0:00

”De-o fi una, de-o fi alta,

Ce e scris și pentru noi,

Bucuroși le-om duce toate,

De e pace, de-i război”

Datorii de miliarde, contracte reziliate și soluții pentru supraviețuire pe spinarea tarabagiilor. Clanuri de cerșetori care își împart cea mai mare piață din Piatra Neamț și anexele acesteia și oameni fără adăpost care își fac veacul prin cotloanele insalubre din toate cele patru puncte cardinale ce formează patrulaterul (dacă poate fi numit așa), ce înseamnă  Piața Sf. Gheorghe și terenul din jurul acesteia, teren înțesat de sedii de societăți comerciale și vânzători ambulanți de mere, ceaune și căciuli, în funcție de sezon. Nu mai punem la socoteală moldovenii care au dezvoltat o adevărată industrie în materie de produse alimentare fără certificat de proveniență și calitate și țigări, care vând în detrimentul societăților comerciale din zonă, dar care, cuminți, își plătesc taxele pe tarabe, indiferent  de e iarnă sau e vară. E drept, tot în zona pieței, dar în locația care a fost ruptă de vechea piață și ajunsă în curtea unor privați.

CMI URBAN și năframa în vârf de băț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ce spun comercianții

”Orice gând ai, împărate, și oricum vei fi sosit,

Cât suntem încă pe pace, eu îţi zic:Bine-ai venit!

Despre partea închinării însă, doamne, să ne ierți”

Nemulțumirile sunt multe și sunt legate de toate aspectele vieții de zi cu zi dintr-o piață centrală: chirii mari, mizerie, cerșetori, frig sau cald (depinde de sezon), lipsa vânzărilor și implicit a banilor, lupta între samsarii de legume și fructe, facturi mari la utilități. Totul se învârte în cercul vicios al CMI Urban care recunoaște că are debite imense de încasat de la piețari dar care, în același timp, are tot interesul să le prelungească contractele, în caz contrar rămânând fără obiectul activității. Vânzătorii din hala de legume și fructe nu îndrăznesc să-și strige nemulțumirea deși poate ar avea tot dreptul. Se știu și ei cu musca pe căciulă căci nu fac față în fiecare lună cu plata chiriei. Mai mult, oamenii spun că, deși nu sunt pe deplin mulțumiți și nu merită, este traiul lor de zi cu zi și nu au ce să facă. Altora le este frică să vorbească despre ceea ce se întâmplă în jurul lor, zi de zi, din zori și până seara. Ca să nu mai vorbim despre activitatea din zona gri, care se poate întoarce imediat împotriva lor.

CMI URBAN și năframa în vârf de băț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Nu avem ce să facem. Asta este pâinea noastră. Îmi desfășor activitatea aici de șapte ani. Bineînțeles că îmi prelungesc contractul deși este foarte greu, doar în sezon se mai merită. Mulți sunt nemulțumiți de chirii și de condițiile oferite. Se plătesc taxe de salubrizare dar curățenia ne-o facem singuri. Nu sunt tomberoane, cerșetorii fură și așa mai departe. Toți gândesc la fel. În fine și utilitățile sunt foarte mari. Plătim în fiecare lună 45 de lei pentru climatizare. Iarna însă e frig, iar vara e cald. Marea majoritate au renunțat la vânzători, stăm noi la vânzare”, a spus una dintre reprezentantele societăților care vând legume și fructe și care plătește în jur de 13 milioane pe lună chirie pentru spațiul destinat unei astfel de activități.

CMI URBAN și năframa în vârf de băț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Nici nu mă mai întrebați. Vând de ani de zile aici în piață. Nu se merită. Dacă închiriezi tonetă plătești la zi, dacă închiriezi stand plătești lună de lună, vrei nu vrei. Nu e mare afacere, însă cei de la birouri știu să-și scoată banii. Nu îi plâng. Pe deoparte se plâng că nu au încasări, pe de altă parte numai ei știu ce fac. E mizerie, plin de boschetari și cerșetori. Utilitățile sunt mari, curățenie nu se face cu toate că plătim taxă de salubrizare. Când spală ei piața, a doua zi dis-de-dimineață strâgem apa ca să putem vinde. Mă rog, asta este”, a spus un domn care desigur a vrut să-și păstreze anonimatul. Exemplele de acest gen sunt multiple. Oamenii tac însă și înghit pentru că nu-s cu chiriile la zi, în schimb își pot vinde marfa în liniște, fără a fi luați la ochi de administrația pieței.

Ce spune administratorul

”Dată fiind situația actuală, eu sunt mulțumit de activitatea din piața mare. Peste tot se plătește chirie sau taxă forfetară în funcție de produsul vândut și de sezon. Vara taxele sunt cu 15% sau 20% mai mari. În momentul de față gradul de ocupare al pieței, în hala de legume-fructe este de aproximativ 60%, iar la contractele de închiriere, gradul de acoperire este de 90%”, a precizat administratorul Pieței Centrale din Piatra Neamț, Valentin Mîțu.

Ce spune conducerea Urban

”Cum? Când lumea mi-e deschisă, a privi gândești că pot
Ca întreg Urbanul să se-mpiedice de-un ciot?”

Drept este că CMI Urban, atotputernica societate a consiliului Local Piatra Neamț încearcă să sară peste cioate și să recupereze miliardele de lei vechi pe care unii chiriași ai celei mai mari piațe din Piatra Neamț, le au de ani buni. Conducerea Urban se jură că nimeni nu va încheia contracte noi pentru piața mare decât în condițiile în care toți solicitanții sunt cu debitele la zi și depun garanții. Mai mult, aceeași conducere a stabilit că cine dorește contract nou cu CMI Urban pentru spații comerciale în piață trebuie să vină cu hârtii de la ORC pentru a se ști cu exactitate care este situația societății comeciale.

”În momentul de față avem de încasat 322.983 de lei de la clienții activi și 130.043 de lei de la clienți care au contractele reziliate și care sunt deja acționați în instanță. Firma cu cel mai mare debit este Agrozoocom SRL cu 50.606 lei care deja este în procedură de insolvență, care comercializa carne. Urmează Colnea Niculina SRL cu 41.799 lei și Ladirena SRL cu 32.720 de lei.”, a precizat ing. Neculai Timaru, inginer șef CMI Urban Piatra Neamț.

Prețuri pentru toată lumea, după nevoi

”Am jurat ca peste dânşii să trec falnic, fără păs,
Din pristolul de la Noir să dau calului ovăs…”

Chiriile și tarifele pentru tarabele de legume fructe din Piața Centrală diferă cu mult față de cele aplicate în piețele de cartier. Aici chiria pe spații se plătește în baza unei licitații în funcție de produsul vândut și de amplasamentul spațiului respectiv. Activitatea este sectorizată, iar chiriile ajung chiar și până la 3.000 de lei pe lună, la sectorul de pește sau chiar până la 5.000 de lei pe lună pentru sectorul de carne.

CMI URBAN și năframa în vârf de băț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”În hala centrală, unde avem tonete se achită o taxă lunară de depozitare la care se adaugă taxa forfetară care se plătește zilnic. Pentru brânză se achită 30 de lei pe zi, iar pentru restul lactatelor 15 lei pe zi. Taxa forfetară este de 8 lei pe zi pentru legume și fructe și 7 lei pe zi pentru zarzavaturi. Fiecare tonetar achită zilnic, 1 leu pentru salubrizare. Chiriile pentru celelalte spații din piață s-au stabilit în urma unor licitații care au avut loc în anul 2007. În sectorul pâine avem 17 spații, chiriile fiind diferite în funcție de licitație și se încadrează între 848 și 1.442 de lei pe lună, fără TVA, iar suprafața este de aprox. 12 metri pătrați pentru un spațiu. În sectorul citrice avem 16 spații a căror chirie se încadrează între 846 lei și 1.123 lei fără TVA pentru aproximativ 8,6 metri pătrați. În hala de pește sunt 6 spații ocupate în momentul de față, iar chiria diferă în funcție de mărimea spațiului, între 3.000 și 3.400 de lei. La hala de carne, în cele 13 spații, în funcție de poziție, chiria lunară se încadrează între 2.800 și 5.000 de lei pe lună. La sectorul de produse alimentare și de uz gospodăresc chiria se plătește în funcție de suprafața standului și de poziția acestuia, cel mai mare dintre standuri având 21 de metri pătrați, pentru care se plătește o chirie de 2.000 de lei pe lună. Pentru un spațiu de 2 metri pătrați pentru vânzarea de ouă de exemplu se plătesc 200 de lei lunar. Pentru ATM-urile din Piață băncile achită 100 de euro pe lună. Pentru chioșcuri se achită 1,5 lei pe zi pe metrul pătrat. La toate aceste chirii se adaugă facturile de utilități. În momentul de față, în piața central din Piatra neamț sunt prezente aproximativ 130 de societăți comerciale, însă numărul lor s-ar putea să scadă odată cu reînnoirea contractelor”, a explicat Dan Bândilă, șef serviciu comercial CMI Urban.

Irina CĂLIN

Testul Belatrix pentru Timaru

“Tot ce mișcă-n țara asta, râul ramul,

Mi-e prieten numai mie…”

O situație specială pentru inginerul șef al Urban, care poate să-i demarce teritoriul și limita de competențe în cadrul societății, o reprezintă situația financiară a societății Belatrix SRL. Societatea are de achitat un debit de 28.000 de lei, în condițiile în care are de achitat lunar suma de 1.700 de lei pentru un spațiu în care, la vedere se mănâncă și se bea orice, de la pui la rotisor la fasole frecată. Spațiul este în general bine populat cu clienți, mulți dintre ei neștiind că din sala de mese se intră într-un separeu care concurează cu cel de la restaurantul “Noir” în privința persoanelor care-l frecventează. Toată lumea din piață, de la măturător la proprietarii de spații închiriate spun că spațiul este al administratorului pieței, dl. Valentin Mîțu. Sau al cuiva din familie. Dacă Timaru merge pe principiul că nu mai încheie contracte cu rău-platnicii, nici în condițiile în care ei își fac, direct sau prin interpuși, alte firme, atunci ne întrebăm ce va face cu administratorul pieței. Mai ales că nu este singur în societate și cel puțin unul dintre asociați are oricând intrare liberă la șefii primăriei. Evident, actualul inginer șef are și el atuurile lui într-o eventuală discuție aprinsă, Belatrix are restanțe de aproape un an și jumătate. Mai direct spus, societatea despre care se spune că aparține administratorului pieței a lucrat pe banii de la Urban.

Speranțe la Primărie

Viceprimarul municipiului Piatra Neamț speră într-o relansare a piețelor de cartier și mai ales are toată încrederea că CMI Urban va recupera debitele și va găsi soluții pentru ca piețele agroalimentare din Piatra Neamț să devină viabile. ”În momentul de față se discută rentabilizarea acestor piețe. Toți clienții care au datorii sunt în diferite faze de clarificare a situației financiare și contractuale pe care o au cu CMI Urban. Unii sunt acționați deja în judecată, iar cei care nu își achită debitele vor fi evacuați. Se încearcă inclusiv o relocare a clienților pentru ca cele trei piețe de cartier să fie funcționale și să deservească cartierele respective”, a declarat viceprimarul Aurelia Simionică.

Articolul precedentCinci echipe în cupele europene de handbal feminin
Articolul următorPopadiuc – o nouă convocare în lotul U19