01 Poftiti la Bazarul Casei de Cultura

Casa de Cultură din Piatra Neamţ se scufundă pe zi ce trece în nepăsarea celor care ar trebui să aibă grijă de ea. Sau, ca orice instituție, se confundă cu spiritul gospodăresc al celui care o conduce – director Stelian Grigore!

Ca un petec în centrul municipiului Piatra-Neamţ, instituţia de cultură găzduieşte mai mult activităţi care nu au nimic în comun cu menirea sa. Şi atunci când sala de spectacol se bucură de prezenţa unei trupe de teatru sau de muzică, o face doar pentru că artiştii vin ei la Piatra-Neamţ, şi nici pe departe pentru că ar exista un manager care să-şi dorească o vibraţie artistică.

Cum altfel s-ar explica, spre exemplu, că pe faţada Casei de Cultură stau tot felul de reclame, dar nu şi-a mai găsit loc sigla ”Companiei Teatrul Vostru – Draga Olteanu Matei”? Sau cum altfel, logo-ul celebrului Festival de Teatru ”Yorik” zace aruncat în afara instituţiei, bătut de ploaie şi de vânt, aşteptând să fie dus pe-un rachiu la un centru de colectare a fierului vechi.

Hidoşenia Casei de Cultură nu se-arată doar pe-afară, nu doar prin geamuri sparte sau cărămizi ce stau gata să cadă în capul celor care vin pe la diversele societăţi sau baruri aciuate pe niscaiva parale în clădire. Interiorul este depăşit de vreme şi de vremuri, şi probabil directorul e la fel de depășit şi el. Scaune rupte, parchet găurit, pereţi murdari, miros de putregai.

Casa de Cultură are şi site web, ca să ţină pasul cu tehnologia, dar este un site ”subţire”, instituţia neavând ce prezenta. Totuşi, se face recurs la istorie: Casa de Cultură a Sindicatelor Piatra-Neamţ s-a născut pe data de 30 martie 1962, odată cu semnarea de către Gheorghe Gheorgiu-Dej a decretului prin care Clubul Muncitoresc Piatra-Neamţ începea construcţia actualei clădiri în care instituţia noastră îşi desfăşoară şi în prezent activitatea”.

Tovărăşească amintire! Probabil că și decorul de pe pereți, și scaunele și restul dotărilor sunt menținute în acest hal tot în virtutea conservării amintirilor. Că despre performanțe manageriale sau gospodărești vorbesc imaginile de la sine…

 02 Probabil ca tot non stop e si preocuparea managerului

03 In biroul directorului o fi fiind scaune la fel de jerpelite semn intrebare

04 fara numar fara comentarii

05 mocheta si parchet de pe vremea lui Pazvante Chioru

06 Artisti atentie la scari atentie la mizeria de pe pereti

07 Intrarea in scena ca la vadane

08 Poftiti la pete si igrasie

09 Frontispiciu zona de deasupra usii de intrare

10 Carpeala ca la Ploiesti

11 Pericolele tip tencuiala la cap sunt si pe laterala

12. Usa interioara acces spre biroul directorului

13 Firma cu festivalul de teatru e aruncata pe un colt de terasa

Gabriel APETRII

Articolul precedentDeniile din această săptămână
Articolul următorO carte-document: „Scotea din convoi prizonierii nemţi mai frumoşi şi-i împuşca”

5 COMENTARII

  1. Pai de ce nu se implica politicienii pe care ii vedem toata ziua la televizor? Ce fac domnii Tarata, Lazar, Stefan, Ursarescu, Constantin, Arsene?

    ADMIN: Pe domnii enumerati mai sus ii poti acuza de alte nazbatii dar in niciun caz de situatia acestei institutii. Daca nu stiai, Casa de Cultura apartine Uniunii Nationale a Caselor de Cultura care, la randul ei, are ca stapan o uniune nationala de sindicate (condusa de lideri care, de asemenea, detin controlul asupra unor tabere, hoteluri si altor chestiuni din astea… sociale. Apartine, altfel spus, “Mafiei Sindicatelor” (termen folosit frecvent de opinia publica).
    Ei bine, aceasta uniune patronala onorabila a decis ca la P Neamt seful Casei de Cultura sa fie Stelian Grigore. Institutia e independenta de autoritatile locale, e pe autofinantare. Un fel de srl al sindicatelor in care autoritatile din Neamt nu au nicio ingerinta, deci nici nu pot ajuta.

  2. Mai Mihai, dar stii ca esti glumet? Burtosul ala de director face ce vrea ca pe mosia lui si sa se duca altii sa-l roage cu bani.Hent, fratelo, ca ar disparea trei sferturi din bani ca burtosul e nesatul.
    Mai bine ai vedea si tu si ziaristii cum e cu plata chiriilor si cine se poate apropia sa inchirieze un spatiu. He he he.

  3. sunt spectacole gazduite de casa de cultura pentru care biletul per spectator costa 100 ron. la un total de aprox. 600 de locuri se vand bilete de 600 de milioane. casa de cultura incaseaza chirie – un procent din totalul acesta, insa in jur banii nu se regasesc nicaieri; nu exista nici macar un cos de gunoi sau o scrumiera, sa nu fii nevoit sa arunci chistocul pe trotuar. sa nu mai vorbim de conditiile de ev mediu oferite publicului in interior, in sala si in foyer. nesimtire fara margini…

    • cocutzo…. 100 de roni biletul?…. da-mi voie sa ma indoiesc. Dupa cum spui tu e o mare afacere casa de cultura. Oricum nu ne doare gura sa vorbim prostii asa ca hai sa plusam la 1000 roni biletu la 600 de locuri iaca 6 miliarde

  4. Carnatz, pe tine nu te doare gura sa mananci ciuperci. Ia de ici sa vada lumea ca iti creste nasul:
    – concert Horia Brenciu – fix si doar 100 ron intrarea
    http://www.infomusic.ro/agenda/concert-piatra-neamt-horia-brenciu-9-aprilie-2013/
    – “O scrisoare pierduta” – fix 100 ron
    http://adevarul.ro/locale/piatra-neamt/marcel-iures-interpreta-rolul-catavencu-scena-piatra-neamt-1_513f069c00f5182b85fa7105/index.html
    – “Gaitele” – 80-100 ron (linkul de mai jos e chiar de la Casa de Cultura)
    http://www.piatraneamt.sindcultura.ro/gaitele
    – Regalul Baletului Rus” – 80-100 ron (tot de acolo)
    http://www.piatraneamt.sindcultura.ro/regalul-baletului-rus
    – Regal vienez – 80-100 ron (tot)
    http://www.piatraneamt.sindcultura.ro/regal-vienez

    Ai dreptate, bai Carnatz. In capul tau de carnatz, 100 de ron sunt de fapt 2 lei.

Comentariile sunt închise.