Zece persoane au fost reținute, în urma percheziţiilor desfășurate, miercuri, 25 mai, în Neamţ şi alte 11 judeţe ale ţării, plus municipiul Bucureşti, anunţă Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), într-un comunicat de presă.
Dacă IGPR a preferat o oarecare discreţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a dat publicităţii şi numele celor 10 reţinuţi.
Bogdan Marius Dahore, Emanuel Cioară, Jan Daniel Moraru, Florin Valentin Tănăsescu, Robert Ionuţ Stan, Vladimir Mihail Dima, George Valentin Vlad, Alexandru Groapă, Constantin Grigore Ilie și Răzvan Alin Sdrobiş sunt cercetaţi sub aspectul săvârșirii “infracțiunilor de înșelăciune și desfășurarea de activități neautorizate pe piața de capital”.
“În perioada 2013 – 2015, inculpaţii, prezentându-se sub calitatea falsă de brokeri şi reprezentanţi ai unei societăţi de servicii de investiţii financiare înregistrată în Republica Mauritius, dar care nu este autorizată să presteze servicii de investiţii financiare în România, folosindu-se în mod fraudulos de platforma de tranzacţionare on-line a acestei societăţi, au determinat mai multe persoane vătămate, cărora le-au creat convingerea că investesc în mod real, să depună sau să transfere sume consistente de bani în conturile bancare deţinute sau controlate de inculpaţi, cu scopul de a fi investiţi/folosiţi la operaţiuni pe piaţa de capital, operaţiuni care în realitate nu aveau loc, sumele de bani fiind însuşite de către aceştia. Operaţiunile pe piaţa de capital erau doar o legendă falsă, creată cu scopul a determina persoanele vătămate să depună sau să transfere banii, sens în care acestea primeau prin telefon instrucţiuni pentru a realiza operaţiuni cu instrumente financiare, după ce le erau deschise conturi pe platforma de tranzacţionare. Pe baza instrucţiunilor primite, persoanele vătămate intrau pe contul de tranzacţionare şi realizau operaţiunile indicate, cu consecinţa pierderii sumelor de bani depuse sau transferate în anumite conturi bancare, de unde banii erau transferaţi imediat către conturi bancare din străinătate, nefiind niciodată folosiţi efectiv la efectuarea de plăţi către eventuali parteneri contractuali”, se precizează în comunicatul PÎCCJ.
“În urma celor 55 de percheziții efectuate, la data de 25 mai a.c., în municipiul București și în județele Buzău, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Ialomița, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman și Vaslui au fost ridicate peste 300 hard-diskuri utilizate în activitatea infracțională, acestea urmând a fi percheziționate informatic. De asemenea, au fost audiate peste 100 de persoane vătămate și martori, iar alte 200 de persoane vătămate și martori au fost citate pentru perioada următoare. Totodată, au fost aplicate sechestre asupra conturilor deținute la unități bancare de persoanele fizice și juridice implicate. În baza probatoriului administrat, a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de 10 persoane, acestea fiind reținute pentru 24 ore, urmând să fie prezentate instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă”, se menţionează şi în comunicatul IGPR. (ZCH NEWS)