0:00

Codul bunelor intenții silvice, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Întâlnirea de lucru de la Durău, pe tema proiectului de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic – a însemnat, de fapt, o ședință a Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a Camerei Deputaților, la care au participat și o serie de invitați importanți. Printre aceștia s-au numărat delegați ai Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Direcției Silvice Neamț, Asociației Petroforest din România, Societății „Progresul silvic” din România, Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gh. Ionescu Șișești” și alții, inclusiv reprezentanți ai instituțiilor de cercetare în domeniu. Au participat şi primari din judeţ, alături de preşedintele CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă.

Lista de VIP-uri a fost deschisă de Lucia Varga, ministru delegat pentru ape, păduri și piscicultură, Nini Săpunaru, președintele comisiei de specialitate a Camerei Deputaților, deputații PSD de Neamț Liviu Harbuz – vicepreședinte al Comisiei – și Ioan Munteanu.

Practic, acest proiect de lege reprezintă o inițiativă guvernamentală care aduce o serie de modificări către Senat, urmând ca, într-un interval de o lună jumătate – două, să fie luată o decizie și de către reprezentanții Camerei Deputaților, for cu putere decizională. În esență, cele prezentate de ministrul Varga se constituie un angajament de bune intenții privind pădurea, totul subscriindu-se celor două mesaje principale enunțate de Lucia Varga. Primul: nu se intră în pădure fără știrea pădurarului, și doi „în mandatul meu, prioritate este să facem ordine în sistem”.

Printre aspectele importante subliniate de ministru cu această ocazie se numără nevoia de întărire a regimului controlului silvic, promovarea bunelor practici și, poate în premieră, încurajarea valorificării lemnului aproape de locul de „recoltare”. Fiind rugată să explice această din urmă temă, Lucia Varga a vorbit despre intenția de a trece de la lemnul estimat în exploatație la cantitățile de lemn măsurate în depozite, de pe urma acestora urmând să se dezvolte afaceri care să asigure locuri de muncă semnificative pentru comunitățile locale.

Lucia Varga a subliniat un caz de bune practici pe care l-a întâlnit în județul Bistrița-Năsăud, unde o primărie exploatează lemnul împreună cu o societate comercială care, în final, ajunge să prelucreze și deșeurile lemnoase, prin această biomasă obținându-se resurse de energie electrică și termică, întoarse aceleiași comunități, în total asigurându-se nu mai puțin de 700 de locuri de muncă în acea comună.

După încheierea ședinței, oficialitățile urmau să se îndrepte spre Roman și Ion Creangă, pentru a evalua, la fața locului, problemele binecunoscute legate de alimentarea cu apă a municipiului Roman și protecția împotriva inundațiilor în comuna Ion Creangă. Fiind presaţi de timp, oficialii au plecat pe drumul axial, care duce la Izvoru Muntelui.

Vom reveni cu amănunte în edițiile viitoare. (Z.C.H.)

Articolul precedentTot mai multe viroze și pneumonii
Articolul următorTrei milioane pentru cinci minute de muncă