0:00

Chirurgia toracică și urologia se dezvoltă la Roman, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Spitalul Municipal de Urgență Roman experimentează în acest moment mai multe tipuri de aparate de electrocoagulare, una din cele 23 de investiții în aparatură ce se vor face în acest an în unitate medicală. Conducerea unității medicale a solicitat de la mai multe firme un astfel de aparat, urmând să decidă care este cel mai performant. În acest fel se speră ca intervențiile ce altădată se făceau în centre universitare să se poată realiza și la Roman.

“Aparatul de electrocoagulare (n.r. – coagularea celulelor modificate ale unui țesut cu ajutorul unui curent electric de înaltă frecvență) face cauterizare mono sau bipolară, sigilează vase și are funcție de electrocauterizare pentru citoscopice, extrem de utilă pentru Urologie. Aparatul este foarte complex, ajungând și la 30.000 de euro. Acest aparat ne va permite lărgirea sferelor laparoscopiei, eventual chiar înființarea unei săli de operație numai pentru laparoscopic, dat fiind faptul că numărul intervențiilor de acest fel este estimat anual la Roman la 600”, a declarat doctor Dan Arvătescu, medic șef Secția Chirurgie Generală. Acesta spune că secția de Urologie a devenită una dintre cele mai bune din zonă, nu doar pe ceea ce înseamnă dotare, dar și pe resursa umană.

“Medicul Adrian Roman are un an de când ne este coleg, deși inițial a venit cu plata la oră. Din toamnă, avem o unitate complexă ce permite realizarea intervențiilor histeroscopice la Obstetrică Ginecologie (n.r.- stabilește patologia cavității uterine), dar  care poate funcționa și în interiorul vezicii urinare. Astfel de investigații se făceau la Iași, iar acum, pe cale endoscopică, se fac la Roman și biopsii în interiorul vezicii și operații de prostată, cu rezultate foarte bune în ultimele două luni. Chiar dacă la Urologie sunt doar cinci paturi, la Roman există o clientelă venită de la Piatra Neamț”, a mai spus medicul Arvătescu.

Acesta spune că inclusiv secția de Chirurgie Toracică – medic Mihaela Scarlat, abordează patologii toracice extrem de complexe, ceea ce face ca secția per total – de chirurgie generală – să fie în primele 30 din țară. (C. MATEI)

Articolul precedentLuni, la Galeriile “Lascăr Vorel” Culoare, ritm, nelinişti, cu Petru Diaconu
Articolul următorSimularea de BAC, o luptă a mediocrităţii