Verificările efectuate de Direcția de Sănătate Publică Neamț prin spitale (re)confirmă nereguli, despre care se știe de ani de zile, și pentru care, până la acest moment, nu s-a găsit rezolvare. Au fost depistate abateri atât la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, cât și la Roman. Nici la Spitalul orășenesc “Sf. Dimitrie“ Târgu Neamț lucrurile nu sunt în regulă. În unele secții nu se respectă numărul de paturi din saloane, fiind 5, 6 și chiar 7 paturi. În plus, numărul grupurilor sanitare este insuficient.
“În unele spații sunt necesare lucrări privind înlocuirea pavimentului existent, degradat; schimbarea tâmplăriei interioare, uzate; înlocuirea parchetului din saloane cu tarchet; reabilitarea instalațiilor electrice/termice; montarea/revizuirea instalațiilor de fluide medicale și oxigen, acolo unde se impune“, conform raportului DSP.
La Spitalul Târgu Neamț, secțiile Pediatrie și Cardiologie nu au lift, iar accesul se face pe scări. Nereguli au fost constatate și la controlul medical periodic al angajaților ce nu era finalizat. Spitalul nu are rezerve de apă potabilă, iar combina frigorifică omologată de la UTS este defectă.
DSP vine cu recomandări pentru toate aceste deficiențe și cere măsuri pentru asigurarea suprafeței/pat, a normelor de amplasare a paturilor în saloane, a numărului de grupuri sanitare pentru pacienți și personal pentru fiecare secție. Se mai recomandă dotarea ATI din cadrul Secției Obstetrică-Ginecologie astfel încât să corespundă normelor legale în vigoare.
Ar mai fi nevoie de achiziționarea și montarea lifturilor la Pediatrie și Cardiologie, dar și de începerea reabilitării pavilionului blocului alimentar și a spălătoriei centrale. Este necesară amenajarea și reorganizarea spațiilor din CPU, reabilitarea Pavilionului central pentru buna funcționare a Secțiilor Medicină Internă, OG și Neonatologie, precum și efectuarea reparațiilor unde se impune. Ar mai fi nevoie de un uscător electric la spălătoria centrală și la cea de la Infecțioase, dar și repararea/înlocuirea combinei frigorifice omologate de la UTS.
“Finalizarea de către personalul auxiliar a examenelor medicale periodice și a cursului de Noțiuni fundamentale de igienă, conform legislației în vigoare; finalizarea implementării procedurii de marcare și asigurarea trasabilității produselor sterilizate conform normelor; asigurarea prelucrării lavetelor și rezervelor mop în mașină de spălat cu destinație unică; implementarea tuturor metodelor calitative de verificare a eficacității procedurilor de curățenie și dezinfecție“, mai recomandă inspectorii DSP. (G.S.)