Gelu Crăcană: ”Ceahlăul și ABBA”
Gelu Crăcană este cunoscut prin colecția impresionantă de fotografii, cu care și-a tapetat pereții apartamentului, prin colecția de tricouri care au aparținut foștilor jucători ai echipei pietrene, dar și prin numărul de cărți ce rememorează istoria trăită în tribune, pe marginea terenului, sau în spatele porților, de un om care iubește clubul, ca pe propriul copil. Data de 17 octombrie, apropiată de aniversarea a 95 de ani de la înființarea clubului FC Ceahlăul, va însemna și lansarea volumului 4, intitulat ”Ceahlăul și ABBA”, din ciclul ”File de aur din istoria Ceahlăului”, prezentat de prof. Lucian Strochi.
Vis de copil
Pietreanul Gelu Crăcană tinde să devină un model pentru copiii care cresc fără părinți și strâng din dinți pentru a-și făuri un rost în viață. Până a dobândit mașina inscripţionată: „Fan Ceahlăul“, a cusut cel mai mare tricou din lume, dedicat jucătorului Florin Axinia și a însoțit echipa peste tot în deplasări. Puțină lume știe, însă, că a trăit până la 18 ani la casa de copii, iar la împlinirea vârstei majoratului a trebuit să părăsească instituția. Din acel moment s-a concentrat în a-şi finaliza studiile. Crăcană a învățat să se autofinanțeze: se întreţinea muncind cu ziua în gospodăriile oamenilor, învăţa şi, în acelaşi timp, participa la cursurile de dans ale Şcolii Populare de Artă. „Încet, încet am reuşit să intru în ritmul unei vieţi de om normal“, povesteşte Gelu Crăcană, amintindu-și cât de greu i-a fost fără părinți. Forţat de cerințele pieței muncii, Gelu Crăcană s-a calificat în meserii precum sudor, fasonator cherestea, tâmplar, mecanic universal sau şofer profesionist. Niciuna nu i-a fost dragă, pe niciuna n-a iubit-o, însă, la fel de mult ca pe cea de ”Fan Ceahlăul”. Pentru a putea însoți echipa în deplasări a inserat în contractual individual de muncă faptul că va fi liber, atunci când Ceahlăul joacă, urmând să recupereze ziua de muncă, într-o altă zi de pauză.
Primii ani trăiți alături de echipă
”Prin 1985 am asistat pentru prima dată la un meci al echipei FC Ceahlăul. La scurt timp, m-am apropiat de oamenii din curtea formaţiei şi de jucători. Ştiam să le ridic moralul şi să fac atmosferă la echipă, o atmosferă pozitivă, astfel încât jucătorii m-au îndrăgit”, rememorează Gelu Crăcană. De la lucrător în industria lemnului a ajuns să fie numit magazioner al clubului, postură care l-a adus și mai aproape de jucători, de tabieturile fiecăruia și de viața petrecută în cadrul clubului de aceștia. De aceea nu i-a fost greu să-și aducă aminte, în precedentele volume scrise, de momentele de răscruce ale formației. Apoi, a fost ”promovat”, pentru ataşamentul faţă de Ceahlăul, în 2007, ofiţer de presă al formaţiei nemţene.
A intrat în ”Cartea Recordurilor”
În 1992 pietreanul ia decizia să strângă toate articolelele referitoare la echipa sa favorită care au apărut în presa locală şi naţională. Pasiunea dusă la extrem l-a făcut pe Gelu să-şi vopsească părul, prima Dacie, dar și balconul în culorile clubului, galben şi negru. În plus, şi-a tapetat toţi pereţii casei cu fotografii şi tricouri ale jucătorilor de la Ceahlăul. „În 1999, înaintea meciului cu Juventus, de la Piatra Neamț, toți fotbaliștii, în afară de Grozavu și Costel Câmpeanu au împrumutat moda și s-au făcut blonzi. Leo Grozavu n-avea ce să vopsească (era, ca și acum, ras în cap), iar Burebista era împrumutat de la Gloria Bistrița și ar fi trebuit să-și vopsească părul în albastru. Apoi, am «mituit» familia şi mi-am «cumpărat» spaţiul de pe pereţi metru cu metru pentru pasiunea mea. Îmi amintesc cum într-o seară, când eram legat cu funie de mijloc și-mi vopseam balconul, cineva a crezut că m-am spânzurat și mi-a aprins o lumânare sub balcon. Atunci a văzut că, de fapt, trăiam și-mi îndeplineam visul“, explică Crăcană gesturile, considerate excentrice. Pietreanul a intrat în 2005 în Cartea Recordurilor, după ce a realizat un tricou de 500 de mp dedicat jucătorului Florin Axinia: „Clubul nu a reuşit să-i organizeze acestui jucător retragerea, aşa că am vrut să-i fac eu această surpriză. Am cusut la tricoul acesta împreună cu soţia mea și nu am avut nevoie de sponsori“. Din 2010, Crăcană vrea să mai doboare un record: „Îmi doresc să îmbrac tot terenul de fotbal în fotografii cu echipa de aur a clubului. Am nevoie de 16.000 de fotografii în format A4, iar până acum am strâns peste 6.000 de poze“.
Cum a ajuns să scrie cărți?
Apoi s-a apucat de scris cărți: „Fotbal Club Ceahlăul, 90 de ani de la înfiinţare”, împreună cu ziaristul Marius Mihăilă, după care au urmat încă două volume din “File de aur din istoria clubului Ceahlăul”. Ultimul dintre ele va fi lansat vineri, 17 octombrie, de la ora 16.30, la sala de socializare a clubului, și este intitulat ”Ceahlăul și ABBA”, ce surprinde ultimii 10 ani, din 2004, când echipa a alternat evoluțiile din Liga I cu cele din liga secundă: ”Când m-am dus să cer sponsorizare de la conducerea clubului, șefii mi-au spus: Băi, Crăcană, tu scrii mai mult decât Ion Creangă ! Le-am explicat că cineva trebuie să scrie și istoria acestui club. Să rămână ceva, după ce nici ei și nici noi nu vom mai fi. Tinerii trebuie să știe că cineva s-a ocupat de fotbal, cum s-a născut echipa în octombrie 1909, pentru că, uite, zilele trec, îmbătrânim și trebuie să ne gândim ce vom lăsa în urma noastră”. Dincolo de faptul că scrie, Crăcană este și acționar minoritar la clubul de fotbal: ”În 2006 am văzut în ziar un anunţ că Ceahlăul scoate acţiuni la vânzare. Astăzi deţin 1.360 de acţiuni, ceea ce înseamnă foarte puţin, respectiv 1,36% din acţiunile clubului. Le-am cumpărat pentru că eram curios să văd ce se discută la şedinţe, cum hotărăsc oamenii soarta clubului. Acum mi-au sugerat să vând acțiunile dar le-am spus că nu vând și că nu-i las să facă ce vor ei cu clubul”.
Mihai STOIAN
FOTO: Arhiva personală Gelu CRĂCANĂ
GELU CRĂCANĂ… altfel
* În tinerețe a fost balerin și dansator
* Este, în același timp și fanul Rapidului
* La prima promovare în Divizia A, în 1995, a dezbrăcat toți jucătorii, le-a luat tricourile și ghetele ca amintire
* Cel mai drag antrenor: Florin Marin (singurul care i-a dat bani din prima câștigată și l-a considerat component al echipei)
* Ține în birou un bust cu Gheorghe Ștefan și o caricatură a acestuia, ca să se certe zilnic cu el și acesta să nu-i reproșeze nimic
* Ține glicemia sub control, prin alergare zilnică
* Vrea să câștige la LOTO premiul cel mare și să cumpere clubul