Militarii și polițiștii beneficiază de un sistem de compensare din partea statului pentru ratele bancare în vederea achiziționării sau construirii unei locuințe. De aceeași compensație se dorește să beneficieze și judecătorii, procurorii și personalul asimilat acestora, respectiv magistrații-asistenți. Propunerea a primit deja aprobarea Senatului, pe 21 septembrie, și urmează să intre la dezbatere în Camera Deputaților, săptămâna viitoare.
„Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie, care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării sau construirii unei locuinţe sau încheie un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe, beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului”, precizează proiectul de lege ce poate fi consultat, integral aici:
proiect compensatie rate magistratiCompensaţia lunară pentru chirie nu va putea depăşi rata lunară plătită pentru creditul ipotecar sau imobiliar. Aceasta se va acorda pentru o singură locuință pe parcursul întregii cariere. Așadar, magistrații vor trebui să opteze fie pentru compensația lunară pentru chirie, fie pentru ajutorul de stat pentru plata ratelor la casă. Cele două nu se vor putea acorda concomitent. Inițiatorii propunerii legislative au motivat necesitatea acestui ajutor financiar prin aceea că pentru această categorie profesională sunt stabilite incompatibilități cu alte profesii aducătoare cu venituri, cu excepția celor didactice și prin necesitatea de a oferi un echilibru între obligații și drepturi pentru asigurarea tuturor condițiilor ce converg la asigurarea independenței actului justiției.
În prezent, de ajutorul de la stat pentru plata ratelor la casă beneficiază polițiștii, cadrele militare în activitate, soldații și gradații profesioniști. După ce va primi aprobarea Camerei Deputaților, proiectul trebuie să fie promulgat de președinte și să fie publicat în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare. (Angela CROITORU)