției de atletism și cros pentru pompieri
Articolul următorCOMUNICAT Primarii social-democrați din Neamț, întâlnire informală cu premierul Marcel Ciolacu
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.