0:00

EVENIMENTE CULTURALE

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Zilele Ion Creangă,

Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ, în colaborare cu Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Editura „Eikon” Cluj-Napoca şi Reprezentanţa Neamţ a Uniunii Scriitorilor din România, vă invită în perioada 4 – 9 decembrie 2014, să omagiaţi memoria marelui humuleştean Ion Creangă, la 125 de ani de la trecerea în veşnicie. Geniul autorului „Aminitirilor din copilărie” va fi evocat, ca pledoarie pentru cuvântul scris astăzi şi odinioară.

* Vineri, 5 decembrie, în Sala „Tezaur”, începând cu ora 12 povestea cărţilor ce au aparţinut lui Ion Creangă, prezente astăzi în Fondul documentar „G. T. Kirileanu”, va fi dezvăluită celor care vor să-l redescopere pe marele povestitor.

* Luni 8 decembrie, de la ora 12, în Sala „Teatrul de Joacă, Ion Creangă şi mitul „copilăriei copilului universal” vor fi mai aproape de copiii de astăzi, prin intermediul filmului „Amintiri din copilărie”, iar relaţia carte-film, cu riscurile şi beneficiile ei, va fi abordată, în preambulul vizionării, de către bibliotecarii Angela Călin şi Dan Iacob. Tot luni, începând cu ora 16, la Casa Memorială „Calistrat Hogaş”, prof. univ dr. Constantin Dram va dezvălui un „Creangă, altfel” într-o savuroasă conferinţă, pe măsura celui omagiat, iar de la ora 17.30 pe cerdacul aceleiaşi Case Memoriale, Corul „Imperiali” al Seminarului Teologic Ortodox “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” Piatra-Neamţ, alături de cantautorul Valentin Ajder (Cluj-Napoca) vor susţine un concert de colinde sub genericul „Sculaţi gazdă, nu dormiţi!”.

* Pentru ziua de marţi, 9 decembrie, organizatorii propun, la ora 10, în Sala „Teatrul de Joacă”, un eveniment special – lansarea volumului „Ion Creangă – Opere”, ediţie completă, coordonată de acad. Eugen Simion, demers editorial realizat prin finanţarea Consiliului Judeţean Neamţ şi cu sprijinul Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu” Neamţ şi a Academiei Române. De la ora 11.30, în acelaşi spaţiu, argumentele pentru lectură şi literatură vor căpăta chip, în Portretul de cărturar: Petru Ursache, realizat prin lansarea seriei de opere editată de Editura „Eikon”. Despre Petru Ursache şi binomul om-carte vor vorbi Magda Ursache, Valentin Ajder (Cluj-Napoca), Marius Vasileanu” (Bucureşti), Vianu Mihalache (Bucureşti) şi Adrian G. Romila. Continuând călătoria literară, având ca puncte de reper cărţile şi autorii, la ora 12.15 va fi momentul lansării volumelor “Radio în zăpadă” (Editura Tracus Arte, 2014) de Adrian G. Romila; “Fericire sub limite”, (Editura “Charmides”, 2014) de Vasile Baghiu; “Laika” (Editura “Cartea Românească”, 2014) de Adrian Alui Gheorghe, “Admrabila tăcere. Jurnal inedit” (Editura “Eikon”, 2014) de Alexandru Mironescu, “Parusia” (versuri) (Editura “Eikon”, 2014) de Nicolae Boghian.

Seria de evenimente dedicate lui Ion Creangă se va încheia cu o vizionare a filmului „Un bulgăre de humă” de Nicolae Mărginean ale cărui virtuţi artistice vor fi subliniate de bibliotecarii Angela Călin şi Dan Iacob. Adrian Alui Gheorghe, coordonator al acestui program: „E, cred, în responsabilitatea oricărui român de a-l omagia pe Ion Creangă, cel care a şlefuit limba română pînă la cea mai sensibilă nuanţă. Îl evoc aici pe regretatul Culiţă Tărâţă, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, care a sprijinit tipărirea unei ediţii speciale a integralei operei lui Ion Creangă, în parteneriat cu Academia Română, după o discuţie din vară cu academicianul Eugen Simion. Ediţia a fost tipărită şi va fi distribuită tuturor bibliotecilor din comunele judeţului, bibliotecilor judeţene, o modalitate practică de a sublinia cei 125 de ani de eternitate ai mareului povestitor. În acest an am încercat să avem un program echilibrat, lansări de carte, conferinţe, momente de literatură care să demonstreze continuitatea valorică de la o generaţie la alta. În colaborare inter-instituţională cu Complexul Muzeal, în spiritul lui Ion Creangă, vom deschide sezonul colindelor în Piatra-Neamţ de pe cerdacul Casei Memoriale Calistrat Hogaş. Îi îndemnăm pe profesorii de limba şi literatura română să îi îndrume pe şcolari, indiferent de vârstă şi de nivelul de studiu, să participe la manifestările noastre, lor le sunt dedicate cu precădere. Mi-ar plăcea ca profesorii să redevină dascălii de odinioară şi să înţeleagă că a fi profesor sau învăţător nu e o meserie, ci e o misiune care obligă.”

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

FILM

„Ronin: 47”, cu Keanu Reeves

În perioada 5-11 decembrie 2014, la cinematograful „Dacia” Panoramic vor rula trei filme pentru tineret. De la ora 14 – filmul „Tânără şi frumoasă”. Jeune & Jolie spune povestea lui Isabelle, o adolescentă pariziană în vârstă de 17 ani, de familie bună, care se prostituează din pură plăcere. Filmul reprezintă portretul lui Isabelle în patru anotimpuri şi patru melodii. De la ora 16, alt film de aventuri, „Selfie”. În loc să stea acasă şi să înveţe pentru BAC, trei proaspăt absolvente de liceu decid să plece la mare şi să îşi termine adolescenţa în stil rebel!

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

De la ora 18 – filmul “47 ronin”. Este o aventură epică explozivă care marchează întoarcerea lui Keanu Reeves la filmele de mare anvergură. După ce un războinic le ucide maestrul şi îi declară proscrişi, 47 de samurai rămaşi fără stăpân jură să se răzbune şi să-şi recâştige onoarea. Goniţi din casele lor şi împrăştiaţi prin tot ţinutul, aceşti ronini se văd nevoiţi să apeleze la ajutorul lui Kai (Reeves), un samurai de rang inferior, pe care odinioară îl repudiaseră, pentru a-şi croi drum printr-o lume de bestii mistice, vrăjitorii şi teroare fantasmagorică. Acest renegat exilat şi devenit sclav devine cea mai mortal armă a lor, transformându-se într-un erou care le va da acestor rebeli depăşiţi numeric de duşman imboldul de a căuta nemurirea.

TEATRU

Spectacolul „O… ladă“ încheie Festivalul de la Brăila

A noua invitație la un eveniment teatral național pentru cel mai de succes spectacol al Teatrului Tineretului, până în prezent, va fi onorată în cadrul Festivalului „Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila“, desfășurat în perioada 1-7 decembrie 2014 și organizat de Teatrul „Maria Filotti“ . „O…ladă“ va închide cea de-a noua ediție a acestei manifestări, în data de 7 decembrie, ora 20. Tema ediţiei din acest an este Mari Poveşti. Mari regizori, temă reprezentativă pentru spectacolul de teatru, deoarece marile texte dramatice pleacă de la poveşti esenţiale, indiferent de arealul geografic sau de epoca istorică. Clasicii Cehov, W. Stevenson, Creangă fac casă bună cu contemporanii, deja celebri, David Mamet, Yasmina Reza, Sam Shepard, Andrew Bovell, Matei Vișniec. Semnătura regizorală a spectacolelor aparține lui Alexandru Dabija, Radu Afrim, Mihai Mălaimare, Cristi Juncu, Vlad Massaci etc. În cele 7 zile sunt programate câte două reprezentaţii, în fiecare dintre cele două săli, Sala Casei Tineretului şi Sala Studio a teatrului, în condițiile în care teatrul din Brăila se află în plin proces de reabilitare.

Articolul precedentJudeţul Neamţ în mărturii / ZIAR BASARABEAN EDITAT LA PIATRA-NEAMȚ (I)
Articolul următorVorba lu` Adrian Cum se vede Muntele Athos de pe Ceahlău (VII)