0:00

ACTUALIZARE Percheziţii la brokeri neautorizaţi! 10 persoane reţinute!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiACTUALIZARE: Zece persoane au fost reținute, în urma acțiunii desfășurate, miercuri, 25 mai, într-o cauză în care se efectuează cercetări pentru înșelăciune și desfășurarea fără autorizație de operațiuni pe piața de capital, anunţă Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), într-un comunicat de presă.

„În urma celor 55 de percheziții efectuate, la data de 25 mai a.c., în municipiul București și în județele Buzău, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Ialomița, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman și Vaslui au fost ridicate peste 300 hard-diskuri utilizate în activitatea infracțională, acestea urmând a fi percheziționate informatic. De asemenea, au fost audiate peste 100 de persoane vătămate și martori, iar alte 200 de persoane vătămate și martori au fost citate pentru perioada următoare. Totodată, au fost aplicate sechestre asupra conturilor deținute la unități bancare de persoanele fizice și juridice implicate. În baza probatoriului administrat, a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de 10 persoane, acestea fiind reținute pentru 24 ore, urmând să fie prezentate instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă”, se menţionează în comunicat. (ZCH NEWS)

*******

ŞTIRE INIŢIALĂ: Brokeri neautorizaţi din judeţul Neamţ (nenominalizaţi) se află în atenţia Poliţiei Române, se specifică într-un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Miercuri, 25 mai, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR, cu sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale, coordonează o acțiune în cadrul căreia sunt efectuate 55 de percheziții în București și în județele Buzău, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Ialomița, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman și Vaslui.

„Activitățile se desfășoară sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București la locuințele unor persoane bănuite de înșelăciune și desfășurarea fără autorizație de operațiuni pe piața de capital, precum și la locurile unde se realiza activitatea infracțională. De asemenea, sunt puse în executare 25 de mandate de aducere, emise pe numele celor implicați”, potrivit comunicatului citat.

Din cercetări a reieșit că persoanele bănuite, prezentându-se în calitatea falsă de brokeri și reprezentanți ai unor societăți de servicii de investiții financiare, care administrează platforme de investiții online, ar fi determinat mai multe victime să depună sau să transfere bani în conturile bancare ale celor în cauză, sub titlul de investiții în operațiuni pe piața de capital. Clienții ar fi fost ademeniți cu iluzia unor câștiguri rapide, însă, în realitate, banii nu ar fi fost investiți pe piața de capital, ci ar fi fost depuși de victime direct în conturile unor persoane juridice nerezidente.

„Mare parte din bani ar fi urmat trasee financiar-bancare către Bulgaria, Cipru și Israel, iar o parte din bani ar fi fost redistribuiți către persoanele implicate în activitatea infracțională. Operațiunile pe piața de capital ar fi fost doar o legendă falsă creată de persoanele bănuite, pentru a determina victimele să depună sau să transfere bani, platformele de tranzacționare fiind create artificial, fără nicio aprobare sau autorizare a instituțiilor cu atribuții în domeniu”, se menţionează în comunicat.

Prejudiciul cauzat este de aproximativ 2.000.000 €.

Victimele unor astfel de fapte, care nu au sesizat, până în prezent, organele de urmărire penală, sunt rugate să se prezinte la Direcția de Investigare a Criminalității Economice sau la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București. (ZCH NEWS)

Articolul precedentNEAMŢ: Primarul de Ruginoasa e, din nou, urmărit penal!
Articolul următorBICAZ: Poliția Locală și-a pierdut șeful!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.