0:00

Românii aflați în exil la Paris în perioada comunistă – tema prelegerii susținute de dr. Ana-Maria Cătănuș, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMuzeul de Artă Piatra Neamț găzduiește prelegerea cu tema „Instantanee ale exilului românesc parizian surprinse în arhivele franceze și Radio Europa Liberă (1970-1980)”. Acțiunea face parte din cadrul proiectului cultural-științific „Conferinţele CMNN”. Manifestarea are loc joi, 29 februarie 2024, începând cu ora 17:00.

Conferința va fi ținută de dr. Ana-Maria Cătănuș, cercetător științific II în cadrul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, din cadrul Academiei Române. Aceasta este specializată în istoria contemporană a României, dar se axează mai mult pe istoria regimurilor totalitare în România, Europa de Est și URSS și istoria opoziției anticomuniste. Este organizatoarea mai multor manifestări științifice de prestigiu și deține Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române din 2016.

„Tema conferinței pune în valoare rezultatele studiului inițiat în anul 2022 cu ocazia unui stagiu de documentare la Paris, obținut în urma câștigării unei burse de cercetare în cadrul programului „Directeurs d’études associés”, cel mai vechi program de mobilități internaționale, creat în 1975 de Fernand Braudel, al Fondation Maison des Sciences de l’Homme (1963). Cu această ocazie au fost studiate fondul Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, aflat în custodia „La Contemporaine”, precum și fonduri dedicate României din Arhivele Diplomatice franceze. Cercetarea a fost continuată în anul 2023 la Budapesta, în arhiva Radio Europa Liberă, păstrată la „Vera and Donald Blinken Open Society Archives” grație câștigării unei burse în cadrul Programului de burse de cercetare Vișegrad. ” declară CMNN.

(Denisa Popa)

Articolul precedentS-a pus punct pandemiei: testarea Covid a fost desființată
Articolul următor80 de percheziţii în toată ţara – anunță Poliția Română
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.