0:00

TEATRU

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Week-end cu patru piese la TT

În această săptămână, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ va prezenta publicului nu mai puţin de patru piese. Astfel, joi, 13 martie, ora 19, în Sala Mare, se va juca piesa ”Subpământeanul”, de Hristo Boytchev, un spectacol realizat de Tudor Tăbăcaru. Din distribuție fac parte actorii Corina Grigoraș, Adina Suciu, Răzvan Bănuț, Victor Giurescu, Rareș Pîrlog, Ioan Paraschiv.

A doua zi, de la aceeaşi oră, 19, se joacă piesa de teatru „Gărgăriţele se întorc pe pământ”, un spectacol recomandat persoanelor peste 16 ani. Piesa lui Vasili Sigarev este pusă în scenă de regizorul Alexandru Mâzgăreanu. În distribuție: Ioan Paraschiv, Dragoș Ionescu, Ingrid Robu, Alexandra Suciu, Gina Gulai, Florin Mircea jr, Cezar Antal, Loredana Grigoriu.

Sâmbătă, 15 martie, tot de ora 19, în Sala Mare, TT-ul va prezenta piesa „Hippolytos”, după Euripide, în regia și scenografia Horațiu Mihaiu, univers sonor Cezar Antal, mişcare scenică András Lóránt, din distribuţie făcând parte actorii Răzvan Bănuţ, Loredana Grigoriu, Daniel Beşleagă, Lucreţia Mandric, Victor Giurescu, Ecaterina Hâţu, Cătălina Ieşanu, Dragoş Ionescu, Cezar Antal, Rareş Pîrlog, Dan Grigoraş, Adina Suciu, Corina Grigoraş. În sfârşit, duminică, 16 martie, ora 19, în Sala Mare se va relua o altă piesă de succes, „O…ladă”, creaţie colectivă după Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija. În distribuție: Nora Covali, Corina Grigoraș, Ecaterina Hâțu, Cătălina Ieșanu, Ingrid Robu, Adina Suciu, Alexandra Suciu, Cezar Antal, Răzvan Bănuț, Dan Covrig, Victor Giurescu, Dragoș Ionescu, Costel Manole, Rareș Pîrlog.

FILM

Stallone, De Niro şi pariurile

La cinema Dacia Panoramic, sâmbătă şi duminică vor rula filmele “Dansatoarea din umbră” – de la ora 14  – Un membru activ al IRA (Andrea Riseborough) este arestat în timpul unui atentat cu bombă eşuat în metroul londonez. Femeia acceptă să devină informator al serviciului MI5 (reprezentaţi de Clive Owen şi Gillian Anderson), de dragul copilului său minor. Ea se întoarce în Belfast, la familia sa care este în întregime implicată în operaţiuni IRA, cu grad mai mic sau mai mare de violenţă. Povestea se complică încă de la prima misiune. Femeia este presată de autorităţi să livreze informaţii despre operaţiunile IRA, iar „fraţii” din reţea o suspectează de trădare şi ea riscă moartea. În tabăra cealaltă, agentul care o racolează (Clive Owen) răspunde pentru viaţa ei, însă se trezeşte prins în jocurile de culise din MI5 care pot duce la sacrificarea sursei sale -, iar de la orele 16 şi 18 – filmul “Faceţi pariurile!”: Stallone şi De Niro sunt doi pugilişti veterani a căror rivalitate a devenit celebră dincolo de graniţa sportului. În anii de glorie, niciunul dintre ei nu a reuşit să-şi dovedească supremaţia în faţa celuilalt. În anul 1983, chiar înainte de meciul dicisiv, Sharp (Sylvester Stalone) şi-a anunţat retragerea fără a da o explicaţie. Acum, la 30 de ani de la nefericitul eveniment care le-a distrus cariera, un promotor de box le face o ofertă de nerefuzat: să ducă lupta la final odată pentru totdeauna. Însă lupta lor începe înainte de a intra în ring, chiar din prima clipă în care se reîntâlnesc. Situaţiile hilare şi replicile amuzante dintre cei doi transformă viitorul meci într-un eveniment extrem de mediatizat. Important rămâne totuşi ca ei să supravieţuiască antrenamentului dur şi să ajungă în ring.

EVENIMENTE CULTURALE

“Urma” se lansează, azi,  la “Librex”

La Târgul naţional de carte “Librex” de la Iaşi, care se desfăşoară la Palas Mall în perioada 12-16 martie, editurile “Polirom” şi “Cartea Românească” au programate mai multe lansări de carte. De la ora 14,25, se va lansa romanul “Urma” al scriitorului Adrian Alui Gheorghe. Despre carte şi autorul ei vor vorbi scriitorii din Iaşi Nicolae Panaite, Paul Gorban şi Cassian Maria Spiridon, preşedintele Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România.

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Concursul de creaţie „Ion Creangă”

Muzeul Literaturii Române Iaşi, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România – filiala Iaşi, organizează cea de-a XXII-a ediție a Concursului Naţional „Ion Creangă” de creaţie literară – POVEŞTI, ediție care va avea loc în  perioada 12-13 aprilie 2014, la Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca din Țicău).

Creatorii, indiferent de vârstă, își pot înscrie lucrările până pe data de 30 martie 2014. La concurs pot participa români de pretutindeni, care nu sunt membri ai USR (inclusiv din Republica Moldova și Ucraina). Manuscrisele (maximum 15 pagini), dactilografiate la 2 rânduri, în 5 exemplare, vor fi însoţite de un motto. Numele autorului, vârsta, adresa, numărul de telefon, e-mail-ul se vor afla într-un plic sigilat, pe care va fi scris acelaşi motto şi menţiunea „Poveşti scrise de copii” sau „Poveşti scrise de adulţi”. Textele care nu vor respecta aceste rigori vor fi descalificate.

Concurenţii vor expedia lucrările în plic timbrat (imprimate), până la data de 30 martie 2014 (data poştei) pe adresa: Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca), str. Simion Bărnuţiu, nr. 4, Iaşi, cod 700118, tel. 0747/499488. Premiile vor fi acordate câștigătorilor de către juriul format din membri ai USR, în cadrul Zilelor Bojdeucii, în ziua de 13 aprilie 2014, astfel: Premiul „Ion Creangă” al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Iaşi; Premiul Muzeului Literaturii Române Iași; Premiul Editurii Muzeelor Literare; Premiul revistei „Dacia literară”; Premiul revistei „Convorbiri literare”; Premiul Editurii „Junimea”; Premiul Editurii „Timpul”; Premiul Galeriilor Anticariat „D. Grumăzescu”; Premiul Bojdeucii „Ion Creangă”; Premiul Studioului de Radio Iaşi; Premiul Teatrului „Luceafărul” Iaşi; Premiul pentru Fantasy al Clubului UNESCO „Quasar”; Menţiuni la Secţiunea copii.

De asemenea, poveştile premiate la această ediţie vor fi publicate în volumul Poveştile de la Bojdeucă care va fi lansat în aprilie 2015. Conform tradiției, anul acesta se va lansa volumul al XV-lea al Poveştilor de la Bojdeucă, cuprinzând 70 de texte ale autorilor premiați la ediția din anul anterior. În anul 2013 au fost înscrise 195 de lucrări la concurs.

Articolul precedentPersonalitatea săptămânii Wilhelm von Kotzebue
Articolul următorVCM: 3-2; UNIC: 1-3