Pietreanul Sebastian Cucoș, fostul șef al Jandarmeriei Române, a fost deferit justiției în dosarul agresării manifestanților din Piața Victoriei din București ce a avut loc pe 10 august 2018, fiind acuzat de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a finalizat urmărirea penală și dosarul a ajuns pe rolul  Tribunalul Militar București. Acum colonelul Sebastian Cucoș este în rezervă, dar la data faptelor era inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Alături de Cucoș mai sunt judecați alți 15 ofițeri și subofițeri, pentru acuze de abuz în serviciu, purtare abuzivă și complicitate la această faptă.

protest 10 august europa fm„În data de 10 august 2018, la ora 23.11, cu ocazia mitingului de protest ce a avut loc în Piața Victoriei din municipiul București, col. CAZAN LAURENȚIU VALENTIN, în calitate de comandant al acțiunii, precum și  inculpații CUCOȘ GHEORGHE SEBASTIAN și SINDILE IONUȚ CĂTĂLIN, în calitate de coordonatori ai aceleiași acțiuni, și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu și au ordonat efectivelor de jandarmi din subordine, cu încălcarea dispozițiilor legale, intervenția în forță în vederea dispersării întregii mase de protestatari prezente în Piața Victoriei (aproximativ 30.000 persoane), intervenție pe care ulterior au și condus-o. Faptele inculpaților au avut drept consecințe  îngrădirea libertății de întrunire și a dreptului la integritate fizică și psihică a manifestanților prezenți în Piața Victoriei, drepturi fundamentale prevăzute de Constituția României și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), precum și provocarea de suferințe fizice sau  leziuni ce au necesitat între 1 și 50 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare unui număr de 433 de persoane”, anunță Parchetul General.

Ancheta a stabilit că jandarmii i-au agresat nu doar pe cei violenți, ci și pe aceia care manifestau pașnic. S-au folosit 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, 316 cartușe de calibru 38 mm și 40 mm, cu efect iritant lacrimogen, 8 pulverizatoare de capacitate mărită și 168 pulverizatoare de mână. Protestatarii agresați au suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare între 1 și 50 de zile de îngrijiri medicale, astfel că nu mai puțin de 312 persoane ce au avut de suferit la acea vreme s-au constituit părți civile în procesul penal. (G.S.; FOTO: Octav Drăgan – Europa FM)

Articolul precedentIncendiu cu victimă: un bărbat a murit din cauza unei țigări
Articolul următorScandal între romi la Roman sfârșit cu un deces și un spitalizat
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.