elevi mascaÎn ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății care stabilește regulile pentru reluarea cursurilor în semestrul doi a rămas nemodificată rata de infectare de 1 la mie de la care toți elevii merg la școală. Asta după ce ieri, 4 februarie, ministrul Sorin Cîmpeanu a preluat propunerea venită de la inspectori școlari generali participanți la videoconferință, ca pragul să fie de 1,5 la mie, ca pentru orice altă activitate.

Scenariile care apar în forma finală a ordinului rămân cele cunoscute: cu prezența fizică a elevilor în școlile din localitățile unde rata de infectare este maxim 1 la mie, prezența fizică a copiilor de grădiniță, a elevilor din clasele primare și a celor din clasele a VIII-a și a XII-a în scenariul galben dictat de o rată de infectare în localitate cuprinsă între 1 și 3 la mie și în scenariul roșu – exclusiv online – când rata este peste 3 la mie.

Distanța în sala de clasă trebuie să fie de minim un metru între bănci, cu posibilitatea ajustării mobilierului pentru asigurarea distanței. În ce privește ora de sport desfășurată în sala de sport, elevii vor susține activitățile în anumite condiții: „Așa cum sunt stabilite regulile în ordinul comun al ministrului Tineretului și Sportului și al ministrului Sănătății, în timpul orelor de sport ce se vor desfășura în sală elevii nu vor purta măști, dar vor trebui să respecte celelalte măsuri de protecție. Trebuie asigurată distanța, nu se practică jocuri de echipă, fără mingi și alte obiecte, cu aerisirea sălii”, a declarat Mihai Obreja, șeful Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

În ce privește suspendarea cursurilor fizice la apariția cazurilor confirmate de infectare cu coronavirus, ordinul prevede la art. 9:

„b) La apariţia unui caz confirmatde îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal se efectuează ancheta epidemiologică și testarea contacților acestuia.  Conducerea unității de învățământ va decide în urma consultăriiDSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care  fac parte din aceeași clasă sau suspendarea cursurilor, după caz.

c) La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal, se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru  clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2,  urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă. Măsura  suspendării  este  dispusă  prin  decizia conducerii unității de învățământ/instituției conexe, după consultarea DSP/DSPMB, cu aplicarea prevederilor art. 9 alin (4) din Ordinului Ministrului Educației și Cercetării nr. 5447/2020. (2) DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologică, va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.

(3) La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa  DSP/DSPMB. DSP/DSPMB,în  urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul unității de învățământ. Măsura suspendării este  dispusă prin hotărârea comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al  DSP/DSPMB.

(4) În situațiile prevăzute la alin. (1) lit. a) -c) și alin (3) procesul de învățământ continuă în sistem online.

(5) Decizia de suspendare a activităţii didactice pentru unitățile de învățământ universitar care desfășoară activitate didactică ce presupune prezenţa fizică a studenţilor se dispune prin hotărâre a senatului universitar, în raport cu numărul de îmbolnăviri şi cu rezultatul anchetei epidemiologice  realizate, cu avizul direcţiei de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti”.

Ordinul comun urmează să fie publicat în Monitorul Oficial astăzi și va fi prezentat în conferință de presă, la amiază, de miniștrii Educației și Sănătății.

Forma finală poate fi citită AICI .

C.I.

Articolul precedentAccident mortal la ieșirea din Roman: pieton lovit violent de o mașină (știre actualizată)
Articolul următorTânăr beat încătușat de polițiști, după ce-a omorât un bărbat cu mașina